Educació a Catalunya
Quatre de cada 10 nens i adolescents catalans no tenen accés a cap activitat d’oci educatiu a l’estiu
Més de 40 entitats demanen al Govern que asseguri dues setmanes de casal o colònies en el marc del pla contra la pobresa infantil
La pobresa infantil continua escalant a Catalunya: ja afecta el 35% de menors de 16 anys

Campus de fútbol, el varano pasado. /
La bretxa que, amb moltíssimes dificultats, intenta disminuir l’escola pública durant nou mesos a l’any s’eixampla cada estiu, quan unes famílies busquen i contracten (amb més o menys conflictes) colònies, campaments i casals, mentre d’altres veuen per davant tres mesos de tele, paret i mòbil. Un ‘gap’ estiuenc l’impacte del qual, a més d’emocional i social, es nota en l’àmbit acadèmic cada setembre, com escoles i entitats educatives fa anys que denuncien.
Per intentar posar remei a aquesta situació enquistada –quatre de cada 10 nens, nenes i adolescents catalans no tenen accés a cap activitat d’aquest tipus a l’estiu–, la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) de la Taula del Tercer Sector Social i l’Aliança Educació 360 han presentat aquest dijous el manifest ‘A l’estiu ens hi juguem molt', firmat per més de 40 entitats, que defensa el dret a l’’oci educatiu’ i reclama al Govern garantir dues setmanes de colònies o casals a tots els nens, entenent-ho com a oportunitats educatives i de benestar «per a tots les nens, nenes i adolescents, especialment aquells en situació de pobresa o exclusió social», mitjançant el desplegament de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya.
Com a mesures concretes per garantir «un estiu educatiu, saludable, inclusiu i comunitari per a tota la infància i adolescència», a més d’universalitzar l’oci d’estiu, reivindiquen ampliar els espais de trobada i joc per a l’enfortiment comunitari (com els patis oberts) i reforçar les entitats vinculades a l’oci d’estiu «en sentit ampli».
Reconeixement del sector
Notícies relacionadesPer poder dur a terme les seves peticions, els impulsors de la campanya demanen que s’aprovi una Estratègia de Reconeixement de l’Oci Educatiu, tal com reclama la Síndica de Greuges de Catalunya en el seu recent informe ‘La universalització del lleure educatiu’ , que inclogui «reconèixer, regular i donar estabilitat a la diversitat d’entitats esportives, culturals, d’associacionisme educatiu i socioeducatives que el gestionen.
Això passa en un context de pobresa infantil crònica, amb gairebé un 35% de menors en situació de vulnerabilitat. Les entitats impulsores del manifest recorden que l’oci educatiu d’estiu és essencial per a nens, nenes i adolescents, ja que reforça aprenentatges, benestar i valors com la convivència i l’autonomia, alhora que afavoreix la conciliació familiar i la cohesió social.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- L’empresonament de Cerdán Junts insta el PP a reunir-se amb Puigdemont si vol abordar una moció de censura a Sánchez
- Canvi de tarifes Estrena accidentada dels nous bons de Rodalies: llargues cues i problemes a les màquines