Una vintena de locals programen clandestinament música al Raval

La Guàrdia Urbana rastreja les xarxes socials buscant-hi locals als quals sancionar

 

  / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

La falta d’una legislació clara i, sobretot, permissiva, fa que el Raval s’hagi convertit en un dels punts calents de la ciutat en relació amb la música en viu. «Al Raval no existeix un sol local amb llicència per organitzar música en viu». «Ni un», hi insisteix Sergio Markovich, responsable de l’associació cultural El Arco de la Virgen. «Però al Raval hi programen activitats de música i performance entre 20 i 25 locals. Uns ho fan amb més regularitat que altres. Uns formen part de l’Eix Cultural Emergent del Raval i altres treballen més intermitentment i sense difusió», assegura.

Markovich es resisteix a facilitar el nom d’algun d’aquests últims locals per no delatar-ne la dinàmica. El seu propi establiment, El Arco de la Virgen, fa uns quats mesos que està precintat, tot i tenir més de 8.000 socis. Un altre local –l’activista cultural també prefereix no donar-ne el nom– assegura que fa concerts malgrat l’expressa prohibició de l’ajuntament. Divendres mateix va cometre el delicte de programar un trio de jazz. Des de la seva alegalitat, tots aquests establiments del Raval se les han d’esmpescar per atraure el públic sense cridar l’atenció de la Guàrdia Urbana. És com jugar al gat i a la rata. I tenen les de perdre. Propietaris d’associacions i bars expliquen que la Guàrdia Urbana rastreja les xarxes socials per saber quines nits hi ha activitat.

«LA MÚSICA NO ÉS DELICTE»

El facebook de La Rouge, bar situat a la rambla del Raval, està presidit per un lema: «La música no és delicte». És tot un poema veure’n l’encarregada durant un concert, corrent amunt i avall del local vigilant el limitador de so, suplicant al tècnic de so del grup que abaixi el volum, resant gairebé perquè el concert s’acabi. Així no es pot viure. Markovich explica que La Rouge ha rebut una oferta de traspàs: «Seria perfectament normal que es plantegessin acceptar-la en un moment en què reben un assetjament continu. Arriba un moment que prefereixes deixar-ho. És humà». El Gipsy Lou, del carrer de Ferlandina, es defineix com a bar cooltural, però tampoc això el salva, per ara, dels seus problemes amb la llei per excés d’aforament.

En opinió de Markovich, el problema de l’assetjament als locals de música en viu és «una normativa molt rígida que té un marge d’interpretació que depèn del coneixement de les ordenances i de l’interès». «El partit que governa acaba d’entrar i la desconeix, però els funcionaris sí que la coneixen i la interpreten segons la seva opinió», afirma. Cal recordar que El Arco de La Virgen va rebre la seva primera inspecció i multa un dia que celebrava la presentació d’un llibre, en què els actors recitaven i actuaven. I que la inspecció que el 2012 culminaria en el tancament, la tardor passada, està datada un dilluns, dia en què el local estava tancat i, per tant, no hi havia cap actuació.

MÉS PERILLÓS QUE TRAFICAR 

Notícies relacionades

Markovich, italià, explica que al seu país no hi ha cap problema que un bar organitzi un esdeveniment, «sempre amb un límit d’horari que varia segons el municipi». «La meva família tenia un restaurant amb un piano de cua a dins. I el meu cosí sempre hi va tocar. ¡És una cosa normal!», exclama. A Barcelona, diu, «és més perillós anar amb una guitarra a l’esquena que vendre droga».

El responsable d’El Arco de la Virgen hi insisteix: «Els festivals i grans locals fan una bona feina, però per sota de l’Apolo estem nosaltres». L’ajuntament treballa contra rellotge per evitar que la ciutat segueixi perdent espais per cultivar la música en viu. Però les setmanes segueixen passant.