Un fitxatge cuit a foc lent

La proposta a Trapero per restituir-lo a la policia catalana per part d’Illa, si el candidat del PSC aconsegueix ser president, es va preparar durant tres anys i a l’empara dels disturbis després de la detenció i l’empresonament del raper Hasél, el febrer del 2021.

Un fitxatge cuit a foc lent

SARA GONZÁLEZ GERMÁN GONZÁLEZ

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El fitxatge de Josep Lluís Trapero per part del candidat del PSC, Salvador Illa, per restituir-lo a la policia catalana posant-lo al capdavant de la direcció general dels Mossos si aconsegueix ser president de la Generalitat, s’ha cuit a foc lent. En concret, durant tres anys i a l’empara dels disturbis que es van produir el febrer del 2021 arran de la detenció i l’empresonament del raper Pablo Hasél. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el major va demanar temps per meditar la proposta, que finalment va acceptar sabent que el seu retorn es produiria amb l’actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a consellera d’Interior. Trapero també és –i es coneixen també per això– de la mateixa ciutat.

Feia un parell de mesos que Illa havia tancat la seva etapa com a ministre de Sanitat amb la pandèmia per rellevar Miquel Iceta com a candidat a les eleccions catalanes. Va guanyar, però l’independentisme sumava. Les protestes, que es van allargar durant dies, van tenir lloc just a l’inici de les negociacions de Pere Aragonès amb Junts i la CUP per aconseguir un acord d’investidura que trigaria tres mesos a arribar. El líder del PSC, que tenia assumit que seria cap de l’oposició, va trucar al llavors conseller en funcions, Miquel Sàmper, i a un Trapero que havia sigut restituït poc abans després de ser absolt de l’acusació de sedició pels fets de l’octubre del 2017. "Es va posar a disposició", expliquen fonts del PSC.

Espadaler i Santa Coloma

Va començar des d’aleshores una relació que s’ha anat refermant i facilitada també per la vinculació d’Units per Avançar –partit fundat per dirigents de l’extinta Unió– amb el PSC. El 2013, sota govern de Convergència, Ramon Espadaler –secretari general d’Units per Avançar i diputat integrat al grup del PSC al Parlament– era conseller d’Interior quan Trapero va ser ascendit a comissari en cap dels Mossos. A més, comptava amb la total confiança d’Albert Batlle, en aquell moment director general de la policia i ara regidor de seguretat a l’Ajuntament de Barcelona sota l’alcaldia de Jaume Collboni.

En els últims tres anys, el major ha anat estrenyent els llaços amb els socialistes, que el van recolzar quan l’actual conseller, Joan Ignasi Elena, va decidir substituir-lo el 2022 per Eduard Sallent. "És un bon servidor públic. Té al cap la institució i té el respecte del cos, a més de poder preservar la seva independència. És un talent que s’havia de recuperar", assenyalen fonts pròximes a Illa, que consideren que va ser "humiliat" quan se’l va apartar. Des d’Units, a més, consideren que amb l’aplicació del 155 que el va destituir el 2017 la seva sortida va ser en fals i que amb la sentència de l’Audiència Nacional absolutòria no se li va fer justícia.

Però Trapero té un altre enllaç que s’explica, també, per la seva ciutat d’origen: Santa Coloma de Gramenet. Té "bona sintonia" amb l’alcaldessa Parlon i quan el PSC li va fer la proposta d’enrolar-se en el seu pla del futur Govern li va revelar que la seva pretensió és que ella es posi al capdavant d’Interior. Precisament, Parlon és per als socialistes un referent sobre polítiques contra l’ocupació il·legal de vivendes i així ho especifiquen en el seu programa electoral. L’alcaldessa va pactar amb la jutge degana del partit judicial la celebració de judicis immediats per delicte lleu, que permeten que l’immoble ocupat pugui ser desallotjat en el temps que dura una guàrdia: set dies.

"S’ho va haver de pensar"

Notícies relacionades

Així que, amb aquests elements, Illa va oferir a Trapero tornar. "S’ho va haver de pensar, se li va dir que fos conscient del que suposava", revelen fonts socialistes, conscients que seria rebutjat pels partits independentistes, com va quedar demostrat ahir. Però malgrat tot va dir que sí. El que no és clar és, si el PSC governa i pot portar a terme el nomenament, amb quina fórmula es compatibilitzarà la restitució de Trapero amb l’actual comissari en cap, Eduard Sallent, pròxim a Junts i ERC i que podria ser nomenat major.

Un pla inicial és que continués al capdavant d’aquesta responsabilitat i Trapero, que sent major està apartat a una unitat d’anàlisi i avaluació, fos director general, un càrrec més polític i menys operatiu. Podrien fer tàndem, tot i que hi ha tibantors entre ells. En tot cas, l’objectiu del PSC és que no hi hagi batalla interna. Just ahir es va fer públic que Sàmper, com l’exconseller Santi Vila, se sumen a la plataforma de suport a Illa, dues adhesions fruit d’aquestes relacions amb exmembres de l’antiga CiU que el líder socialista fa anys que cultiva.