ENCARREGAT PER CIU

Una de cada quatre vivendes de Barcelona amb renda baixa pateix pobresa energètica

El govern presenta el primer baròmetre sobre la infància, que revela les enormes desigualtats entre barris

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA

Una de cada quatre vivendes de Barcelona on viuen famílies amb menys recursos pateix pobresa energètica. En concret el 25,9%, ha explicat aquest dijous la segona tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, en la presentació del primer baròmetre sobre la infància i les famílies corresponent al 2014. Als barris més rics, aquesta xifra baixa al 2,4%. L'estudi, realitzat l'estiu de l'any passat i encarregat pel govern anterior, ha estudiat 1.200 unitats familiars i fins ara no s'havia fet públic.

El baròmetre, ha explicat Ortiz, ha dividit els 73 barris de la ciutat en tres estrats en funció de la renda familiar disponible, unes dades publicades per l'ajuntament el 2012. Així, l'estudi ha plantejat una comparació en cada un d'aquests tres, dels més acabalats als més humils. En el tema d'ocupació la diferència és considerable: als barris que tenen una renda més baixa, en el 12,2% de les famílies amb menors de 16 anys no treballa cap dels dos progenitors mentre que a l'altre extrem de la ciutat aquesta taxa baixa al 3,9%.

MALNUTRICIÓ I OBESITAT

En l'àmbit de l'alimentació, la privació alimentària és molt superior a les zones més deprimides econòmicament, sent del 4,4% davant el 0,3% de les zones benestants. En aquest cas es pregunta si els menors poden accedir a un àpat amb proteïna cada dos dies.

Ortiz ha subratllat també que l' obesitat infantil (superior als barris humils) es deu al fet que els menors no poden desenvolupar uns hàbits de vida saludables. També ha posat l'accent en les dificultats perquè els xavals puguin realitzar activitats d'oci o sortides de pagament, que provoquen que no puguin culminar un creixement personal saludable.

RENDA MUNICIPAL GARANTIDA

Notícies relacionades

Les explicacions de la tinenta d'alcalde es produeixen un dia abans de la celebració del ple extraordinari sobre pobresa en què el govern pretén fer els primers passos perquè de cara a l'any que ve es pugui crear una renda municipal garantida que agrupi totes les ajudes que ara es donen a les famílies, "que les estigmatitzen".

Ortiz ha acusat CiU d'ocultar el baròmetre amb "intencionalitat política" perquè els resultats no són bons, cosa que l'exalcalde i cap de files en l'oposició, Xavier Trias, ha negat, argumentant que era un estudi més dels que l'ajuntament realitzava i que els servia per prendre decisions.