VISITES DEL CONGRÉS DE LA GENT CURIOSA

Secrets de Barcelona

La valuosa col·lecció d'història natural del Gabinet Salvador obrirà les portes al maig a l'Institut Botànic de Montjuïc

El públic ja pot visitar el búnquer de l'exconsolat soviètic

Llocs insòlits. Secrets de BCN. La Reial Acadèmia de Medicina. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

El Gabinet Salvador, el museu més secret, el gran desconegut del patrimoni històric de la ciutat de Barcelona, obrirà per fi les portes al públic al mes de maig a l'Institut Botànic de Montjuïc amb motiu dels actes del tricentenari del 1714.

El santuari científic, fins ara reservat als investigadors, té els orígens en el segle XVII, quan l'apotecari Jaume Salvador (1649-1740) va iniciar a la seva rebotiga una de la col·leccions d'història natural més importants d'Europa. La família va preservar i va ampliar el llegat al llarg de sis generacions a la rerebotiga del carrer de la Fusteria.

La primera edició a Barcelona del Congrés de la Gent Curiosa, que va finalitzar aquest diumenge, va dedicar una conferència a aquest recinte ple de minerals, corals, petxines, mol·luscos, herbaris, fòssils, insectes dissecats, antics medicaments, esquelets de vertebrats, documents, cartes i llibres dedicats a la biologia. Fins a un total de 8.000 peces, de les quals han estat restaurades un miler.

José Pardo, historiador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), va impartir la ponència dedicada a l'exposició Salvadoriana. «La closca de l'armadillo de la col·lecció Salvador era en aquella època una cosa tan estranya, tan exòtica com tenir avui una pedra lunar», va comparar Pardo, que va recordar que la mostra reproduirà el que era el gabinet amb el seu mobiliari, quadros i prestatgeries amb els olis medicinals procedents d'Europa, Amèrica, l'Àfrica, l'antiga Anatòlia i l'lndia.

L'únic supervivent de la família Salvador va morir ofegat al caure de la rampa d'un vaixell. «Els hereus van conservar de mala manera la col·lecció a les golfes d'una masia del Penedès fins que la Generalitat republicana ho va incautar el 1938», va explicar l'historiador. Al guanyar la guerra els franquistes, els propietaris van reclamar el 1939 les seves possessions. «Van decidir no tornar la col·lecció, que va passar a mans del consistori i del CSIC. Des d'aleshores, s'ha vist en poques ocasions. És el moment de mostrar aquest tresor», va dir.

Empremta de la guerra

Notícies relacionades

El congrés dels curiosos també va programar una visita a un altre espai singular: el búnquer de l'antic consolat soviètic a Barcelona. Avui està integrat a la seu de Mutua Universal, a l'avinguda del Tibidabo, 17, i el públic el pot visitar després de reservar dia.

L'immoble modernista construït el 1926 per Enric Sagnier per encàrrec del farmacèutic Salvador Andreu va acollir la legació diplomàtica dirigida pel cònsol Vladimir Antonov-Ovseenko. El 1937, poc abans de ser destituït, va manar construir un búnquer al soterrani com a protecció dels bombardejos. «Amb murs de formigó i porta de ferro, disposava de grup electrogen, dormitoris, rebost, farmaciola, latrina i una petita oficina per prosseguir amb l'activitat diària », va explicar el guia del congrés, Felipe Trigo.