Moviment perquè la Ciutadella preservi la seva identitat científica

Investigadors i veïns reclamen a Trias que no esborri l'essència original del parc

L'ajuntament planeja posar una mostra de contes al Castell dels Tres Dragons

La sala principaldel Castell dels Tres Dragons, amb les seves antigues vitrines.

La sala principaldel Castell dels Tres Dragons, amb les seves antigues vitrines. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

El parc de la Ciutadella i el destí que espera els seus centenaris edificis (el Castell dels Tres Dragons, obra de l'arquitecte Domè-nech i Montaner; l'Hivernacle, i el Museu Martorell) seran un dels punts candents del pròxim mandat municipal, després de les eleccions del maig.

Des de l'any passat emergeix amb força un moviment d'entitats científiques, entre elles la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; la Institució Milà i Fontanals i l'Institut de Ciències del Mar, tots dos dependents del CSIC; el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona; la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica; l'Institut d'Estudis Catalans, i la Universitat Pompeu Fabra, que promouen cicles, conferències i reunions que reivindiquen la importància de preservar el patrimoni científic del primer parc urbà de Barcelona.

Mentrestant, l'Institut de Cultura fa mesos que treballa perquè l'edifici protomodernista de Domènech i Montaner es transformi en la Casa dels Contes, un projecte que si es materialitza serà un equipament cultural dirigit al públic familiar.

El Castell dels Tres Dragons, l'emblema científic de la Ciutadella, acull l'àrea d'investigació i la valuosa biblioteca del Museu de Ciències Naturals des del 2011, quan la part expositiva de les col·leccions del Museu de Zoologia va passar al Museu Blau del Fòrum.

Jaume Ciurana, regidor de Cultura, confirma que l'aposta de l'ajuntament és traslladar el departament d'investigació a un nou edifici, encara que és una inversió que depèn de la Generalitat. «La nostra voluntat és que les famílies disfrutin del parc i vagin a la Casa dels Contes, i que els científics disposin d'un espai de nova construcció adequat a les exigències de la investigació del segle XXI», declara Ciurana, que defensa la seva idea d'acostar la literatura infantil als nens dins d'una fortalesa amb diverses sales amb un cert aire al Col·legi Hogwarts, de Harry Potter.

El projecte de CiU entra en conflicte amb aquest corrent intel·lectual que vol revaloritzar el passat d'un recinte consagrat a les ciències naturals des del 1882, quan dins del parc es van inaugurar el zoològic i el Museu Martorell, dedicat a la geologia, que aquest any iniciarà la seva adequació museística per reproduir els primers gabinets de ciències naturals, com la col·lecció Salvador.

El radi d'influència científica es va ampliar l'any 1917, quan el Castell dels Tres Dragons es va convertir en el Museu de Catalunya de Ciències Naturals, que el 1934, després d'una reordenació de les col·leccions, va derivar en el popular Museu de Zoologia.

COL·LOQUIS/ Dijous que ve prosseguiran a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans els col·loquis organitzats per la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Institució Milà i Fontanals, filial del CSIC, on José Pardo treballa com a investigador especialitzat en Història de la Ciència. «Em preocupa que els polítics decideixin amb absoluta banalitat el futur d'un parc històric dedicat a la ciència que altres grans ciutats envegen. És fonamental rescatar la singularitat de la Ciutadella, que ha aixecat els seus museus científics gràcies a les donacions dels barcelonins. Donar valor a aquest patrimoni ens situa en un estadi internacional», argumenta Pardo, per a qui la ciència és sobretot cultura. «No podem deixar que el Castell dels Tres Dragons es converteixi en un parc temàtic destinat a un turisme massiu», alerta l'investigador, que recorda que poc va faltar perquè acollís les oficines dels actes del Tricentenari, «amb despatxos per a Miquel Calzada i Toni Soler».

Notícies relacionades

Sol Ruiz de Vargas, presidenta de l'associació de veïns del Casc Antic, explica que la seva entitat ha denunciat a Mercè Homs, regidora de Ciutat Vella, que el parc està «abandonat». En especial, l'Hivernacle, que fa vuit anys que està tancat al públic. «No ens han informat de cap projecte, però saben que estem a favor que es conservin els edificis de la Ciutadella. Han de ser de servei públic per als ciutadans i allunyats de l'explotació turística que prolifera al centre de la ciutat», exposa Ruiz.

Itziar González, arquitecta i regidora de Ciutat Vella entre el 2007 i el 2010, va participar en unes jornades organitzades el mes de juliol passat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo sobre línies de treball i projectes futurs perquè la Ciutadella sigui un renovat parc dedicat a la ciència. «És un tema que està aparcat fins que passin les eleccions. Volia mediar entre les associacions de veïns i entitats científiques per presentar un projecte conjunt, però des de l'ajuntament han cridat l'atenció a alguns directors d'entitats. Per qüestions polítiques, no els agrada que hi figuri», declara.