INICIATIVA DEL BCD I TURISME DE BARCELONA

Una guia de butxaca promociona 150 punts de disseny a BCN

El plànol proposa una ruta que inclou arquitectura, bars, botigues i hotels

La primera edició preveu 3.000 exemplars gratuïts en punts turístics

Recepció de l’hotel Barceló Raval, inaugurat l’any passat.

Recepció de l’hotel Barceló Raval, inaugurat l’any passat. / ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

A més a més de les rutes històriques i les arquitectòniques, els turistes i els barcelonins curiosos poden descobrir ara, amb la guia a la mà, almenys 150 punts de disseny que col.loquen la ciutat entre les grans capitals que aposten per explotar aquest sector i donar-lo més a conèixer. El Barcelona Design Tour és un plànol amb informació sobre arquitectura, hotels, bars, restaurants, botigues de tot tipus i entitats firmades per algun artista que les fa absolutament úniques. De moment, es distribueix gratuïtament a partir d'avui a totes les oficines d'informació turística de la ciutat i en entitats que estan relacionades amb el món del disseny.

El generós mapa (en dimensions i també en informació) ha estat creat pel Barcelona Centre de Disseny (BCD) amb la col.laboració de Turisme de Barcelona. De moment, no hi són tots els que hi ha. El format paper ha limitat notablement la selecció, però en una segona etapa es vol ampliar aquest càsting i fer-ne una versióon linei una altra en mp3, segons explica el president de la comissió executiva del BCD, Pau Herrera, plenament conscient que encara queda molta Barcelona de disseny per promocionar.

DOBLE MISSIÓ

La guia compleix una doble missió. Per un costat vol mostrar als nouvinguts les cares del disseny local que van fer cèlebre la ciutat a nivell internacional durant la dècada dels anys 80 però del qual es parla menys els últims anys. Però també s'emmarca en els programesCorporate Design CentresiHospitality Board Design, amb la finalitat de potenciar Barcelona "com a pol d'atracció de centres de disseny corporatiu de grans empreses", assenyala Herrera. En una primera edició, es distribuiran un total de 3.000 exemplars, que s'aniran ampliant segons la rebuda que tinguin.

Mentre que els 150 punts destacats se situen al mapa de la ciutat, al seu revers s'hi dóna alguna pinzellada sobre cada una de les suposadesjoiesseleccionades i l'autor de la seva arquitectura o interiorisme, segons els casos. El minimanual dóna canxa a molts dels seus agents de difusió del disseny (des de l'Escola Superior de Disseny BAU fins a l'Escola de Disseny i Art EINA, passant per la Massana i Elisava) i a llibreries relacionades, com per exemple La Central del Macba o la Laie La Pedrera, entre altres.

Però lluny dels enclavaments més acadèmics, el disseny s'obre pas a la Barcelona més mundana. En l'àmbit del paladar --però només pel seu estilisme-- s'han seleccionat establiments com el restaurant Attic, de la Rambla, amb interiorisme de Dani Freixes, que fa doblet amb la Fonda Gaig; el Bar Lobo, de Xavier Rifé, i altres apostes del grup Tragaluz, com Bestial i El Japonés. Comerç, 24, temple de la tapa, també hi apareix destacat per la seva rehabilitació i disseny interior. La llista integra el Bocí, Allium, Ávalon, el cèlebre Bar Pinotxo, el Citrus, el Salero, La Verónica, Flash-Flash, NoMo, i altres, així com temples de les degustació de vins com la Vinoteca Torres, o l'impressionant Montvínic, amb més de 4.000 referències de vins, firmat per l'interiorista Alfons Tost.

ALLOTJAMENT

Notícies relacionades

Si un busca allotjament amb segell propi, la ruta el porta del B Hotel projectat per Alfredo Arribas, fins al Barceló Raval, amb recepció de Jordi Galí, també al seu germà Me, de Dominique Perrault, a l'impactant Cram de GCA Arquitectos i a molts altres que van de la modernitat del Soho fins a la intimitat monacal del Neri, passant pel luxe del Miramar o el conceptehotel-boutiquedel Murmuri, en plena rambla de Catalunya.

La guia, que explica que en el transcurs dels últims 25 anys, arquitectes, dissenyadors, fotògrafs i il.lustradors han fet del disseny una senya d'identitat barcelonina tan important com el llegat de Gaudí, també s'endinsa al paradís local delshooping, amb botigues tan destacades com Art&Claus (de pintures, a Muntaner, 177), Bisazza (tendències en mosaic de vidre a València, 300) i les suculentes Chocolat Factory i Oro Líquido (olis verges al Gòtic), entre una infinitat.