Govern de Trump
Pànic entre els estudiants espanyols de Harvard després del veto de Trump: "Tinc molta por de creuar la frontera"
Alumnes i investigadors han vist com passaven a estar en situació "il·legal" d’un dia per l’altre per una ordre del president dels EUA

María havia vingut a veure la seva família a Espanya abans d’incorporar-se a les seves pràctiques d’investigació a Harvard, després d’acabar-hi el seu primer curs de postgrau, quan Donald Trump va anunciar que prohibia a la seva universitat comptar amb estudiants estrangers, amb efecte immediat. “He de tornar ara mateix”, es va dir. Però eren prop de les 9 del vespre de dijous a Espanya i, des del seu poble, la María trigava almenys cinc hores a arribar a l’aeroport internacional més proper, el de Madrid. No podria volar fins l’endemà. Abandonaria el seu cotxe al poble, agafaria un tren, després dos vols.
“Tinc molta por de creuar la frontera. M’estic informant dels meus drets a l’aeroport, però en aquest moment ningú no té drets en un aeroport nord-americà”, explicava la María, sota condició d’anonimat, mentre intentava organitzar la seva sortida precipitada. Com els 6.800 estudiants estrangers d’aquesta institució (més d’un quart del total), va contactar amb la gestora de la seva facultat. Va aconseguir resposta al cap de dues hores: “Crec que hauries de tornar als EUA tan aviat com puguis, en les properes 24-48 hores”, es llegeix al correu electrònic que mostra l’estudiant.
Per què perden el visat
Però a mesura que avançava la nit i anava recopilant informació, la María s’adonava de la gravetat de la situació. El que ha fet l’Administració Trump és revocar la certificació de Harvard per esponsoritzar visats. Qualsevol persona que va als EUA per motius acadèmics necessita l’aval d’un ens adscrit al denominat Sistema d’Informació d’Estudiants i Visitants d’Intercanvi (SEVIS, per les seves sigles en anglès), una llista de la qual ara Harvard ha estat expulsada. Per tant, totes les persones el garant de les quals és aquesta universitat perden el seu estatus migratori amb “efecte immediat”, es llegia a la carta que va enviar la secretària de Seguretat Nacional del govern de Trump, Kristi Noem, a la universitat.
“Un cop vostè compleixi 180 dies d’estatus il·legal als EUA, se li prohibeix entrar als EUA en els propers 3 anys. Estem tècnicament en el dia 1 d’estatus il·legal ara mateix”, explica un advocat per escrit a un petit grup d’estudiants estrangers de Harvard. “No hi ha període de gràcia, la revocació del visat és efectiva immediatament per a tothom. Els estudiants internacionals de Harvard ja no tenen presència legal als EUA en aquest moment”, afegeix el jurista. També els recent graduats, que poden treballar dins de la seva àrea de formació durant entre un i tres anys sota aquest mateix visat, perden el dret a treballar.
La resposta de Harvard
Harvard va respondre al cap d’unes hores. El president de la institució, Alan M. Garber, anunciava que havia demanat al tribunal corresponent que no s’apliqués la cancel·lació de visats fins que hi hagués una sentència definitiva, com a mesura cautelar.
Garber assegura que Harvard ja havia atès la petició de compartir dades amb el Departament de Seguretat Nacional, argument principal de l’Administració Trump, que acusa la universitat de no fer prou per acabar amb l’“antisemitisme” al campus. El president de la institució considerava la darrera ordre presidencial una “represàlia” que titllava d’“il·legal i injustificada”. A més, assenyalava un doble propòsit: “posa en perill el futur de milers d’estudiants i acadèmics de Harvard i serveix d’advertiment" a altres institucions.
Risc de deportació
“Al final no puc volar avui”, actualitzava la María a aquest diari a primera hora de la tarda. La seva decisió seguia el consell dels professors del Departament de Dret de Harvard que s’havien posat a disposició dels alumnes: “Ara mateix els que estan als Estats Units són immigrants il·legals, i si creues la frontera, et deportarien al teu país”, li van dir, segons relata.
Notícies relacionadesAlguns intenten mantenir la calma. “Espero que sigui una altra broma pesada de Trump, un farol com el dels aranzels que després es desdiu i s’obre a negociar”, diu a aquest diari el Luis, també sota anonimat. Ell és a Espanya, amb el visat concedit i la matrícula gestionada. “He de ser positiu i esperar que tot s’arregli”, diu l’estudiant, que espera poder començar els seus estudis a l’agost.
Mentrestant, els que hi han quedat atrapats ja comencen a pensar en plans alternatius. Alguns han anat aquest divendres al matí al veí Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), per intentar tramitar un canvi d’expedient. Per a la María el canvi no és una opció. A Harvard té una beca, que tem perdre si canvia d’universitat. I encara ha de continuar pagant la seva habitació al pis compartit al qual no pot tornar, almenys per ara. “És una situació molt estressant i ja arriba un punt que està sent inhumà. Això és literalment feixisme”, conclou la María, que afronta una tensa espera fins saber si el tribunal donarà llum verda a la mesura cautelar demanada per Harvard i que, mentre duri aquest limbe jurídic, pugui tornar a casa seva a Boston.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Soroll La falta d’avís al 112 deixa sense multa les obres del Camp Nou fora d’horari
- TRUMP Un jutge bloqueja l'ordre de Trump que prohibia a Harvard admetre estudiants estrangers
- Òbit Mor el fotògraf Sebastião Salgado
- Govern de Trump Pànic entre els estudiants espanyols de Harvard després del veto de Trump: "Tinc molta por de creuar la frontera"
- Per 118,3 milions d’euros Transports aprova les obres per duplicar l’N-2 a Figueres després de més de dues dècades d’espera
- Educació a Catalunya Catalunya unifica a la baixa el preu dels seus graus i màsters a les universitats públiques