Revés en el ple pel futur d'un enclavament
L'allunyament del PP obliga Trias a retirar el seu pla per a les Glòries
El text preveu la creació d'una comissió amb tots els partits per estudiar un altre projecte sobre la plaça
Primera gran derrota de la minoria en el Govern de BCN en una moció del PSC recolzada per ICV

Sònia Recasens, Joaquim Forn i Xavier Trias, en l’ús de la paraula, ahir, a la primera fila del Govern municipal. /
Poc abans del començament del ple municipal d'ahir, el president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, va enviar un missatge via la xarxa social Twitter que era tot un avís per a navegants: «Primer ple després de confirmar-se que no hi haurà Govern CiU-PP». O dit d'una altra manera, comença el camí d'espines per a la minoria que mana a l'ajuntament. El capritx del destí, o la visió de la jugada del PSC, com es vulgui, va fer que en aquest ple es posés sobre la taula ni més ni menys que el pla de reforma d'un dels enclavaments més importants de Barcelona, la plaça de les Glòries, presentat per la cúpula d'Hábitat Urbano fa 10 dies. Els socialistes van presentar una moció exigint la seva immediata retirada. ICV-EUiA s'hi va sumar i UpB va declinar, al·legant que tot govern té dret a presentar les seves propostes i que ja arribarà el temps de debatre sobre elles. El PP va seguir el guió anunciat per Fernández en aquest diari a la tardor quan va dir: «Al gener, o el PP entra en el Govern o farà dura oposició». Doncs això. Via lliure a la moció.
L'alcalde Xavier Trias preguntat directament per Jordi Hereu, a més, es va comprometre a acceptar el resultat de la votació i retirar, en conseqüència, el projecte. «Retirarem el pla, però no canviarem els nostres criteris per modificar les Glòries», va afirmar l'alcalde.
L'actitud de Trias es pot qualificar de coherent respecte a les tesis que va defensar quan era líder de l'oposició. En el primer ple ordinari de l'anterior mandat, i després d'una derrota de la també llavors minoria que manava (PSC i ICV-EUiA), un dictamen jurídic va assenyalar que l'executiu municipal no tenia perquè atendre el que aprova el plenari sense el vot del Govern.
ESTUDIS DE MOBILITAT / El cert és que, sense entrar en les bondats, o la falta d'elles, del projecte sobre les Glòries, CiU va facilitar bastant la feina de l'oposició. Cal recordar que sobre el nus viari les instàncies municipals fa vuit anys que hi estan treballant. Una tasca que va donar lloc, el 2007, a un projecte de consens i que s'estava realitzant. Davant d'això, Hábitat Urbano va presentar un nou projecte que transformava el nus en una plaça, però sense cap estudi de mobilitat adaptat a la nova situació, sense cap acord polític previ i sense haver explicat al Ministeri de Foment que aquest nou pla es basa en la destrucció d'un dels seus túnels ferroviaris.
La moció aprovada ahir preveu, també, la creació d'una comissió amb representants de totes les forces municipals per «debatre i acordar» l'actualització del projecte de les Glòries «tenint en compte els estudis elaborats fins ara». Estudis que el tinent d'alcalde Antoni Vives va dir ahir que havien estat prolixament revisats i analitzats com a pas previ a l'elaboració de la seva proposta.
Hereu, que havia demanat al Govern municipal que «no s'enquistés en una tesi» que no compartien la resta de forces, va explicar que la creació de la comissió té com a objectiu arribar a una solució «de consens». Trias va recollir el guant i va afirmar que el seu Govern «no imposarà res», i en una mostra del seu clàssic humor anglès va afegir que «entre altres coses, no podem», fent referència a la seva situació en minoria. «Buscarem l'acord per convicció democràtica i per necessitat», va sentenciar.
VIETNAM EN CADA ASSALT / El debat sobre les Glòries va ser el principal exemple de com el PP va convertir cada assumpte a debat en un petit Vietnam per a CiU. Tant feia que es discutís un conveni per al manteniment de les rondes com la dissolució del consorci de la Casa de les Llengües, ara que ja se sap que no es portarà a terme. La veu més crítica va ser gairebé sempre la del PP.
CiU va intentar calmar la situació. Trias fins i tot va finalitzar una de les seves intervencions enviant «una abraçada» a Alberto Fernández. Gest que el líder popular va rebutjar segurament encara dolgut per com CiU no va intentar, ni tan sols, arribar a una entesa de Govern. Ni tan sols la va oferir.
Després d'una picabaralla amb el president del ple, Joan Puigdollers, per un assumpte menor, Fernández va voler manifestar, per si algú s'havia despistat, la debilitat de l'executiu, a qui va qualificar de «minoria absoluta». Va exigir que «la incapacitat manifesta per arribar a pactes no paralitzi la ciutat».
Per no quedar-se sol, l'alcalde també va voler acostar posicions amb el líder d'UpB, Jordi Portabella. Això li va servir perquè la moció de les Glòries no es convertís en un quatre contra un, encara que, més enllà del vot, el republicà expressés que tampoc veia gaire clars alguns aspectes del projecte, en concret, la inutilització d'una infraestructura ferroviària.
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Entrevista Andreu Buenafuente: «A hores d’ara ja no em preocupa aixecar polseguera»
- Investigació en marxa ¿Què ha passat a Cornellà? Les claus de l’atropellament múltiple al camp de l’RCD Espanyol
- Famosos La gran ficada de pota de Lola Índigo després de l’atropellament a Cornellà: ha hagut de demanar perdó
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Ministra d’Inclusió. El repte de governar Saiz: "És necessària la política del retrobament"
- Esmorzar de ‘Diario de Noticias’ i EL PERIÓDICO Illa: "Quan Catalunya i Navarra lideren, Espanya avança i Europa s’enforteix"
- Atletisme "¿La plata europea? Continuo sent el mateix pringat"
- TENNIS L’Alcaraz més "intel·ligent" se cita amb Sinner en la final de Roma
- La ronda italiana Fantàstica victòria d’Ayuso al Giro