"ATAC A LA SANITAT I L'ESTÈTICA"

Un jutge condemna un nudista a pagar 80 euros per desobeir els policies que li van ordenar que es vestís

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

Un jutge ha condemnat a pagar una multa de 80 euros a un vianant que es passejava completament nu pel carrer Doctor Aiguader de Barcelona i que es va negar a vestir-se, com el van comminar dos agents de la Guàrdia Urbana, al considerar que l'actitud de l'home vulnera l'ordenança cívica de la ciutat.

En la sentència, el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 27 de Barcelona, Emili Soler, titlla la pràctica del nudisme de "molesta i incívica" i afirma que no només atempta contra la pròpia organització social, sinó que també és un atac "a la sanitat i fins i tot a l'estètica".

Va apel·lar al seu dret a anar nu

Els fets van tenir lloc el 24 de setembre passat, quan Esteban T. E., un habitual del nudisme a Barcelona, caminava totalment nu pel carrer del Doctor Aiguader, a l'altura del carrer del Gas, quan dos agents de la Guàrdia Urbana s'hi van acostar per identificar-lo i convidar-lo a vestir-se, al·legant que l'ordenança de civisme impedia anar nu per la via pública.

L'home es va oposar a tapar-se, insistint que coneixia perfectament els seus drets i que "de cap manera es vestiria". Els policies el van acabar denunciant per una falta de desobediència als agents de l'autoritat.

En la sentència, el magistrat recorda que les societats civilitzades, "des de temps en què no arriba la memòria", usen roba en públic, i que els criteris "sanitaris, estètics, morals i religiosos han convençut l'home civilitzat a anar vestit".

"Un abisme insalvable"

Reconeix així mateix que la societat s'ha tornat últimament més permissiva i que molts municipis han habilitat fins i tot zones nudistes. "Ara bé, d'això a anar sense roba per tota la ciutat de Barcelona, com ho fa el denunciat, hi ha un abisme insalvable", assenyala el jutge.

En aquest sentit, explica que l'ordenança cívica pretén preservar l'espai públic com un "lloc de convivència", en què "totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats", amb "total respecte a la dignitat i als drets dels altres".

Aquest és l'argument que utilitza el magistrat per condemnar l'acusat, a l'entendre que "poques persones poden quedar indiferents" davant la pràctica del nudisme pels carrers i llocs públics, cosa que representa un fet "molest i incívic" que atempta contra els drets dels altres.

El dret a no veure'l

"El denunciat ha cregut erròniament que només és ell qui té dret, en aquest cas a anar totalment nu, oblidant que els altres també tenen el dret a no veure'l sense roba", apunta el jutge.

Notícies relacionades

El que s'infringeix, doncs, no és el Codi Penal referit al nudisme, que no ho contempla actualment com a delicte, sinó una ordenança cívica que no ho possibilita "per preservar la mateixa convivència i el respecte als altres".

Per tot plegat, el magistrat condemna Esteban T.E. a pagar una multa de 80 euros com a autor d'una falta d'obediència a l'autoritat, una quantia que "es troba ajustada a la capacitat del denunciat", que no treballa.