PRIMER ANIVERSARI D'ALENCOP

Beneïda ferralla

La cooperativa que dóna feina a 30 dels 300 subsaharians desallotjats de Poblenou, ha reportat papers per a 20 en un any

Els socis tenen feina, sostre i es poden mantenir, però la iniciativa està lluny d'arribar a la majoria del col·lectiu afectat

abertran34609024 barcelona 07 07 2016 trabajadores de la cooperativa alencop 160708110338 / FERRAN NADEU

abertran34609024 barcelona 07 07 2016 trabajadores de la cooperativa alencop 160708110338
abertran34609006 barcelona 07 07 2016 trabajadores de la cooperativa alencop 160708110315

/

4
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les de Marieme Diama i Mariam Drammeh són les primeres cares que un troba a l’arribar a Alencop, en una amagada nau industrial al carrer de Santander, al barri del Besòs. S’encarreguen de l’atenció al públic des del mes de maig passat. Les seves cares són, a més a més, les d’un dels petits èxits –la incorporació de dones al projecte– de la cooperativa de ferralla que va aixecar la persiana l’estiu passat després d’una llarguíssima gestació. Marieme, senegalesa, i Mariam, gambiana, són dues de les 15 noves persones que s’han sumat a la iniciativa, en què ja treballen 30 persones, nascuda per buscar una sortida als subsaharians desallotjats de la nau del carrer de Puigcerdà, al Poblenou, el 2013.

    Alencop és la materialització del que durant anys va constituir una entelèquia: la creació d’una cooperativa perquè els centenars de subsaharians que recollien ferralla als carrers de la ciutat ho fessin d’una forma legal, organitzada i també digna. Es tractava de la recerca d’una solució «des d’un punt de vista social per a un problema social», una cosa tan en voga en el discurs oficial aquests dies, en ple debat estival sobre el top manta.

VIES D’INSERCIÓ

Un any després de la seva obertura, Guillermo Rojo i Jesús García, coordinadors de la iniciativa per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, fan balanç. És obvi que la cooperativa no ha sigut una solució ni màgica ni universal per als subsaharians dels assentaments –ha servit per a 30 dels 300 que van ser desallotjats–, però «està servint de laboratori per explorar noves vies d’inserció fugint de l’assistencialisme», apunten els dos coordinadors de l’activitat.

    «És la primera vegada que s’està intentant una cosa així. Que és una realitat. Ens conviden a congressos internacionals per explicar-ho», destaca García. És una experiència pionera, i funcionen pel sistema d’assaig i error.

TORNAR Al SEU PAÍS

«Només pel fet d’haver permès que 20 persones hagin regularitzat la seva situació ja podríem dir que el projecte ha sigut un èxit», assenyala Rojo. Molts d’ells han pogut tornar al seu país a visitar els seus familiars per primera vegada des que van arribar a Barcelona, la majoria fa anys. Menys els tres fundadors de la cooperativa, que havien de tenir els papers en ordre per una qüestió administrativa per poder registrar-la, la resta els han pogut aconseguir gràcies a formar part de la cooperativa.

    Van començar 15. Ara n’hi han entrat 15 més. No perquè els desbordi la demanda, sinó perquè ja estava convingut d’aquesta manera amb l’ajuntament. «No es tracta només d’autoocupació. També engloba la vivenda i la manutenció», exposa García. Rojo destaca la importància de la implantació en el territori. «L’ajuntament va impulsar la cooperativa per la pressió que van exercir l’assemblea solidària amb els assentaments i l’Associació de Veïns del Poblenou», recorda.

    Calculen que perquè la iniciativa sigui viable econòmicament necessiten un recorregut de quatre anys i confien que el govern municipal d’Ada Colau (el projecte va néixer amb el de Xavier Trias) faci seva la idea i hi aposti fins a aconseguir-ho. De propostes no els en falten per ampliar línies de negoci: augmentar els punts de recollida –ara treballen només al districte de Sant Martí (van en bicicleta)– i anar cap a la gestió de residus –ara només en recullen a les vivendes i els porten fins a un punt verd.

    «Volem anar també cap a la reparació i la venda de segona mà, perquè molta gent ens truca perquè recollim electrodomèstics que ja no volen però que o encara funcionen o amb una petita reparació podrien tornar a funcionar», assenyala Rojo.

    La regidora d’afers socials, Laia Ortiz, destaca que la cooperativa va ser «una sortida col·lectiva a un problema col·lectiu». «Ens agrada l’aposta per una economia social i cooperativa. Alencop és un referent en innovació social», subratlla la regidora, abans d’afegir que ara el camí és «buscar un horitzó de sostenibilitat econòmica».

SEGURETAT SOCIAL

Notícies relacionades

Sobre aquesta «sostenibilitat», els coordinadors del projecte n’assenyalen els beneficis no tan tangibles: les 30 persones que treballen a la cooperativa ja no recullen ferralla de forma il·legal i a més a més cotitzen a la seguretat social. El principal servei actual d’Alencop és la recollida a domicili d’electrodomèstics espatllats o en desús. Això evita, a més a més, que aquests aparells es tirin de forma inapropiada a les escombraries o bé es deixin tirats a la vorera de qualsevol manera.

    Com que treballen sota demanda, a més a més, és vital per a ells que se’ls conegui. Que els truquin. Per aquesta raó intenten participar en les iniciatives populars del barri. Estan a la taula que debat el futur de l’eix de Pere IV –un dels principals reptes de la zona– i van participar en la festa major. H

Balanç del pla d'assentaments

Durant el 2015, l'Oficina del Pla d'Assentaments Irregulars (OPAI) va atendre 196 persones, 46 de les quals eren noves incorporacions i 150 ja van ser ateses el 2014. L'OPAI es planteja com a nou repte el flux creixent de persones de l'Est, principalment romaneses, amb característiques comunes d'indocumentació, grans taxes d'analfabetisme, desconeixement de la llengua o el fet de trobar-se en un buit legal, ja que ni són immigrants extracomunitaris ni compleixen les condicions per obtenir un permís de feina.