MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA DE CIRCULACIÓ

Compte enrere per fer fora les bicis de les voreres de Barcelona

La moratòria s'acaba al novembre, si bé l'ajuntament podria prolongar-la fins al 2018

Els ciclistes alerten que les calçades de la ciutat no estan preparades per garantir la seva seguretat

cmarquez33536595 barcelona 2016  04 14 barcelona   incivisme a barc160414174548

cmarquez33536595 barcelona 2016 04 14 barcelona incivisme a barc160414174548

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona experimentarà aquest novembre, si no hi ha cap contraordre, un canvi important en matèria de circulació. Les bicicletes ja no podran circular durant el dia per la majoria de les voreres. Hauran passat 18 mesos des de l'aprovació de la modificació de l'ordenança de circulació, una norma retocada amb l'objectiu de posar fi al conflicte entre el vianant i les bicis, una de les obsessions de l'exalcalde Xavier Trias.  

El febrer del 2015 es va donar un any i mig de moratòria perquè la capital catalana preparés la migració dels ciclistes cap a l'asfalt, és a dir, perquè aquest col·lectiu amb pedals pogués circular al costat del trànsit motoritzat amb les màximes garanties de seguretat possibles. La mesura es va aprovar amb els vots a favor de CiU, el PSC i ERC. També amb els d'ICV-EUiA, avui en el govern. ¿Però s'han fet els deures? ¿Estan els carrers a punt perquè la bici abandoni l'espai destinat als vianants?

Albert Garcia, coordinador d'Amics de la Bici, i Carles Benito, portaveu del Bicicleta Club de Catalunya (BACC), comparteixen un mateix diagnòstic: “Encara queda molt per fer; la ciutat no està preparada”. Té mèrit aquesta coincidència perquè no passa sovint que aquestes dues entitats es posin d'acord en alguna cosa. Tenen clar que no s'ha treballat prou, que no s'han pintat prou carrils bici per poder complir el calendari. La mateixa normativa, en l'últim punt, ja es guarda un as a la màniga per si hi ha tasques pendents: “Aquest termini podrà ser ampliat per resolució de l'alcalde”. En aquest cas, alcaldessa. Vist el gust que li ha trobat el govern d'Ada Colau a les moratòries (hotels, terrasses, gossos amb corretja…), no seria gens estrany que el govern de Barcelona en Comú recorrés a un nou ajornament. “Ho estem acabant d'avaluar”, es limita a apuntar un portaveu municipal.

¿UN ANY I MIG MÉS?

Els plans del consistori conviden a pensar en aquesta direcció. El novembre de l'any passat es va presentar un pla municipal que preveu que el 2018 el 98% de la població tingui un carril bici a menys de 300 metres de casa. Aquest percentatge està ara una mica per sobre del 72%, segons el mateix ajuntament. Així doncs, i vist que en un any s'ha avançat més aviat poc --una nova coincidència entre Amics de la Bici i el BACC-- la hipòtesi de la pròrroga de la moratòria agafa força. Això significaria que vianants i ciclistes seguirien compartint corredor almenys durant 18 mesos més.

Per aplanar el camí, s'està intentant innovar en la integració dels ciclistes a la calçada. En pròximes dates es posarà a prova un projecte que Trias ja va avançar el 3 de juliol del 2013. Aquell dia, sense que ningú s'ho esperés, va proposar que alguns carrers principals de la ciutat podien tenir un carril amb la velocitat limitada a 30 quilòmetres per hora perquè les bicis poguessin compartir-lo amb els cotxes. Va citar Balmes i Via Laietana. No se n'ha tornat a saber mai més res; fins ara. El govern d'Ada Colau portarà a terme la idea en tres avingudes de la ciutat. Es tracta de la travessera de les Corts, l'avinguda de Madrid i el passeig de Torres i Bages.

RES D'EXPERIMENTS

El pla desagrada moltíssim al portaveu d'Amics de la Bici, que recorda que els ciclistes, per normativa, poden fer servir qualsevol dels vials. “Pinten un carrer i es pensen que amb això n'hi ha prou, que els conductors el respectaran. Generarà una falsa seguretat molt perillosa i, a més, es tracta d'eixos que les bicis gairebé no utilitzen. No podem experimentar amb la vida de les persones”. Benito suavitza la crítica a l'assegurar que és positiu per un costat, però que no servirà de res “si no ve acompanyat d'una campanya per conscienciar els conductors i de la vigilància constant de la Guàrdia Urbana”.

Notícies relacionades

Al marge d'aquest projecte aïllat, el portaveu del BACC lamenta que s'hagi fet "tan poc per estendre la xarxa ciclista”, cosa que ha aprofundit, segons la seva opinió, la mala imatge que bona part de la ciutadania té de les bicis. “Tothom travessa en vermell, les motos es fiquen per tot arreu, els cotxes van per Aragó a 80 quilòmetres per hora, les furgonetes aparquen en doble fila…, però l'incívic i mal educat és el ciclista”. Conegut el full de ruta de Colau en matèria ciclista, aquestes més de 190 quilòmetres de vial ciclista que es volen guanyar a Barcelona en quatre anys, Benito creu que el més lògic seria allargar la convivència a les voreres fins al final del mandat.

Garcia parla des del sentit comú. Es fica dins la pell d'algú que vulgui començar en això del ciclisme urbà. “¿Què farà la gent que visqui en llocs sense carril bici? ¿Es ficaran entre els cotxes? De cap manera. Aquesta mesura no incentivarà l'ús de la bici, tot al contrari. Si la gent es fica amb la bicicleta entre els vianants és per por dels cotxes”. El portaveu d'Amics de la Bici recorda que aquest és l'únic país on es prohibeix l'ús de les voreres: “El problema de la convivència no es resol separant”. 

Temes:

Bicicletes