PROJECTE OLÍMPIC DE LA CAPITAL CATALANA

Trias descarta presentar la candidatura Barcelona-Pirineus 2022

"Si no haguessin demanat la consulta encara els hauríem fet", afirma l'alcalde que assegura treballar ja amb tots els suports per al 2026

El socialista Martí li diu polític temorós i covard, i el popular Fernández diu que el problema no és de consens sinó d'oportunitat

L’alcalde Xavier Trias en el ple de l’Ajuntament de Barcelona del 18 d’octubre.

L’alcalde Xavier Trias en el ple de l’Ajuntament de Barcelona del 18 d’octubre. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat aquest divendres a primera hora mitjançant un comunicat que "no es donen les condicions" per aconseguir que la capital catalana i els Pirineus siguin la seu dels Jocs d'Hivern del 2022, i s'ha manifestat per presentar la candidatura el 2026 una vegada obtingut el consens necessari.

Trias ha afirmat després, en unes breus declaracions davant la premsa, que si l'oposició "no li hagués demanat la consulta ciutadana, fins i tot l'hauria fet". En aquesta línia ha afegit: "No té sentit exigir un referèndum per perdre'l. Si les coses es fan perquè ens fem mal, no anem bé".

L'alcalde ha finalitzat les seves paraules assegurant que "des d'avui mateix comença a treballar per optar als jocs del 2026". Per a aquesta data ha dit que "compta amb el suport de totes les forces" excepte ICV-EUiA que rebutja en qualsevol cas aquesta iniciativa.

En el comunicat inicial, Trias afirmava que és necessari seguir construint un acord polític per fer realitat el projecte de presentar una "candidatura guanyadora" el 2026, i es mostrava confiat d'aconseguir-lo els pròxims anys.

La ciutat i el Pirineu, afegia, "no deixaran escapar" l'oportunitat d'organitzar uns Jocs d'Hivern. Després de parlar en les últimes setmanes amb els grups municipals, l'Estat, el Comitè Olímpic Espanyol i el Comitè Olímpic Internacional la seva conclusió és que s'han de centrar els esforços en el 2026.

Camí per recórrer

L'alcalde ha dit que des que el socialista Jordi Hereu va llançar la idea "s'ha treballat molt i molt bé", i ha lloat la tasca de l'oficina tècnica dirigida per Enric Truñó, així com el compromís dels municipis del Pirineu. Malgrat considerar que es té una candidatura "magnífica, solvent i sostenible", ha considerat que queda "molt de camí per recórrer" per ser una opció guanyadora.

Trias ha advocat per eixamplar al màxim el consens de les forces polítiques barcelonines, "que avui no existeix", recalca, i el ferm compromís de les administracions que faran front a les inversions públiques necessàries.

Ha assenyalat que Barcelona és una capital de prestigi associada al món de l'esport, però que "no està lligada als esports de gel i neu", i ha considerat necessari explicar que el Pirineu i les estacions d'esquí estan a només una hora i mitja de la capital. Així mateix veu la necessitat de treballar en un ambiciós pla esportiu que doni a les federacions els "fons econòmics suficients" per donar-los suport.

Crítiques de l'oposició

L'oposició ha carregat amb duresa des de posicions diferents contra la decisió de Trias. El líder socialista Jordi Martí ha afirmat que l'alcalde realitza una "política poruga" i ha qualificat l'anunci mitjançant una simple nota de premsa de "maneres patètiques i covardes".

Martí ha assegurat que l'opció del 2026 "és un engany per la difícil repetició d'una ciutat europea i perquè hi ha estacions americanes que ja s'estan postulant". Per últim, ha assegurat que "la consulta generava pànic a Trias" i que "el PP marca de nou l'agenda de Barcelona".

El popular Alberto Fernández Díaz ha destacat que "el problema no és el consens sinó el moment". Ha insistit que ara és qüestió de centrar-se en "l'hivern de la crisi". Ha tancat la seva valoració dient que "l'opció blanca de Barcelona estava verda i no es tracta de posar-se vermell amb un fracàs".

Notícies relacionades

El republicà Jordi Portabella ha dirigit els seus dards al Govern central, que "no ha volgut donar suport i comprometre les inversions necessàries". Ha dit directament que "és un boicot del PP".

L'ecosocialista Ricard Gomà s'ha felicitat per la decisió i ha declarat que ICV-EUiA se "sent guanyadora". I ha acabat: "El 2026 és una sortida en fals, un carrer sense sortida".