La Guàrdia Urbana refunda els seus antiavalots

Els agents portaran equips antitrauma però no participaran en tasques d'ordre públic

El nou pla director crea la figura del policia referent de cada barri

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha ratificat amb la presentació del nou pla director que reformula el cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) que no es dissol la unitat d'antiavalots. Però aquesta conclusió requereix diversos matisos.

El primer, tal com ha recordat Recasens, és que el cos municipal havia aparcat la funció d'intervenció en ordre públic “fa un any”. Així que el govern d'Ada Colau va arribar a l'Ajuntament la seva policia municipal va rebre l'ordre de no participar en cap acció que inclogués reprimir o contenir una manifestació pública, la missió per antonomàsia d'una unitat d'ordre públic.

El segon és que la tasca d'ordre públic era només una de les que requeien sobre la Unitat de Suport Policial (USP). Aquesta unitat desapareixerà, però no les seves funcions -excepte la d'actuar en ordre públic-, que a més es veuran ampliades i seran responsabilitat de la nova Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE).

El tercer és que aquesta nova unitat (URPE) anirà vestida amb “els equipaments necessaris” per a les seves tasques de suport, ha remarcat Recasens. És a dir, els seus agents portaran cascos i escuts i aniran enfundats en uniformes amb proteccions antitrauma. Tindran la mateixa aparença que tenen els antiavalots.

El quart és que es tracta d'una unitat especialitzada i centralitzada -no dispersa en les diferents ABP- i que els agents que hi havia dins la USP es podran integrar dins l'URPE. Tot i que encara no és clar com es farà aquest transvasament. Recasens només ha avançat que encara no estan definits “els requisits” que es demanaran per formar part de l'URPE, però que si els agents de la USP els compleixen s'hi podran incorporar.   

Aquest plantejament no ha deixat satisfeta la CUP, que demanava la dissolució de la USP i de les seves funcions, i ha inquietat molt els responsables de la Guàrdia Urbana, que avisaven que més enllà de les ja oblidades tasques d'ordre públic la USP tenia altres funcions imprescindibles per a l'operativitat del cos policial.

MÉS TRANSPARÈNCIA I MÉS PROXIMITAT

Colau i Recasens han defensat el nou pla director com un document “obert” que s'adapta “a la realitat canviant de Barcelona”. A més de resoldre el dilema sobre el futur de la USP, unitat que ja va estrenar sigles per contenir la polèmica suscitada pel documental ‘Ciutat Morta’, també “reforça” la “proximitat” i la “transparència” de la Urbana.

Notícies relacionades

Hi haurà un policia que serà “un referent” per a cada un dels 73 barris de la ciutat. Segons Colau, totes les enquestes i les reunions realitzades fins ara apuntaven que els comerços, veïns i associacions trobaven a faltar un interlocutor permanent per parlar sobre els problemes del barri.

Per una altra banda, s'amplien les funcions de l'òrgan encarregat d'investigar les males praxis dins del cos perquè no només avaluï els policies quan cometin errors, sinó que també els distingeixi quan protagonitzin accions de mèrit. Tal com va avançar aquest diari, el nou departament d'afers interns es dirà Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI)