Negoci tradicional a la capital catalana
Sopars amb més per menys
Augmenten els àpats nadalencs autosufragades per entre 25 i 40 €
La competència de les ofertes porta al regateig i els extres per a la contractació

Sopar d’empresa al restaurant Orio del carrerde Ferran, dilluns a la nit. /
Els més previsors van començar dilluns passat a celebrar els seus sopars d'empresa -eufemisme en un any en què la majoria de grups d'empleats autosufragaran el seu àpat- amb un doble objectiu: trobar restaurant disponible i aconseguir el millor preu. Després de quatre anys de retallades en els menús i amb una clamorosa demanda de reserves concentrada en els dies 13, 14, 20 i 21, molts restaurants s'han llançat a una ofensiva de descomptes addicionals o de regal d'extres per als que busquen altres dates, o per esgarrapar grups a la competència. Rebaixes del 10 o el 15% o invitació a ampolles de cava o copes són reclams habituals en un Nadal marcat per factures de 25 a 35 euros, en què acostuma a importar sobretot el brindis i la reunió.
La mina dels menús de grup empresa disparava les reserves de molts establiments en la dècada prèvia a la crisi. Els preus es marcaven amb alegria i les empreses passaven per caixa sense immutar-se. Fins que es va imposar l'austeritat i la retallada dels fastos superflus. El fet que els treballadors mantinguessin la tradició a costa de la seva butxaca ha propiciat els últims anys una guerra de menús barats. Molts els demanen de 25 a 35 euros, assumeixen al Gremi de Restauració de Barcelona, intentant cada cop més aconseguir més extres o descomptes per un import final menor. Una pressió que el restaurador suporta mirant d'atraure el màxim de comensals.
Una de les principals webs de reserves de restaurants, eltenedor.es, arriba a la conclusió en un estudi que aquest any el 61% dels barcelonins es pagarà el sopar d'empresa, cosa que suposa un 13% més que l'any passat. Una circumstància que s'acompanya de contenció, ja que es redueix un 2% (fins a quedar-se en el 74%) el volum de ciutadans que es faran un homenatge fora de casa seva en aquestes dates. El mateix portal assegura que els sopars d'empresa perden volum aquests dies, en comparació amb els familiars o d'amics.
OFERTA I DEMANDA / Però amb més o menys pes, el cert és que la majoria de restaurants es nodriran fins al dia 22 de grups més o menys nombrosos i àvids de grans ofertes. «Cada vegada són més els que prefereixen que hi entri fins i tot la copa de després encara que sigui a costa de fer un menú molt senzill», explica un dels empresaris entrevistats per aquest diari. Oficialment i segons el gremi, hi ha molta demanda de preus de 25 a 35 euros, però també molta oferta per uns 40, que és on se suposa que comencen a entrar plats més elaborats i beguda de més qualitat. Entre els més econòmics s'imposen els plats més informals, amb propostes a base de tapes o fins i tot entrepans.
Alguns ofereixen les dues opcions. És el cas dels establiments del grup Sagardi, on arrasen els menús amb platillos i pintxos al mig de la taula. Els seus restaurants Orio, al Gòtic i Santa Caterina, amb peix i carn a l'estil basc, serveixen durant 20 dies opcions d'aquest tipus per 31 euros; mentre que la proposta més formal de dos plats a escollir puja a 39 euros.
L'obsessió per celebrar-ho a final de setmana en previsió que la festa es prolongui perillosament porta a saturar els dos pròxims caps de setmana. Fins al punt que el 40% de reserves d'aquestes dates es concentren en aquells quatre dies, destaquen a la web de reserves atrapalo.com, on afegeixen que set de cada deu comensals escullen sopars i no dinars. Per aquest motiu, es comencen a imposar dos torns de nit per acollir grups.
¿Què suposa per al paladar l'era de les retallades? Sobretot, menys aliments cars, absència d'exquisideses que abans sempre apareixien per Nadal i de grans muntatges. S'han d'omplir els estómacs amb dignitat però a un cost més baix. Anna Pons, directora comercial de Derby Hotels, explica que les llagostes i el foie han donat pas a plats elaborats però més assequibles. En el seu cas, amb menús des d'uns 35 euros als restaurants dels seus hotels de tres estrelles, i de 40-50 euros als de quatre, i més de 60 als de luxe. En els primers ha estat on abans han copat les places, però les opcions cada vegada són més personalitzades i ajustades al client.
Notícies relacionadesEl mateix passa a La Cuina del DO, a la plaça Reial, on per uns 40 euros amb beguda inclosa es poden elaborar combinacions dels seus nous plats d'hivern; o al Cent Onze de Le Meridien, amb propostes variades per confeccionar menús des de 35 euros, en què no falten sabors nadalencs de sempre.
El súmmum anticrisi són els paquets que ofereix Silver Catéring per devorar a l'oficina mateix des de 8,55 mòdics euros.
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- Protecció de la infància Els pederastes de la xarxa del Raval sabien que la víctima tenia 13 anys
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides
- DUEL AL PIZJUÁN El Reial Madrid converteix Dean Huijsein en el defensa més car de la seva història
- Tensió a Cornellà La conductora de l’atropellament múltiple, en llibertat