INCIDENT ALS TÚNELS FERROVIARIS DE BARCELONA

25 ferits lleus en un altre xoc de trens entre Clot i Arc de Triomf

Un Rodalies amb passatgers va envestir un talgo que circulava buit

El Govern amenaça amb un expedient Adif per la repetició de sinistres

Professionals del SEM evacuen un dels ferits en l’accident del Clot, ahir.

Professionals del SEM evacuen un dels ferits en l’accident del Clot, ahir. / CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Els trens també xoquen. Per sort, l'accident d'ahir al subsòl barceloní entre un Rodalies ple -eren dos quarts de set de la tarda, hora punta- i un tren hotel talgo buit va quedar en poc més que un ensurt. El xoc, entre les estacions del Clot i Arc de Triomf -punt negre de la xarxa que va registrar un accident similar fa menys d'un any-, es va saldar amb 25 ferits per contusions, el més greu dels quals va ser un treballador que viatjava al talgo, que va ser evacuat a l'Hospital Dos de Maig amb una fuetada cervical. Els altres 24 anaven al Rodalies, que va sortir de Maçanet-Massanes a les 17.04 hores.

L'accident es va produir quan, per causes que encara es desconeixen, el Rodalies va envestir el Talgo, que va descarrilar. Els viatgers van notar una frenada brusca. Res més. «Primer he pensat que havien atropellat algú», va apuntar Pedro, un dels viatgers, que va pujar al tren a Mataró. Aquesta frenada va fer que molts viatgers es fessin mal a les cervicals. Pilar Cànovas sortia ahir nerviosa del tren. Amb el cop la passatgera que viatjava just al davant li va clavar un impacte al pit. «Tinc la pressió a 19 i em fa mal el tòrax. Els metges que m'han atès a la mateixa estació m'han dit que vagi a l'hospital», va apuntar la dona, procedent d'Arenys. Van ser sis les unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques que es van dirigir fins al lloc del sinistre per atendre els més de 200 passatgers. 196 en van sortir il·lesos. També es van dirigir fins al lloc diverses unitats del cos de Bombers de Barcelona.

Fonts de la Generalitat van assegurar ahir que el Govern estudia obrir un expedient informatiu a Adif després del segon xoc en un any. El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, va reclamar que Adif millori la senyalització als túnels d'aquest lloc, que va definir com a «conflictiu».

Segons alguns dels viatgers del Rodalies, en un primer moment als vagons no es va oferir cap informació, i no va ser fins uns 10 minuts més tard que se'ls va indicar que hi havia hagut «una incidència». «En un primer moment ens han dit que obririen les portes i sortiríem del tren allà mateix, però després han rectificat, hem fet marxa enrere i hem retrocedit fins al Clot. Hem pogut sortir tots a peu per l'estació», va explicar Núria Rodríguez, una altra de les passatgeres del Rodalies, que va afirmar que estava marejada després de l'accident.

Molts altres dels viatgers il·lesos afirmaven que se sentien confusos. Estar tancats en un tren en un túnel mai és agradable, i els primers moments d'angoixa, fins que se'ls va informar del que havia passat i van poder sortir, van ser tensos.

Altres passatgers es van queixar per la mala atenció. «M'han donat un bitllet per al metro. ¿I jo això per a què ho vull? M'ha semblat fins i tot ofensiva, la recompensa», es va lamentar Maria, una de les viatgeres més indignades, que, com molts, es queixava de mal a les cervicals i de mareig.

Notícies relacionades

POCA AFECTACIÓ / Malgrat l'espectacularitat del xoc, l'accident no va afectar gaire la circulació de trens. L'estació no es va tancar en cap moment, tot i que va funcionar durant alguna estona només amb dues de les quatre vies, i la circulació es va restablir gairebé completament al cap de dues hores del sinistre. Durant l'afectació, els torns estaven oberts i diversos informadors indicaven als passatgers les millors combinacions per arribar a la seva destinació.

El talgo afectat tenia previst fer ahir a la nit el recorregut Barcelona-Zuric-Milà i, segons va informar Renfe, els viatgers van ser transportats en autobusos.