L'HOMENATGE

L'IES Ausiàs March va reincorporar ahir simbòlicament al seu claustre docent els 28 professors represaliats l'any 1939

Record Roser Rahola, viuda de Vicens Vives, en l’acte.

Record Roser Rahola, viuda de Vicens Vives, en l’acte. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Corria el 1933 quan fruit de l'èxit de l'Institut-Escola del Parc, fundat un any abans i entre les seves distincions, la de ser mixt, es van crear dos nous centres de l'etapa secundària a Barcelona, l'Ausiàs March, ubicat a Sarrià, a les instal.lacions dels jesuïtes després de promulgar-se la llei que prohibia l'activitat docent als ordes religiosos, i el Pi i Margall. El primer va commemorar ahir a les seves instal.lacions de Pedralbes el 75è aniversari amb un record molt especial als 28 professors que el 1939 van ser expulsats i represaliats després de la guerra civil. En una emotiva celebració, l'institut va reincorporar de manera simbòlica al claustre de docents a tots ells, ja morts, alguns dels quals van acabar a l'exili.

La jornada va començar poc després de les nou del matí, quan va tenir lloc un acte cultural adreçat a actuals alumnes i exalumnes, familiars i professors durant el qual es va repassar la història del centre. Però el punt més humà va arribar poc després de la una, amb el record, un per un, dels mestres a qui la dictadura va castigar, moment en què la sala va acabar tota dempeus. Entre el públic, alguns familiars, com Roser Rahola, de 95 anys, viuda del que va ser catedràtic de Geografia i Història Jaume Vicens Vives, i dos néts del primer director de l'Ausiàs March, Joan Ras Claravalls."És senzillament un acte de justícia que encara no havíem fet. Queda pendent un estudi profund d'aquesta etapa negra de Catalunya", va reivindicar l'actual director de l'escola, Joaquim Guerola.

Notícies relacionades

Les celebracions van seguir a la tarda amb una cerimònia al Saló de Cent de l'ajuntament, amb l'expresident Jordi Pujol de convidat. Perquè entre els 85.000 alumnes que han passat per aquesta escola, que també homologava el nivell educatiu d'alumnes d'altres centres, hi figura l'expresident de Catalunya, format al Col.legi Alemany. La prova d'aquest fet era ahir al vestíbul de l'institut, que va acollir una exposició amb textos de l'època i imatges dels primers alumnes. I instàncies.

Com la del nen Jorge Pujol Soley, de 9 anys, que el maig del 1940 demanava ser examinat per accedir al batxillerat:"... Que considerándose suficientemente preparado para realizar las pruebas de acceso al bachillerato y deseando verificarlas en el Instituto Nacional que Vd. tan dignamente dirige, a Vd. suplica se sirva aceptar la presente instancia para, en el día oportuno, poder ser examinado. Es gracia que espera alcanzar de la benevolencia que Vd. cuya vida guarde Dios muchos años". Una de lesjoiesque quedaran recollides en una publicació que l'Ausiàs March ultima.