UNA HISTÒRIA DE L'EIXAMPLE... Col·legi Major Ramon Llull
La casa de l'estudiant
Els jardins de l'Escola Industrial amaguen la residència universitària més gran de Catalunya - El centre alberga uns 250 alumnes

La imponent façana del Col·legi Major Ramon Lllull. /
El Col·legi Major Ramon Llull (Comte d'Urgell, 187), conegut com a Residència d'Estudiants de Catalunya, va néixer el 1921 en un xalet del carrer de Ríos Rosas, al barri de Sant Gervasi. «Va ser la primera residència d'estudiants de Catalunya i va acollir en aquell moment només 12 joves», recorda Montse Lavado Fau, directora del col·legi major.
El centre aviat es va quedar petit i va haver de traslladar-se a l'espai que ocupa actualment (dins del recinte de l'Escola Industrial) i on llavors hi havia l'Escola d'Agricultura. Va obrir les seves portes el 1929, en plena dictadura de Primo de Rivera, sota el nom de Residencia del Real Politécnico Hispanoamericano. L'imponent edifici, de tres plantes i estils modernista i noucentista, ha estat lligat a personatges tan il·lustres com Pompeu Fabra, Salvador Espriu i fins i tot Federico García Lorca, que va oferir un recital poètic al seu interior.
«A diferència de les residències estudiantils, que només resolen problemes d'intendència, aquest col·legi no és només allotjament, sinó que també té una gran vocació per la formació extraacadèmica i una història molt vinculada a la societat i a la cultura catalanes», explica Lavado.
Notícies relacionadesDesprés de la guerra civil espanyola, el centre va estar tancat uns mesos i va reobrir les seves portes el 1939, sota el control de la Diputació de Barcelona i com a Col·legi Major Ramon Llull, i durant mig segle va gestionar l'entitat fins que va ser cedida a la Universitat de Barcelona el 1989.
El Col·legi Major Ramon Llull, que ha posat en marxa un programa per acollir 15 persones refugiades, alberga uns 250 estudiants, que comparteixen habitació i bany. «Escollim els residents segons el seu expedient acadèmic i les carreres de Medicina, ADE i Dret són les més sol·licitades», matisa la directora. Un d'ells és Lluís Cirer Pallarés, un eivissenc de 19 anys que estudia ADE. «És el meu segon any i estic encantat. Aquí es crea un ambient familiar molt xulo i, a més a més, podem fer teatre, formar part d'un equip de futbol o d'un grup de música i assistir a conferències interessants», destaca.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro