UNIVERSITAT

El rector de la UB treu pit després de la dimissió de 4 vicerectors

Dídac Ramírez es reafirma en la defensa d'un pressupost de contenció el 2010

Les crítiques dels dimissionaris del seu equip se centren en els comptes

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA
BARCELONA

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, es va defensar ahir de les crítiques plasmades en les cartes de dimissió de quatre dels deu vicerectors argumentant que els pressupostos del 2010 que censuren els seus crítics havien estat àmpliament recolzats pel consell de govern i el consell social de la universitat, fins i tot amb el suport d’algun dels ara discrepants.

Ramírez va reconèixer les dificultats per complir a curt termini algunes de les promeses electorals fetes al personal no docent (PAS), cosa que va atribuir a «les restriccions pressupostàries», però es va reafirmar en la voluntat de complir els seus compromisos. Ara bé, «el primer és tenir la casa ordenada [econòmicament]. No es pot gastar més del que es té», va deixar anar.

El rector de la UB ha convertit el sanejament dels comptes de la institució en la seva principal obsessió des que, fa una mica més d’un any, va accedir al càrrec. Ramírez creu que el dèficit és un llast per a la independència de la universitat. Ahir va presumir d’estar molt a prop d’aconseguir l’equilibri pressupostari. I es va mostrar «dolgut institucionalment» perquè les dimissions, i la seva repercussió pública, arriben «en un moment dolç» per a la Universitat de Barcelona.

SORPRESA El primer responsable de la principal universitat catalana va assegurar que estava sorprès per les crítiques de tres dels quatre vicerectors sortints (Joan Elias, Amelia Díaz i Rafael Martínez) quan els comptes van ser aprovats «en comissió econòmica per unanimitat; per 28 vots a favor i tres en contra en la comissió de govern, i també de manera unànime per part del consell social». També es va estranyar de les crítiques a la política seguida amb el PAS: «Era la primera vegada que els ho sentia dir», va assegurar, cosa que fa que dubti dels motius que han adduït per anar-se’n. Amb la sortida dels quatre vicerectors l’«equip de govern guanya ara en coherència», van concloure.

Tant Elias com Díaz, que ocupaven càrrecs clau, van basar la seva renúncia en les crítiques a la confecció dels pressupostos del 2010, de la qual van dir que s’havien sentit apartats, i la política seguida amb el PAS. Martínez, responsable d’Administració, es va queixar per la seva part de les diferències amb el gerent, a qui recolza Ramírez. Un cas a part és el d’Àlex Aguilar, vicerector d’Innovació i Transferència de Coneixement, que va dimitir a posteriori, al conèixer la sortida dels altres.

Notícies relacionades

INCORPORACIONS / Amb la reestructuració del seu equip, obligada per la crisi, Ramírez ha donat entrada a dos nous vicerectors, el geòleg Manuel Viladevall i l’economista Gonzalo Bernardos. Aquest ja figurava en el grup de 18 integrants que dirigeix la UB, però en qualitat de comissionat del rector. Viladevall s’ocuparà de la gestió del professorat, de la qual fins ara es responsabilitzava Elias, i Bernardos tindrà el càrrec de vicerector d’Economia. La segona funció que realitzarà Elias

–que actuava formalment com a mà dreta de Ramírez–, la d’adjunt al rector, ha passat a mans del vicerector de Relacions Institucionals i Internacionals, Carles Carreras, a qui correspondrà vetllar per tota la coordinació de l’equip de govern en absència del rector. Ramírez preveu poder donar entrada pròximament a un nou vicerector.