PATRIMONI URBÀ

Barcelona compra l'històric recinte fabril del Raval Can 60

L'adquisició de l'immoble a un grup inversor puja a sis milions d'euros, i la restauració, a tres

La idea és que sigui un equipament per al barri, i això no garanteix la continuïtat dels inquilins

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Can 60, una antiga casa fàbrica tèxtil del Raval, deixarà de ser propietat de Jäger & Pachowiak, un grup inversor alemany, després de l’acord assolit amb l’Ajuntament de Barcelona per adquirir els tres edificis del recinte, situats als números 18, 20 i 22 del carrer de la Riereta, per sis milions d’euros. A aquesta partida, el consistori hi afegirà tres milions més per emprendre la restauració d’un immoble construït l’any 1833 per l’empresari Magí Tarruella.

   

«Encara no està decidit, però la intenció és que Can 60 albergui un equipament per al barri. L’espai té interès patrimonial i arquitectònic. El que serà complicat serà garantir que els inquilins que hi ha ara, que tenen contractes molt precaris, s’hi puguin quedar», va informar un portaveu de l’ajuntament, que ahir va celebrar una comissió d’Urbanisme, en la qual a proposta d’ERC es va aprovar la compra de l’immoble amb els vots a favor de Barcelona en Comú, PSC i ERC. «No serà l’única compra, hi ha més finques i solars d’interès per a la ciutat», va apuntar la font municipal, en referència també a la vella fàbrica de canons del final de la Rambla, abandonada fa anys.

  

 Amb aquesta operació immobiliària, el govern d’Ada Colau salva un conjunt històric que el grup financer alemany volia transformar en un complex de pisos de luxe, ja que l’edifici no tenia catalogació patrimonial. De fet, el cas de Can 60 va ser l’origen del pla de l’ajuntament per protegir les cases fàbrica del Raval, del qual finalment aquest recinte va quedar exclòs. El motiu va ser que la propietat de l’edifici va presentar el certificat d’aprofitament urbanístic dos dies abans que la comissió de govern aprovés la suspensió de llicències d’obres per als edificis en procés d’inventari. A principis d’aquest any, Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, es va comprometre amb les associacions del barri a catalogar el recinte per tal d’evitar que fos enderrocat.

Las claves de la noticia

  • Rusc cultural  Després d'estar durant dècades abandonat, des de fa 30 anys, Can 60 ha albergat entitats i projectes socioculturals i artístics arrelats al teixit social del barri. El recinte s'ha convertit en un rusc d'actes i propostes soci-culturals.
  • La campanya  Associacions, veïns del Raval i la cooperativa Sostre Cívic es van agrupar sota la plataforma Salvem Can 60, per evitar que s'enderroqui l'edifici. Van comptar amb el suport d'Arquitectes de Capçalera. 
  •  Fàbriques salvades L'ajuntament va aprovar al juliol suspendre les llicències d'obra de 38 cases fàbrica del Raval per evitar-ne l'enderrocament o modificacions en l'aspecte i l'estructura. El consistori va iniciar així els tràmits per preservar uns immobles propis del desenvolupament industrial de la Barcelona dels segles XVIII i XIX.  

La Factoria Heliogràfica, estudi i arxiu de fotografia on treballen Martí Llorens i Rebeca Mutell, el taller de ceràmica Can Fanga i l’escola de capoeira Palmares són alguns dels inquilins de Can 60. A molts ja els ha caducat el contracte de lloguer. «Qualsevol dia ens desnonaran», ha lamentat Llorens, portaveu dels veïns.

    

Oficialment ningú els ha informat que l’ajuntament hagi arribat a un acord per comprar el recinte. «És una bona notícia, perquè es podia perdre tot. Almenys, d’aquesta manera, el recinte se salva. Si és així, s’ha guanyat la batalla més important. Però després, si es converteix en un equipament veïnal, no serà fàcil decidir qui s’hi queda i qui se’n va», va argumentar Llorens.

Notícies relacionades

    

Mercè Homs, regidora de CiU, va dir ahir en la comissió de Cultura, que no està d’acord que el govern municipal no aposti «per mantenir els usos de Can 60, que és un emblema al barri».