DELINQÜÈNCIA URBANA

La BBC parla amb tres carteristes de BCN que actuaran a Londres durant els Jocs

Els joves formen part d'una xarxa de delinqüents romanesos que operen a la ciutat

Un interventor del metro s’enfronta a tres carteristes el juny del 2011.

Un interventor del metro s’enfronta a tres carteristes el juny del 2011. / ARXIU / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Un equip de la cadena britànica BBC ha viatjat a Barcelona i ha entrevistat carteristes que operen a la ciutat que tenen previst actuar a Londres durant els Jocs. Els delinqüents, que s'identifiquen com a Johnny, Mario i Danny, formen part d'unaxarxa de 50 carteristes romanesos que actuen habitualment a Barcelona,segons el reportatge.

Els joves expliquen al reporter que actuaran principalment als centres comercials concorreguts, a prop de la vila olímpica, i durant aglomeracions, sobretot en el transport públic.

Danny explica sense pudor que éscarterista des dels 7 anys: "Ho porto a la sang. És el que sabem fer i ho fem bé", diu. A continuació, per demostrar les seves habilitats sostraient carteres o mòbils, Johnny treu un joc de cartes i fa que desapareguin sota el braç.

El grup diu que hi ha unesregles estrictes: no beure per mantenir la concentració i evitar escenes a la via pública, o sigui, no atracar, per no cridar l'atenció. "Alguns dels carteristes estan enganxats a les drogues o es gasten tots els diners al casino i són violents. Nosaltres no som com ells", justifica Johnny.

Notícies relacionades

Les càmeres, els ordinadors portàtils i els telèfons són enviats de tornada a Romania per ser venuts al mercat negre, asseguren tots tres, que diuen que poden aconseguir 5.000 euros en una setmana.

La policia britànica, detalla el programa de la BBC, ja ha detingut prop d'un centenar de presumptes carteristes enoperacions preventives que s'han portat a terme abans dels Jocs Olímpics.