Carruatges en el punt de mira

La mort d'un cavall que arrossegava cotxes per a turistes encén la polèmica sobre aquest transport

El propietari del negoci assegura que l'animal no va morir a la via pública i que mai va ser maltractat

Alexandre Pujadas, ahir, amb un dels cavalls de calesses turístiques, a la cavallerissa de l’hípica de la Foixarda.

Alexandre Pujadas, ahir, amb un dels cavalls de calesses turístiques, a la cavallerissa de l’hípica de la Foixarda. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Es deia Neret. Tenia 6 anys. Divendres a les 20.30 hores, va caure desplomat, mentre arrossegava un carruatge, a 200 metres de la seva quadra a l'hípica municipal la Foixarda, de l'avinguda dels Mon­tanyans, darrere del Poble Espanyol, a Montjuïc. Feia sis hores que el cavall havia sortit de l'estable, on va acabar morint dissabte a la matinada després que li practiqués l'eutanàsia un veterinarni, que ara ha d'enviar l'informe dels fets a l'Ajuntament de Barcelona.

Tècnics del consistori estan tramitant un expedient informatiu ja que l'esvaïment de l'animal va passar a la via pública, cosa que ha despertat una onada de crítiques per part d'associacions de protecció d'animals i d'ERC, partit que ha demanat a Ada Colau que prohibeixi els cotxes de cavalls a Barcelona. Janet Sanz, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, va assegurar divendres mateix que l'animal havia patit un «maltractament evitable».

Depèn de la Generalitat

«La Guàrdia Urbana hi va intervenir i va obrir una diligència la mateixa nit. A partir d'aquí, s'investiga si l'animal ha estat ben cuidat. L'informe veterinari encara no ha arribat, i després la documentació s'enviarà a la Generalitat, de qui depèn la llei de protecció d'animals», informa un portaveu municipal, que matisa que serà un jutge qui determinarà si el cas entra a tràmit o no.

Les primeres sospites apuntaven que Neret va morir per un cop de calor. Segons el Servei de Meteorologia de Catalunya, aquell dia no va ser especialment sufocant. La temperatura exacta en aquell moment a Barcelona era de 22 graus.

«El vam remolcar a l'hípica. Vam intentar reanimar-lo. Fins i tot va arribar a aixecar-se pel seu propi peu, però el veterinari va detectar problemes neurològics i va decidir sacrificar-lo. Va ser una de les nits més tristes de la meva vida», explica Alexan-dre Pujadas, propietari de quarta generació de l'empresa que lloga carruatges i cavalls per a bodes, cavalcades com la de Reis i els Tres Tombs, rodatges i passejades turístiques en les quals participava Neret. Des de la seva mort no ha tornat a sortir cap carrossa de l'única empresa de cotxes de cavalls que sobreviu a Barcelona.

La nit dels fets, Pujadas va rebre la trucada del cotxer explicant-li que el cavall, que tornava a la quadra després d'una jornada al servei dels turistes, no es podia aixecar. En aquell moment ell era al Penedès. El primer que va fer va ser telefonar al veterinari, que era a Sabadell, i córrer a buscar el cotxe. «Vam trigar una hora a arribar. Vam actuar amb la màxima celeritat que van permetre les circumstàncies», afirma Pujadas, que porta un negoci iniciat pel seu besavi amb unes cotxeres a Sant Andreu a principis del segle XX, quan el gremi de calessers tenia una gran importància a Barcelona.

 

A la Foixarda hi ha els 12 cavalls de Pujadas entrenats per dur carruatges per la ciutat i 52 de municipals destinats a classes d'hípica i de doma a l'escola que gestiona, també de l'ajuntament. «Estan ben alimentats, nets, cuidats, hidratats i gens explotats. M'acusen de torturador d'animals. ¡És mentida!», assegura Pujadas mostrant les cavallerisses on habiten animals en aparença sans, tranquils i forts.

Cadascun  té la seva pròpia quadra, els alimenten tres vegades al dia i hi ha unes quantes persones, almenys ahir al matí, pendents d'ells. «He estat en moltes quadres i aquests cavalls estan en bones mans. No entenc per què estan demonitzant aquesta empresa», comenta un portuguès que treballa a l'hípica.

Notícies relacionades

L'associació protectora d'animals Faada va difondre dissabte que Neret va ser sacrificat enmig  del carrer a conseqüència d'un cop de calor i va reclamar la prohibició dels cotxes de cavalls per a turistes a Barcelona per considerar que és una activitat que maltracta l'animal. Pujadas assegura que ha interposat una demanda per difamació.

«Una veterinària que passava per allà ens ha escrit que el cavall patia una deshidratació terrible, amb una freqüència cardíaca que rara vegada baixava de 100 pulsacions per minut», assegura Manuel Casas, vicepresident d'Adda,associació animalista que per la seva part proposarà al Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals que uns especialistes dictaminin quins perjudicis físics suposa per a un cavall arrossegar una carrossa i que s'estableixin protocols, com que no surtin si plou, i itineraris. L'associació Liberta demana que si Barcelona és ciutat amiga dels animals no pot seguir recolzant una pràctica que genera «patiment».