REIVINDICACIÓ A SANTS-MONTJUÏC
Victòria a mitges a Badal
Els veïns del barri aconsegueixen que l'ajuntament es comprometi a recuperar el refugi antiaeri sota el carrer de Juan de Sada
El barri també vol la zona verda que el PGM preveia a l'espai

Zona en joc 8 Velles naus a Juan de Sada amb Roger, divendres. /
Per a molts barcelonins, Badal és només el nom de la parada de metro on baixen per anar al Camp Nou, però aquest barri de Sants-Montjuïc, petit en superfície, però amb 24.000 habitants, és un lloc amb història poblat per gent que no només lluiten per conservar el seu passat, sinó que també ho fan per millorar les condicions de vida en el futur. «Vam guanyar la recuperació del refugi antiaeri, la nostra primera batalla; ara volem recuperar la zona verda», explica Pepo Mediavilla, activista de l'associació de veïns. La zona verda a què es refereixen és la que el Pla General Metropolità del 76 preveia al carrer de Juan de Sada, entre Violant d'Hongria i Roger, just sobre el citat refugi, i que la modificació del PGM de Juan de Sada i entorn va requalificar com a equipament privat.
En una primera etapa de la lluita, van aconseguir que el municipi reconegués no solament l'existència del refugi -documentat com un dels primers de la ciutat fets pel mateix ajuntament, amb capacitat per acollir 1.200 persones-, sinó que van arrencar el compromís de recuperar-lo per convertir-lo en un equipament suburbà. «Aquesta primera victòria va ser una gran satisfacció, però perquè l'alegria sigui completa ens han de tornar la zona verda del davant. És una zona assolellada, l'única de tota la zona de la reforma, i a més a més és la manera que l'equipament que es faci al refugi tingui llum i pugui ser el que ha de ser», resumeix Alfredo Martínez, president de l'entitat veïnal.
Ignasi Castaño, arquitecte col-
laborador de l'associació, apunta que els principals problemes que els residents veuen al canvi de planejament de la zona, que va ser aprovat en el mandat anterior, són, a més a més de la pèrdua de la zona verda en joc
-la seva actual guerra-, la pèrdua de sòl per a equipaments. Es tracta d'un barri on precisament un dels principals problemes és la falta d'aquests equipaments.
Projecte heretat
Notícies relacionades«És intolerable aixecar equipaments privats en un espai reservat per a zona verda. Es va fer un canvi del PGM sense comptar amb la participació dels veïns, i no pararem fins que ens escoltin», prossegueix Martínez, conscient que el canvi es va fer amb l'anterior equip de govern. De fet, va ser després del relleu a l'alcaldia quan van aconseguir que la seva reivindicació per la conservació del refugi antiaeri fos atesa.
La modificació del PGM a Juan de Sada, que pretén modernitzar una zona ara abandonada, també va incloure la compra a l'Exèrcit per part de l'ajuntament d'un edifici, on sí que s'aixecarà un equipament públic.
- ‘La cita’ Sandro Rosell i els seus amics especials de presó: dos funcionaris, dos exinterns i un capellà
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans