Entrevista amb el CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DE L'ATENEU BARCELONÈS
Norbert Bilbeny: «L'Ateneu ha de ser més receptiu, menys elitista»

«LAteneu ha de ser més receptiu, menys elitista»_MEDIA_1
Quan era petit, Norbert Bilbeny (Barcelona, 1953) contemplava la solemne entrada del Palau Savassona, seu de l'Ateneu Barcelonès, quan des de casa seva, al carrer de Tallers, s'escapava a veure la mona Xita al terrat de Can Jorba. Mig segle després, el catedràtic de Filosofia lidera la candidatura B en les eleccions d'aquesta institució, convocades per al 17 de març.
-Al final hi pot aspirar amb candidats que substitueixen els dos que van ser rebutjats per incomplir el requisit de ser socis almenys un any.
-No lluitem contra ningú. Aquestes eleccions no són polítiques. Tots volem el millor per a l'Ateneu.
-¿Què és l'Ateneu?
-Una associació inquieta per la cultura, un enclavament de dret privat amb mires cosmopolites. Ha d'ampliar contactes a l'Estat espanyol i en altres països catalans. No podem ancorar-nos en el passat ni en la cultura local. Hem d'estar a prop de les institucions europees.
-No deu ser pas fàcil substituir Oriol Bohigas, que ha presidit una de les etapes més dinàmiques de l'Ateneu.
-Em sento deutor i hereu de totes les juntes anteriors. Vull ser un digne seguidor de Bohigas, però la meva proposta és renovar. S'ha fet bé tot allò relacionat amb pedres, però falta un treball moral, més constructiu sobre la cultura.
-¿Què aporta el seu programa?
-Noves propostes culturals i una millora en les relacions humanes. Hem d'escoltar la veu dels socis, que l'Ateneu sigui menys elitista, més receptiu. Hem de ser un lloc de referència amb pensament propi. Venim a fer el debat de les idees. La gent ha de saber què opina l'Ateneu dels temes transcendents que afecten el futur de la nostra societat. L'Ateneu no és un edifici, és molt més: ha de tenir veu pròpia; ser un referent pel seu estil i contingut.
-¿Quin paper juga en la societat?
-La universitat és el centre de difusió de cultura universal, però s'ha especialitzat en matèries tancades. No hi ha diàleg entre un filòsof i un biòleg. La interrelació entre diferents àmbits del saber és inexistent. Aquest és el nostre terreny: obrir-nos a totes les branques de la cultura.
-¿El seu principal repte?
-Ampliar l'Ateneu. La casa se'ns ha quedat petita, tenim molts problemes d'infraestructura. Tenim molts llibres dipositats en magatzems de l'extraradi de Barcelona. Ja no hi ha lloc a les prestatgeries. Han d'estar a l'abast dels socis, no tancats. És un tresor documental molt valuós.
Notícies relacionades-¿Què escriuria sobre vostè?
-Sóc demòcrata, pluralista i liberal en el sentit ètic, no en el polític. Respecto i tolero. Només presumeixo de ser d'esquerres, una persona compromesa amb les classes treballadores. Vaig arribar a l'Ateneu de la mà del catedràtic de Filosofia Francesc Gomà, que n'era vicepresident. A la biblioteca hi han transcorregut moltes hores de la meva vida, per això sé que el millor d'aquesta entitat són els seus socis.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis