EIXAMPLE

Vianda per als sense sostre

Veïns de Fort Pienc ajuden les oenagés que reparteixen sopars a prop de l'Estació del Nord

Voluntàries de Casa Solidària entreguen el sopar a uns usuaris.

Voluntàries de Casa Solidària entreguen el sopar a uns usuaris. / carlos montañés

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Cada nit els voluntaris de Casa Solidària i Comunitat de Sant Egidi reparteixen carmanyoles, entrepans i fruita a persones sense sostre al carrer d'Ali Bei, entre els carrers de Sicília i Sardeña, al davant de l'estació d'autobusos Estació del Nord. «Per desgràcia, la nostra feina cada vegada és més necessària. Si l'any passat repartíem menjar per a 90 persones, aquest principi del 2016 estem atenent 170 persones», explica Paqui Sánchez, coordinadora de voluntaris de Casa Solidària.

Molts veïns de la zona desconeixien la tasca que duen a terme aquestes entitats sense ànim de lucre fins fa un parell de mesos, quan l'Associació de Veïns del Fort Pienc es va proposar sensibilitzar els veïns i, sobretot, reclutar nous voluntaris. «La presència d'aquestes persones, dormint en bancs i caixers, no ha provocat problemes de convivència. Ens hi hem acostumat tant que ja no els veiem i vam pensar que era necessari fer alguna cosa per promoure el voluntariat social. No podem girar l'esquena a aquesta realitat», explica un dels impulsors, Agustí Pérez, membre de l'entitat veïnal.

SENSIBILITZACIÓ

L'AMPA de l'escola Fort Pienc i el Banc del Temps de la Dreta de l'Eixample es van sumar a la crida ciutadana iniciada per l'associació de veïns. L'escola, ubicada al costat del punt de repartiment de menjar, per exemple, va acollir unes primeres jornades informatives. «Les entitats van venir a l'escola a mitjans de novembre per explicar-nos la realitat d'aquestes persones i com podem col·laborar», recorda Mar Rocabert, presidenta de l'AMPA de l'escola Fort Pienc. «Arran d'aquella xerrada vam descobrir altres iniciatives com el dinar de Nadal que organitza la Comunitat de Sant Egidi i molts pares hi van participar portant postres i regals com roba d'hivern i kits de neteja», explica Rocabert.

Alguns veïns ja s'han integrat en els equips de treball de la Comunitat de Sant Egidi i Casa Solidària. Pérez, per exemple, forma part de l'equip dels dissabtes. «Alguns ajuden a repartir i altres, com és el meu cas, cuinem per a unes 25 persones. Això suposa fer dues cassoles i faig arròs i llegums fins a dalt de tot. Hi esmerço unes quantes hores», explica el veí.

Notícies relacionades

AMBIENT FRATERNAL

Aquest menjador social a peu de carrer fa quatre anys que funciona, i això es nota en l'organització. Els usuaris saben que s'han de col·locar en fila i que els organitzadors els entregaran un tiquet. «No es creen aglomeracions al carrer perquè la gran majoria recull el menjar i se'n va. S'asseuen en algun banc, al parc, o se l'emporten a casa. Alguns tenen sostre però passen moltes dificultats», matisa Sánchez, que destaca l'ambient fraternal que es respira durant les dues hores del repartiment. «No només els donem menjar, també ens fem abraçades i parlem. Senten que som uns amics -continua la coordinadora- que els estem donant un cop de mà». 

Temes:

Pobresa