Memòria històrica d'una antiga vila
Petita història de Gràcia
El col·leccionable 'L'Abans' repassa un segle del territori, des del 1869, amb fotos dels veïns
El llibre s'acaba amb les obres del 1976 a Lesseps, que marca, per als autors, el canvi del districte

1926 33 Travesseraamb Torrent de les Flors. /
Un poble que ja no existeix, devorat tant pel pas del temps com per l'especulació urbanística, en el qual l'ús de l'espai, agrícola, industrial, residencial i, en els últims temps, sobretot d'oci, ha anat canviant probablement d'una manera més dràstica que a la resta de la ciutat. ÉsGràcia. Amb l'objectiu de reivindicar el seu passat i, sobretot, depreservar la seva memòriaoral i visual, desenes de veïns han rebuscat als calaixos i han recuperat les fotografies dels seus àlbums per aportar des de fa uns quants mesos instantànies familiars que brinden records i vivències, fotos que amaguen moments foscos de la història; d'altres, de llibertat; també de tradicions que segueix conservant el veïnat, i, sobretot, d'evolució urbanística i social. Formen part de la col·lecció per fascicles 'L'Abans', que estarà als quioscos del districte des de demà, quan serà presentada en un acte que se celebrarà a l'antic casino La Violeta, ara flamant equipament.
Aquesta publicació és especialment un homenatge alsveïnsde tota la vida d'un barri que al llarg dels últims temps ha canviat notablement, com recorda el fotoperiodista i cronista localJosep Maria Contel, coautor de l'obra juntament amb l'historiadorEloi Babiano(tots dos graciencs), encara que reflecteix una evolució que bé es podria traslladar al conjunt de la ciutat, segons subratllen. L'obra consta de 50 fascicles setmanals a 2,90 euros per exemplar. La primera entrega, amb les cobertes incloses, serà gratuïta. Una vegada acabada la col·lecció (de l'editorial Efadós, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona) es podrà adquirir el llibre complet, d'unes 800 pàgines il·lustrades amb més d'un miler d'imatges en blanc i negre seleccionades d'entre més de les 3.000 que han estat cedides per veïns. A més a més, se n'hi sumen un miler d'obtingudes d'arxius públics i privats als quals també s'ha recorregut.
Els autors del treball, un llibre viu al qual encara es poden aportar fotos (al centre d'estudis Taller d'Història de Gràcia), subratllen que primer de tot és una obra antropològica, més que no pas historicista, i que per aquest motiu a la majoria de les instantànies hi surten veïns, una circumstància que hi atorga un valor afegit, ja que es mostren escenes de la vida quotidiana d'una altra època, subratlla Contel.
ELS VOLUNTARIS DE LA LLIBERTAT / L'obra arrenca el 1869, any en què els autors han pogut certificar la foto més antiga, on surt el batalló dels Voluntaris de la Llibertat de la Vila de Gràcia, una companyia creada quan el general Prim va expulsar del tron Isabel II, i finalitza el 1976, quan comencen les obres de construcció de la plaça de Lesseps com a part del conjunt de la Ronda del Mig, una iniciativa que marca, per a Contel, un punt d'inflexió en la història de Gràcia. «A partir de llavors comença un canvi imparable; es van substituint les cases baixes per edificis alts i el territori es reurbanitza», segons assenyala.
'L'Abans' de Gràcia es divideix en vuit apartats (urbanisme, festes i tradicions, transports, educació escolar, associacions, institucions i fets històrics, món del treball i serveis) que donen informació completa de l'evolució d'un territori que en els orígens arribava fins a la Pedrera i era considerat dels afores, ja que va ser extramurs fins al 1850. Prova d'això són, entre moltes altres, imatges que recull l'obra, com la d'un parc Güell en què les cabres campaven com volien (1910), d'una processó al santuari de Sant Josep de la Muntanya (1956) i d'una Gal·la Placídia i una Via Augusta cobertes després de soterrar-se el 1929 el tren amb motiu de l'Exposició Internacional.
L'elaboració d'aquesta obra, explica Contel, l'ha animat a treure del calaix un projecte aparcat: una obra sobre la història de lafesta major de Gràciacentrada en el carrer de Verdi, una via que exemplifica el dràstic canvi comercial que s'ha produït al barri.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès