NOVA ETAPA D'UN EMBLEMÀTIC CENTRE MUSICAL Al raval

El Conservatori Superior del Liceu estrena auditori

La sala de cambra, amb 400 butaques, s'inaugurarà el 3 de novembre que ve

El nou centre s'ha edificat en un solar de l'ajuntament cedit per 50 anys

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

La nova seu del Conservatori Superior del Liceu, situada al carrer de Nou de la Rambla, 88, estrenarà oficialment la nova sala de cambra el 3 de novembre vinent. L’espai, amb capacitat per a 400 persones i forrat amb fusta de tons clars, té una acústica envejable, segons expliquen els alumnes i professors que han tingut el plaer de tocar-hi o assistir als concerts organitzats fins a la data amb la finalitat de posar a prova l’última fase de l’edifici, on es va traslladar el Conservatori fa un any. En el futur s’hi programaran actuacions, ja que s’estudia la possibilitat de llogar la sala. «No ens volem precipitar. Obrir la sala té un cost que s’ha de calcular», assenyala Maria Serrat, directora general del Conservatori Superior del Liceu des del 1999. El centre, anteriorment situat a l’edifici on s’ubica el Cercle del Liceu i l’òpera de Barcelona, va haver d’abandonar les antigues instal·lacions i adaptar-se a la LOGSE del Grau Superior que equiparava la carrera musical a una llicenciatura universitària. «Aquest nou centre ha contribuït a revitalitzar el Raval», afirma Serrat.

L’edifici es va construir en tan sols un any i mig amb un cost de 20 milions d’euros, tal com estava pactat. Un 95% han estat aportats per la fundació privada del Conservatori i un 5% pel Ministeri de Cultura (INAEM). L’Ajuntament de Barcelona, interessat a revitalitzar el Raval, ha fet possible l’edificació cedint per 50 anys el terreny sobre el qual s’aixeca el flamant edifici de 10.000 metres quadrats que els estudiants van posar a prova el curs passat.

Notícies relacionades

Té set pisos. Els quatre superiors estan connectats al centre per una impressionant lluerna. A dalt hi ha la biblioteca i els despatxos, als tres pisos restants s’ubiquen les classes i les aules de música clàssica, contemporània, jazz, música moderna, tradicional i flamenc. A la planta baixa, al costat del carrer, hi ha la zona més concorreguda, el bar, on un piano preparat en un miniescenari espera els alumnes amb ganes de fer jam sessions o qualsevol altre experiment.

75 STEINWAYS/ El centre ha adquirit 75 pianos Steinway, el Rolls Royce del teclat, i s’ha convertit en la primera Steinway School d’Espanya. A les dues plantes subterrànies hi ha l’auditori, la sala de cambra i la d’orquestra, on ahir assajava un animat combo. Entre les dues, al pis superior, s’ubica un estudi de gravació. «Ens falten recursos per equipar-lo, comenta Serrat, conscient de la diferència entre l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, creada per la Generalitat el 2001) i el Conservatori, institució privada amb 170 anys d’història. Un alumne de l’ESMUC paga 2.500 euros per curs. El Conservartori Superior del Liceu és 1.000 euros més car. Malgrat això, compta amb 500 alumnes i 300 professors que posen la tradició del Conservatori per davant de qualsevol altra consideració. La institució ha format, entre altres, figures del cant com Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé i Josep Carreras.