MÀXIMA DISTINCIÓ MUNICIPAL

Barcelona atorgarà la Medalla d'Or a Muriel Casals

La Comissió de Presidència corrobora la decisió de demanar revocar la condecoració a la infanta Cristina

vvargas32478092 barcelona 22 09 1997 entrega de la medalla de la c160323174737

vvargas32478092 barcelona 22 09 1997 entrega de la medalla de la c160323174737

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Municipal de Presidència ha acordat avui atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona a títol pòstum a la diputada Muriel Casals, així com revocar la que va atorgar a la infanta Cristina de Borbó, decisions que haurà d'aprovar el ple. També ha acordat per unanimitat acceptar la renúncia i la devolució física de la Medalla d'Or de la ciutat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va presentar el juliol del 2014.

Els grups de Ciutadans i el PP han fet reserva de vot fins al plenari, i la resta de grups han votat a favor de la concessió de la medalla a la recentment desapareguda Muriel Casals, basant-se en "la seva trajectòria personal i les seves fortes conviccions en defensa de la democràcia, la llibertat i Catalunya des del respecte i la permanent voluntat de diàleg".

TRÀMIT

En el cas de la revocació de la medalla a Cristina, es compleix el tràmit d'una proposició aprovada per aquesta mateixa comissió el 20 de gener. Tots els grups excepte el PP, que ha fet reserva, han votat aquest dimecres a favor de la iniciativa. 

La proposició insta Cristina a no fer servir aquest reconeixement en cap acte públic mentre duri el procediment judicial obert contra ella, i exigeix que "no tingui dret al tracte d'excel·lentíssima senyora, ni cap precedència protocol·lària en els actes oficials de l'ajuntament".

EL PAPER DE ROCA

Notícies relacionades

És la primera vegada que el consistori de la capital catalana retira la seva màxima distinció municipal a una personalitat, en aquesta ocasió a proposta del grup municipal d'ERC, que va argumentar la mesura per la "suma d'escàndols que ha esquitxat la monarquia els últims anys, el desprestigi de la institució i la falta de sensibilitat de la Corona respecte al procés sobiranista".

El gener passat, la iniciativa es va aprovar amb els vots a favor de 12 regidors (els d'ERC; Barcelona en Comú, CiU, el PSC i la CUP) i l'abstenció de 3, els dos de Ciutadans i un del PP. Per fer-se efectiva la revocació de la medalla, el ple municipal ha de ratificar la decisió. La infanta va rebre la medalla el 22 de setembre de 1997, durant les festes de la Mercè, de mans de l'alcalde Pasqual Maragall i del llavors cap de l'oposició municipal, Miquel Roca (CiU), que ara és un dels seus advocats