L'oferta nadalenca de la plaça de Catalunya convenç els visitants

La cita agafa el relleu a la pista de gel que s'havia instal·lat durant els últims quatre anys

Jocs, espectacles i una fira d'economia solidària ocupen l'enclavament fins al 4 de gener

  / ALBERT BERTRAN

 
jjubierre32209030 barcelona 19 12 2015 empiezan las actividades navi151219172306

/

4
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

És difícil de quantificar qui ha anat expressament i qui hi estava de pas i s'ha quedat una estona. Com sigui, han sigut nombrosos i els uns i els altres han aplaudit aquest dissabte les activitats de Nadal estrenades a la plaça de Catalunyaplaça de Catalunya en substitució de l'única alternativa dels últims quatre anys en aquest enclavament, una pista de gel l'eliminació de la qual ha sigut fortament criticada per comerciants i que s'ha exiliat a l'Hospitalet. Una absència que al públic, per les declaracions a aquest diari, no li ha resultat cap drama: més aviat han vist una oportunitat per disfrutar d'altres activitats lúdiques i culturals gratuïtes que, a més, s'aniran renovant cada dia fins al pròxim dia 31, quan deixin l'espai lliure perquè a partir del dia 2 de gener s'hi instal·lin els patges reials.

Amb puntualitat britànica, les tanques que impedien travessar la plaça mentre s'ultimava l'oferta lúdica de la part central s'han retirat a les 11.00 hores. Pocs minuts després  ha començat uns dels espectacles estrella, el carilló de Nadal, de la companyia catalana de pallassos La Tal. Al ritme de melodies de 'Carmen' de Bizet, la nadala 'Jingle Bells' o la canyera 'Smoke on the water', de Deep Purple, curiosos personatges protagonitzen un interessant xou sortint des d'un rellotge gegant. Les sessions, fins al dia 31, són a les 11.00, les 13.00, les 16.00 i les 19.00 (aquest dilluns i dimarts pròxims només a la tarda, perquè encara hi ha col·legi).

Curiosos personatges protagonitzen  un interessant xou sortint des d'un carilló gegant

DESITJOS DE NENS I ADULTS

Al voltant d'aquest carilló, un altre dels enclavaments més visitats, El bosc dels desitjos, un espai que convida a qui ho desitgi a penjar d'una vintena d'arbres confeccionats amb branques una esperança. O tres. Com les de Iago, un xaval d'uns tres anys que intentava doblegar un paper vermell on un adult li havia transcrit els seus anhels. "Papa: tranquil·litat. Iago: Simbomba. Mama: veure els avis". El seu paper, en forma de llaç que ajuden a confeccionar una sèrie de monitors, ha lluït una mica més tard en un dels arbres. També el de Sonia Martín, que ajudava aquest migdia la seva filla Erika, de 8 anys, amb el seu desig. Més aviat amb el paper, perquè la nena tenia molt clara la seva petició: “Aprovar segon”. La seva mare tampoc ho ha dubtat: “Que el meu marit conservi la feina”.

PROPOSTES CANVIANTS

Un altre gran bloc d'aquesta nova oferta transcorre al centre de la plaça. Cada dia la proposta és diferent. Aquest dissabte s'ha dedicat al reciclatge. Objectes inventats, estructures insòlites per manipular elaborades amb llaunes, bidons o paper han donat lloc a jocs d'“un gran nivell cultural i artístic”, com ha qualificat la responsable de festes i tradicions de l'Institut Municipal de Cultura de Barcelona (Icub), Marta Almirall, satisfeta per la bona resposta ciutadana durant aquestes primeres hores de les activitats.

¿On entregar les cartes?

Del 2 al 4 de gener els més petits podran entregar a la mateixa plaça de Catalunya les seves cartes per als Reis d'Orient als carters i emissaris reials. Una altra opció per assegurar-se que arriben les peticions, i que ha tingut molt bona acollida en els últims anys, és la proposta artística que transforma la Fabra i Coats de Sant Andreu en la fàbrica i el magatzem de joguines dels Reis Mags. Qui la visiti podrà comprovar com els operaris ajudants de Ses Majestats treballen per acabar de recollir totes les cartes a l'oficina central de correus, segueixen fabricant joguines en la cadena de muntatge i empaquetant-les perquè tots els regals estiguin a punt per a la nit de Reis (obert del 29 al 31 i del 2 al 4 de gener de 18.00 a 21.00 hores) 

Notícies relacionades

Aquest diumenge la plaça es reinventarà amb circuits, rampes i pistes per a bicis amb pedals i sense. La jornada estarà dedicada a l'esport de les dues rodes i inclourà exhibicions de salts i acrobàcies a càrrec d'esportistes. Seguiran, a partir de dimecres, ofertes per als més petits de la casa, una jornada centrada en el circ (dijous), una altra en la màgia (diumenge), titelles (dilluns, 28), dos dies per a joves i adolescents amb tallers de ball o audiovisuals (29 i 30) i un comiat, el dia 31, amb música al matí. 

OFERTA FIXA

Com a plats forts fixos, destaca Almirall, a més del carilló i El bosc dels desitjos, l'espectacle d'aigua, llums i so que transformen cada tarda a partir de les 19.00 hores les fonts d'una plaça al voltant de la qual s'ha instal·lat una fira de consum responsable amb ofertes d'economia social i solidària (fins al dia 4). Una proposta ampliada a la que s'havia instal·lat als Jardinets de Gràcia des del 2012 i que ara dóna cabuda a 65 entitats. "És una oportunitat per demostrar que hi ha un altre tipus d'economia, maneres diferents de consumir i de produir, i una ocasió perquè es donin a conèixer i puguin vendre els seus productes", ha explicat aquest dissabte Xavier Rubio, tècnic del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària de l'Ajuntament de Barcelona, subratllant que hi ha estands de tots els districtes. I és que, encara que l'epicentre de la programació festiva sigui la plaça de Catalunya, una de les pretensions del pla nadalenc de l'equip de Colau és descentralitzar  les activitats, de manera que s'han ampliat un 10% més a la resta de zones. En total, Barcelona compta aquest Nadal amb 950 propostes lúdiques en tots els districtes, elaborades, principalment, amb el treball d'entitats i associacions veïnals, culturals i de comerciants.

Les opinions de visitants

CARLOTA GUERRA I MIGUEL LÓPEZ. Estava de passeig pel centre i m'he trobat aquesta festa. Hem participat en el taller dels desitjos, el meu nen ha demanat pau per a tots. S'ho ha passat molt bé.  L'any passat vam passar per aquí i només hi havia la pista i és clar, si no saps patinar o els nens són molt petits no ho disfrutes, i a més havies de pagar.

Temes:

Nadal