Al cor de la desigualtat

EL PERIÓDICO pren el pols a Trinitat Nova i Pedralbes, els extrems de la bretxa social a Barcelona

  / RICARD CUGAT

 
cmarquez28200284 barcelona 26 12 2014 barcelona apertura del barrio160124161506

/

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Ronda de Dalt de Barcelona passa per dos barris que representen universos diferents. Veïnats en què els conceptes de vivenda, feina, oportunitat, integració, optimisme, crisi, comerç, oci o sanitat es viuen de manera molt diferent. Trinitat Nova i Pedralbes són els pols oposats de la bretxa social a la capital catalana, amb una hemorràgia de desigualtat que no para de créixer: el més pobre és més pobre, i el més ric, més ric.

Segons dades de l'ajuntament fetes públiques fa avui una setmana, la zona més acabalada de les Corts, separada de Sarrià el 1984, disposa d'una renda familiar 7,2 vegades superior a la de les illes de cases de Nou Barris en què fa gairebé 70 anys van començar a instal·lar-se tots els barcelonins que l'administració anava expulsant d'incòmodes llocs com el Somorrostro, les barraques de Montjuïc o les vies del tren de Sant Andreu.

Notícies relacionades

L'estudi municipal disposa d'un índex per calcular la renda familiar. El districte de Nou Barris ha passat de 70,8 el 2007 a 53,8 el 2014, sent 100 la xifra mitjana de la ciutat. En aquest mateix període, Sarrià ha passat de 178,7 a 184,3. Crida l'atenció en l'últim any Sant Martí, que ha pujat cinc punts fins a situar-se en 85,6 i vuit dels seus 10 barris han aconseguit superar-se en el citat índex.

Ningú ha aconseguit encara trobar la recepta per a Nou Barris, on en nou dels 13 veïnats es registra una baixada de la renda. El govern d'Ada Colau preveu invertir 150 milions d'euros en els 15 barris més sacsejats per la crisi, cosa que, a mitjà termini, hauria de començar a esmorteir aquesta desigualtat, fora que els que van al capdavant clavin una altra estirada. ¿Però com viuen aquesta situació els ciutadans de Trinitat Nova? ¿Què els sembla a Pedralbes l'etiqueta de milionaris de Barcelona?

Temes:

Pobresa Igualtat