cine. CINEMATOGRAFIA ACTUAL GERMANA

La Filmoteca parla alemany

La Filmoteca de Catalunya inaugura avui el cicle 'Cinema alemany actual' amb l'estrena de 'La medición del mundo', adaptació del 'best-seller' de Daniel Kehlmann.

A dalt, ’La medición del mundo’. A sota, ’Algo mejor que la muerte’.

A dalt, ’La medición del mundo’. A sota, ’Algo mejor que la muerte’. / goethe institut

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

La Filmoteca de Catalunya parla alemany des d'avui fins al 15 de novembre amb motiu de la segona edició del cicle Cinema alemany actual, que presenta 11 pel·lícules de recent producció que aborden qüestions polítiques, històriques, relats policíacs, com Algo mejor que la muerte, i clàssics literaris. La medición del mundo és el títol escollit per a la inauguració d'avui, en què hi haurà el seu productor, Claus Boje, i l'actor barceloní Àlex Brendemühl, que interpreta un personatge secundari, un jesuïta que ordena que es castigui un indígena a fuetades davant la seva negativa d'endinsar-se en vaixell cap a l'espessor de la selva a l'Equador.

«És un paper breu, però amb l'expressió de la seva cara i la seva mirada Brendemühl transmet el conflicte moral que s'amaga darrere d'aquesta situació», explica Boje. La pel·lícula, dirigida en 3 D per Detlev Buck i inspirada en la novel·la homònima de Daniel Kehlmann, s'endinsa al segle XIX, en les vides del naturalista, aventurer i científic Alexander von Humboldt i del matemàtic i astrònom Carl Friedrich Gauss, que van mesurar el món de maneres molt diferents.

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, assegura que la primera edició del cicle, celebrada fa un any, va ser extraordinària. «Va tenir un gran èxit de públic. Amb aquests cicles, participem en els circuits d'exhibició alternatius igual que els festivals i els museus», assenyala Riambau, fent referència a altres pel·lícules més discretes i amb menor pressupost que La medición del mundo, que es va rodar en dos continents i va comptar amb un pressupost de més d'11 milions d'euros.

Bettina Bremme, directora del cicle en què participa el Goethe Institut Barcelona, destaca la inclusió de dos films que indaguen en el passat recent d'Europa. «El puente sobre el río Ibar, de Michaela Kezele, viatja al 1999 quan a Kosovo el conflicte entre cristians ortodoxos i musulmans desemboca en una guerra en la qual s'implica l'OTAN. I El fin de semana, de Nina Grosse, relata la història d'un exterrorista de la RAF que queda en llibertat de manera inesperada», destaca Bremme.

Notícies relacionades

La mostra inclou dos documentals d'interès. A No me olvides, David Sieveking relata la història de la seva mare malalta d'Alzheimer. I el cineasta Michael Trabitzch indaga en les cartes i els diaris íntims del pintor alemany Max Beckmann.

Filmoteca de Catalunya. Plaça de Salvador Seguí, 1. Horaris diversos. Inauguració avui, a les 20.00 hores. Entrada: 4 euros. www.filmoteca.cat i www.goethe.de/barcelona