FUTUR NEGRE PER A UN ESPAI EMBLEMÀTIC DEL PARAL·LEL

El teatre Arnau amenaça ruïna i probablement serà enderrocat

L'informe tècnic conclou que presenta "deficiències importants d'estabilitat de l'estructura" i és un risc "per a persones i béns"

Les entitats abocades en la seva recuperació donen per fet que haurà de ser demolit

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232

jcarbo35292124 barcelona 26 08 2016 visita a las obras del teatre arnau lim160830125232 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gir inesperat en el guió. La sessió de dimecres del procés participatiu per recuperar el teatre Arnau es va convertir pràcticament en un comiat. L’informe elaborat pels tècnics contractats per l’ICUB per avaluar la situació estructural del vell teatre dictamina que l’edifici està malalt. Molt malalt. L’emblemàtic local del Paral·lel presenta «deficiències importants d’estabilitat de l’estructura» i suposa un risc «per a la seguretat de persones i béns». «Ha sigut una cosa inesperada. Ningú s’imaginava que l’edifici estava tan malament», va explicar Borja Lozano, membre de la plataforma 'Recuperem l’Arnau', que tenia planificada una jornada de portes obertes en l’ara pràcticament desnonat espai el pròxim 5 de novembre. 

L’escenari ha canviat. «Abans teníem un teatre i ara tindrem un solar. Pitjor que això, un solar en una zona arqueològicament molt rica. Els arquitectes ens han advertit que quan comencin els treballs trobaran de tot; que com a mínim fins al 2020 serà impossible tenir el nou edifici», va apuntar Lozano, que va admetre una certa desil·lusió, ja que els seus desitjos «partien d’un espai físic, ara condemnat». «Fins ara construíem una idea al voltant d’un edifici; ara tocarà construir un edifici al voltant d’una idea», va manifestar optimista el jove. Dijous a la nit es va reunir en assemblea per decidir com afrontar el revés.

RETARD

Diverses fonts municipals van confirmar que el resultat de l’estudi endarrereix el calendari previst, i que és probable que per sota del teatre hi passi la muralla del Baluard. «És fàcil que trobem restes arqueològiques que influeixin en l’obra», admeten donant també un punt optimista: «Si finalment s’ha d’enderrocar l’edifici [com tot sembla indicar, encara que el consistori no ho confirma], el nou Arnau es podrà adaptar millor al resultat del procés participatiu, que segueix el seu curs». 

Notícies relacionades

Malgrat que el no future per a l’actual Arnau sembla assegurat, Toni Oller, de la plataforma 'Salvem l’Arnau', va veure la part positiva. «Ara és el moment que l’ajuntament aposti per recuperar el solar del teatre Talya, també al Paral·lel i que fa dècades que està abandonat, i hi instal·li una carpa provisional fins que es construeixi el nou Arnau», va apuntar l’activista cultural, que veu una oportunitat per tornar a unir les dues plataformes ciutadanes que reivindiquen l’espai.

No va ser tan optimista Enric H. March, de la mateixa entitat, per a qui la lluita es va centrar sempre a conservar l’estructura de l’edifici, l’últim teatre de barraca que encara es mantenia dret a la ciutat. Diverses fonts municipals van explicar que s’han adoptat les primeres mesures de seguretat i que han demanat a l’ICUB un estudi dels elements patrimonials que s’han de conservar «s’enderroqui l’edifici o no». La jornada del 5 de novembre per debatre el futur de l’Arnau, ja sense visita d’obres, segueix en peu, «com el compromís municipal que l’Arnau es converteixi en un equipament cultural», asseguren. Això sí, probablement un nou Arnau.