UNA ENTITAT DE NOU BARRIS

Corredors de fons

El Club d'Atletisme Nou Barris, referent en esport adaptat, té el el nombre més gran d'atletes federats de Barcelona -- Els membres de l'entitat tenen entre 4 i 82 anys

A les pistes 8 Entrenament a Can Dragó, la setmana passada.

A les pistes 8 Entrenament a Can Dragó, la setmana passada. / AUGUST BLÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH / BARCELONA

El Club d'Atletisme Nou Barris neix fa just tres dècades amb l'objectiu d'estimular i fer accessible l'atletisme no només a adults i menors, sinó també als que pateixen una discapacitat. Actualment, aquesta entitat té el nombre més gran d'atletes federats a Barcelona, és la tercera a Catalunya i els seus membres acumulen èxits en carreres, competicions i campionats a nivell estatal.

La pista d'atletisme on tenen lloc tots els entrenaments, Can Dragó, no existia quan es va crear, el 1986. En aquella època, un grup d'adults aficionats a l'atletisme i un altre d'alumnes del col·legi Sant Lluís, que s'entrenaven en un solar abandonat i inhabilitat per córrer, van decidir crear l'entitat. Uns anys després, a finals dels anys 80, es va posar en marxa l'actual pista d'atletisme. «Es va crear pensant en els atletes que havien de participar en els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, i va ser l'espai on molts atletes d'elit es van entrenar», destaca el secretari de l'associació, Jordi López Ponce.

Inclusivitat

El 1993, l'entitat va crear la secció d'atletisme adaptat i va començar a treballar amb persones amb alguna discapacitat física. El 1994, ho va fer amb persones afectades per una discapacitat cerebral i, un any després, amb discapacitats intel·lectuals. «Volem que sigui un club inclusiu, on la discapacitat no sigui una barrera. Els entrenaments es fan de forma conjunta i integrada. Tots els atletes corren alhora», explica Francisco José Guerrero Ruiz, vicepresident de l'entitat i coordinador de la secció d'àrea social i adaptats del club.

Julius Pallo Kanu, un velocista de 27 anys que va perdre el braç esquerre als 12, forma part de la secció d'atletisme adaptat des de fa tres temporades. «L'associació en la qual estava em va ajudar a buscar un equip per poder entrenar-me. M'encanta l'atletisme i el meu objectiu és millorar la meva marca i participar en competicions a nivell internacional», explica aquest jove de Sierra Leone. Amb ell hi ha Richard Mais, company de secció, que va néixer sense una cama, encara que això no li ha impedit triomfar a les pistes. «Fa un parell de mesos vaig quedar primer a la Mitja Marató de Barcelona i m'agradaria anar a un Mundial o a uns Jocs Paralímpics», explica Mais.

Carreres per la muntanya

Notícies relacionades

A més a més de la secció adaptada i de la d'adults -el seu membre més longeu té 82 anys-, el club compta també amb l'Escola d'Atletisme, on s'entrenen uns 300 menors d'edats compreses entre els 4 i els 15 anys. «El nombre d'atletes s'ha incrementat exponencialment els últims sis anys», afirma Quique de la Hoz, professor d'Educació Física i coordinador del planter. Helena Lacambra, de 10 anys, és una de les seves alumnes: «Des de fa 4 anys vinc aquí a córrer, perquè em diverteix i hi tinc moltes amigues».

L'entitat compta també amb una secció de muntanya, creada fa dos anys i formada per uns 15 membres que corren per la muntanya. «Ens entrenem dues vegades per setmana, fem pujades a Collserola des d'aquesta pista», precisa Joana Sans, responsable de la secció. 

Temes:

Atletisme