EL MERCAT DEL SEXE

El pla de Colau per regular la prostitució voluntària aixeca una onada de crítiques

La FAVB i alcaldesses metropolitanes consideren que "frivolitza" l'activitat i li exigeixen que "reconsideri" la seva postura

 

  / JULIO CARBÓ

5
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

¿Abolir o regular la prostitució? Periòdicament s'obre aquest debat a nivell social i polític sense que acabi derivant en canvis significatius. De nou, després de l'aprovació al desembre de la posada en marxa d'un pla que doti Barcelona d'un marc normatiu municipal per a la prostitució voluntària i que elimini les multes a les dones, han sortit veus a favor i contràries a aquesta proposició que va plantejar Ciutadans i que es va aprovar amb el 'sí' de Barcelona en Comú (BC), ERC i la CUP. Entre aquestes últimes, les més sonores han arribat en forma de manifest: el que han subscrit les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon (PSC); l'Hospitalet, Núria Marín (PSC); Sant Boi, Lluïsa Moret (PSC), i Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa (CiU), per demanar a la seva homòloga Ada Colau (BC) que "reconsideri" la seva posició i reforci les mesures per eradicar la prostitució dels carrers. Després d'aquesta iniciativa també hi ha les entitats Moviment Democràtic de Dones i Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Dones i Nenes. "Reglamentar la prostitució [...] suposa assumir que és una alternativa 'laboral' acceptable per a les dones pobres", denuncien. 

El projecte municipal, encara en fase d'estudi i de debat, no contempla de moment cap mesura concreta sorbe això de la regulació de la prostitució no subjecta a explotació sexual o tràfic de persones, precisa la regidora de Cicle de la Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. De fet, matisa, un ajuntament no té competències per regular aquesta pràctica atorgant drets laborals, ni tampoc per abolir-la. Competeix a la Generalitat, que va aprovar el 2002 un decret que regula els locals on s'exerceix la prostitució, als quals fixa un horari d'obertura i tancament, així com una bateria de condicions sanitàries

El que sí que pot fer el consistori és introduir canvis normatius per legalitzar 'meublés' on les prostitutes exerceixin de manera voluntària i en bones condicions de seguretat i higiene, i on es facin inspeccions periòdiques, una mesura, reconeix Pérez, que encara que es contempla no està ni de bon tros decidida.

El consistori pot introduir canvis  normatius per legalitzar meublés on les prostitutes exerceixin de manera voluntària i en bones condicions de seguretat i higiene

“No sóc ni abolicionista ni regulacionista. Però tenim l'obligació de millorar les condicions de vida de les dones que exerceixen la prostitució, de respectar les seves decisions i oferir-los alternatives i ajudes per a la formació i inserció. En definitiva, hem de defensar els seus drets com els de qualsevol persona", defensa la regidora. I insisteix que Barcelona, i tots els governs, “han de tenir polítiques fermes contra la tràfic, però mai a costa dels drets de les dones”.

MESA DE TREBALL

Una altra de les mesures que es debatrà a la mesa de treball, a la qual acudiran representants del col·lectiu, és reformar els projectes perquè garanteixin a totes les dones que vulguin sortir de la prostitució itineraris d'ocupació no estigmatitzadors, “i que realment permetin un canvi quan així ho decideixin”. Però el primer, insisteix la regidora, és deixar de multar-les basant-se en una ordenança del civisme que s'està revisant.

Aquest canvi podria implicar també deixar de sancionar els clients, prossegueix Pérez, “per assegurar un marc que no persegueixi les prostitutes”. La marxa enrere de les sancions fa anys que ho reclama la síndica en funcions de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que es mostra d'acord amb la proposta de l'ajuntament de crear un nou marc normatiu.

A l'altra cara de la moneda hi ha la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Encara que en aquesta organització conviuen dues sensibilitats, una de radicalment prohibicionista i una altra de més pròxima a la regulació, la federació ha criticat durament el pla municipal a través d'un comunicat en sintonia amb el manifest firmat per les alcaldesses metropolitanes. Malgrat que també es mostra favorable que la Guàrdia Urbana deixi de multar les dones, la FAVB és contrària a acabar amb les sancions a clients i considera que amb el nou pla s'està traslladant a l'opinió pública un missatge de normalitat pel que fa a la compra de serveis sexuals.

"Un ajuntament democràtic  "Un ajuntament democràtic no pot frivolitzar amb la realitat de la prostitució", denuncia la FAVB

"Un ajuntament democràtic no pot frivolitzar amb la realitat de la prostitució“, ha denunciat la FAVB, que considera "molt difícil promoure polítiques d'igualtat si acceptem l'existència legítima, ala nostra ciutat, d'una reserva de dones exclusivament destinades a satisfer els capritxos dels homes”. En la mateixa nota, els veïns consideren que el consistori compta només amb l'opinió del col·lectiu Prostitutes Indignades, que advoca per la regulació, mentre silencia dones “xineses, nigerianes, romaneses... el gruix de les dones prostituïdes”, i exigeixen al consistori “coratge per mirar la realitat cara a cara i no acontentar-se amb solucions fàcils”.

RESPOSTA DEL COL·LECTIU

Si la proposta de l'Ajuntament de Barcelona ha tingut aquesta dura resposta per part de la FAVB, les prostitutes tampoc s'han quedat callades davant el manifest contra el pla. Així, la plataforma Prostitutes Indignades ha reclamat “responsabilitats per la violència cap a les treballadores sexuals” que asseguren que han exercit durant 10 anys els governs de CiU i PSC a Barcelona. La reclamació va dirigida precisament al grup de alcaldesses metropolitanes.

Las claves de la noticia

  • Activitat alegal  La prostitució és una activitat alegal, perquè no està regulada ni prohibida per llei. El que sí que està prohibit és el proxenetisme (lucrar-se amb l'explotació sexual d'una persona). Sols l'Estat té competència per legislar sobre el sexe de pagament.
  • Prostíbuls  La regulació dels locals on s'exerceix aquesta activitat alegal és competència de la Generalitat, que va promulgar una llei per regular els requisits d'higiene i seguretat dels locals d'espectacles amb sales annexes.
  • Ordenances  Els ajuntaments poden prohibir l'oferiment o la sol·licitud de serveis sexuals en la via pública mitjançant ordenances de civisme, mentre que la Generalitat va modificar la llei de carreteres per multar meretrius i clients per posar en risc la seguretat viària.
Notícies relacionades

'No som carn de les vostres campanyes, som dones amb drets' és el títol de la rèplica de Prostitutes Indignades. La plataforma subratlla que no demana al govern de Colau “una nova regulació d'àmbit municipal”, sinó “generar polítiques que garanteixin els drets de totes les dones que exerceixen la prostitució i que contrarestin les vulneracions i les violències que han suposat les polítiques prèvies”.

A més del PSC i de CiU, va votar en contra de la normativa el PP. La portaveu popular Àngels Esteller ha reiterat aquest dilluns la posició del seu grup afirmant que les mesures per acabar amb la prostitució han de ser “fer complir l'ordenança de convivència que prohibeix oferir i prestar serveis sexuals al carrer”. En aquest sentit, la regidora ha destacat que abans de fer propostes d'aquest tipus s'han de tenir en compte les conseqüències de la prostitució i com es degraden els barris que la pateixen provocant problemes de convivència. Per això, ha proposat reforçar la presència policial i perseguir les màfies que exploten aquestes dones.