aniversari d'una obra EMBLEMÀTICA de gaudí
Pedrera centenària
La Casa Milà celebra el seu segle de vida amb un espai gastronòmic, concerts i actes festius

Els grans finestrals del nou Cafè de la Pedrera, amb privilegiades vistes al passeig de Gràcia, dimarts passat. /
La Casa Milà, popularment coneguda com la Pedrera, compleix aquest any un segle, una efemèride que la seva actual propietària, la Fundació Catalunya Caixa, comença a celebrar avui amb la inauguració de l'espai gastronòmic Cafè de la Pedrera, amb accés directe des del passeig de Gràcia.
Els actes previstos es concentren a la tardor sense grans focs artificials però, segons Marta Lacambra, directora de l'Obra Social de Catalunya Caixa, «amb la voluntat d'acostar als barcelonins l'emblemàtic edifici» que l'empresari Pere Milà va encarregar el 1905 a Antoni Gaudí, després de quedar fascinat per la rehabilitació que va fer a la Casa Batlló al mateix passeig. «La Pedrera és un valuós patrimoni de la ciutat», afegeix la directiva.
El 31 d'octubre de 1912, tot i que encara quedava el terrat per acabar, Gaudí va firmar el certificat del final de les obres, i amb això satisfeia el desig de la dona de Milà, l'adinerada Rosario Segismón, que volia llogar els luxosos apartaments a persones influents. «Es respectaven, però les relacions van ser tenses, fins al punt que ella es va desfer dels mobles dissenyats per l'arquitecte així que es va assabentar de la seva mort el 1926», relata Silvia Vilarroya, conservadora de l'exposició permanent de la Pedrera i una de les historiadores més coneixedores dels secrets d'aquest immoble que en els seus primers anys no acabava de convèncer la burgesia barcelonina, que no entenia aquelles formes ondulants de la façana.
Ningú s'imaginava aleshores que entre el 1987 i el 2012 més de 20 milions de persones procedents de tot el món pagarien -ara,16,50 euros- per contemplar l'últim edifici civil construït per Gaudí. «Un dels primers inquilins tenia un Rolls-Royce. Van haver de modificar una columna de les cotxeres perquè el pogués aparcar», explica Vilarroya.
ESTIL VIENÈS // Aquesta setmana ha obert en període de proves el Cafè de la Pedrera, un espai a l'estil vienès que s'inaugura avui. El restaurant es troba a la primera planta, a l'antiga sala Jujol, que es llogava per a esdeveniments i també acollia concerts i exposicions temporals, com la dedicada al fotògraf Francesc Català-Roca.
La idea és oferir receptes tradicionals de la cuina catalana, com escalivada amb verat confitat o sípia amb mandonguilles, elaborades amb productes frescos de temporada procedents d'horts pròxims que defensen els valors ecològics. Per aconseguir-ho, l'establiment compta amb l'experiència del xef David Agut, del grup Laie, que organitza elSopar amb estrellesde l'Observatori Fabra, i amb l'assessorament de la Fundació Alícia, que lideren Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí Fuster per difondre el patrimoni agroalimentari i gastronòmic i fomentar la bona alimentació.
Notícies relacionadesEl nou local és més minimalista que el Cafè Vienès de la Casa Fuster, creat per Lluís Domènech i Montaner dins d'aquella tendència procedent d'Àustria que fugia d'exuberàncies ornamentals. La sala principal, a la qual s'accedeix a través d'escales, disposa d'uns finestrals amb excepcionals vistes al passeig de Gràcia, igual que en va tenir el desaparegut cafè Torino, dissenyat el 1902 per Gaudí i per Josep Puig i Cadafalch al número 18 del passeig de Gràcia, cantonada amb Gran Via.
Per Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, el Cafè de la Pedrera combina l'esplendor de l'arquitectura modernista amb l'esperit popular que tenien les antigues fondes en què es podia prendre un cafè amb llet, fer un aperitiu, dinar, berenar, sopar i prendre una copa. «A la carta hi ha des de pa amb tomàquet amb embotits de Sagàs, anxoves de l'Escala i formatges artesans, fins a plats de la tradició catalana reinterpretats pel xef , com la lasanya de brandada de bacallà». Tampoc hi falten homenatges a grans xefs com Ignasi Domènech, Auguste Escoffier i Adrià, a qui li dediquen el gaspatxo de llamàntol com es feia al Bulli.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"