A BARCELONA

A comprar pel barri amb el mòbil

Un miler de comerços de proximitat de BCN s'integren aplicacions que els acosten al client, fins i tot per xat

fcasals34380423 barcelona 2016 06 20 tiendas de barrio que venden con una160722141325 / JOAN CORTADELLAS

fcasals34380423 barcelona 2016  06 20   tiendas de barrio que venden con una160722141325
jjubierre34782385 barcelona  22 07 2016 barcelona reportaje sobre aplicaciones160730165923

/

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Eva Tomás era veïna de Barcelona però treballava en una multinacional a 65 quilòmetres de distància. Per temps i oportunitat només podia comprar en grans superfícies i per internet. Fins que va deixar la seva estressant feina i al reprendre la vida de barri es va adonar que era molt difícil per a molts barcelonins poder comprar a les botigues de proximitat, on l’atenció és més personalitzada i el client no és un simple número. «Vaig pensar que podia fer alguna cosa per cobrir aquest buit», diu. És un dels incipients casos d’iniciatives per acostar el comerç local o singular de Barce-lona al client a través del mòbil.

Juntament amb un soci va detectar la dificultat del petit comerciant per entrar en l’era de la venda digital. «És massa complex perquè un botiguer ho pugui gestionar, perquè els preus varien, les referències canvien...», raona. Per això van arribar a la conclusió que l’essència de la botiga de barri portada a la compra online només es podia donar en unió amb una aplicació senzilla que preservés la màgia d’aquesta compravenda: el tracte humà i personalitzat. Va néixer Manzaning, l’app que es poden descarregar tant venedors (per inscriure’s directament) com clients, enllaçats per un xat de diàleg permanent.

Com a experta en e-comerç, l’Eva sap que la compra d’alimentació té el handicap sensorial. Un comprador s’atreveix a escollir unes vambes i adquirir-les on line. Però si són dos quilos de tomàquets o un de filets prefereix l’experiència directa de veure com és el producte. Per això, l’aplicació està funcionant especialment bé, els dos primers mesos, en matèria del paladar. Es contacta amb el botiguer directament i respon per escrit (75%) quins enciams té més bons aquell dia o quin producte recomana. També hi pot haver trucades  abans de fer l’encàrrec des del mòbil o la tauleta .

Venda des de lluny

Venda des de llunyJosep Ribas, des de fa 22 anys rere el taulell de la parada d’aus La Moreneta al mercat de Sant Gervasi, ha trobat en aquesta via un aliat perfecte. «El client em pot dir com vol que li tall ila peça, i fins i tot la pot veure si li envio la foto», cosa que sol fer quan la té a la balança perquè el comprador comprovi que no hi ha trampa en el pes i el preu. «Ja no n’hi ha prou de fer servir bé el ganivet, cal renovar-se i aprofitar les noves tecnologies».

Entre els avantatges, destaca multiplicar el ressò de la seva clientela. «En un mercat hi compra gent que viu en un radi de 500 metres. Amb l’aplicació arribes a tot arreu». Els gestors de Manzaning envien el transportista a recollir el producte i entregar-lo al client. Val dos euros si és per al mateix dia, o 4,5 si es vol al cap d’una hora. Operatiu sempre que el comerç estigui obert.

En poc temps, i propulsada per l’acceleradora Ogilvy Upcelerator, aquesta startup ja aplega més de 500 comerços a Barcelona, preveu arribar a 10.000 encàrrecs en un any i ben aviat arribarà a Madrid i altres ciutats. D’alimentació a floristeries, gairebé qualsevol producte de barri queda a un clic de distància, fins i tot per servir a l’àrea metropolitana.

A la tintoreria Marfil, amb dos establiments a l’Eixample, estan encantats amb l’invent: «És molt pràctic. La nostra feina és la de sempre, però amb el servei a domicili». La connexió via xat permet concretar qualsevol detall, i el transport els ha ajudat a sortir del barri.

Notícies relacionades

També ha encaixat molt bé a la Xarcuteria Ferran, del carrer de Pau Claris, especialment pràctic per als seus menjars preparats. Si l’hi demanen fins i tot envien la foto del menú. I sempre hi ha algun treballador de la zona que hi afegeix la compra d’embotits després d’encarregar el dinar del dia. La Garriga, Farga, Lafuente, Casa Piera i Boldú ja són a la llista.

En el cas de Yuge, l’aplicació converteix el mòbil en un aparador en què les botigues úniques (fins ara uns 500 comerços locals) poden exhibir els productes que vulguin. Els usuaris estableixen els seus tipus de productes favorits i l’aplicació els mostra l’oferta més pròxima al lloc on es troben. Si descobreixen alguna cosa d’una botiga que interessa es pot visualitzar en un clic la resta de l’oferta i informació sobre aquell comerç, com a pas previ anar-hi físicament. L’eina, impulsada per l’holandès resident a Barcelona Menno Scheepens, vol «ajudar a descobrir les botigues». En aquest cas, no hi ha opció de compra on line.