ENTREVISTA AMB Rutger Hauer, Actor: ESTRELLA A SITGES

Rutger Hauer: "Blade runner' segueix sent única i genial. És irrepetible"

Per a la història queda el seu personatge en una obra mestra de la ciència-ficció, que celebra a Sitges el 25è aniversari.

zentauroepp7110297 sitges 12 10 2007   festival cinema sitges el actor rutger h190724191738

zentauroepp7110297 sitges 12 10 2007 festival cinema sitges el actor rutger h190724191738 / DIEGO CALDERON

2
Es llegeix en minuts
DESIRÉE DE FEZ / SITGES

--Ha encarnat personatges de pes a Blade Runner (1982), Ladyfalcó (1985) i Blade RunnerLadyfalcóCarretera a l'infern

--Com a actor, no acostumo a fer distinció entre gèneres, no solc posar etiquetes a les pel.lícules en què treballo. Per exemple, mentre rodavaCarretera a l'infernamb Robert Harmon no pensava que estava fent una pel.lícula de terror. Només interpretava un personatge.

--¿Què n'opina de Blade Runner

--Segueix sent única i genial. Per mi és com si s'acabés de rodar, com si l'hagués fet ahir. És una d'aquelles pel.lícules que et queden a dins. És cert que al seu dia, quan es va estrenar, va generar reaccions oposades, però a la gent a qui li va agradar llavors li segueix agradant ara. Això és molt emocionant.

--Encarna un personatge clau de la història del cine de ciència-ficció, el replicant Roy Batty. ¿És el paper més gran de la seva carrera?

--Estic orgullós de molts dels personatges que he recreat, però hi ha una cosa que fa molt especialBlade Runneri el personatge que interpreto, i és que és una pel.lícula irrepetible. Encarnar Roy Batty va ser una experiència única.

--El monòleg final del personatge va marcar molta gent.

--És cert. I m'encanta com sona aquest monòleg en castellà. És molt més maco que en anglès.

--¿Per quins altres personatges de la seva filmografia, en què també abunden sèries i telefilms, sent predilecció?

--En realitat, un actor només dedica uns mesos de la seva vida a un rodatge. No és tant de temps per implicar-t'hi emocionalment, però és cert que et pots sentir més lligat a unes que a altres per la teva experiència, perquè t'agradi més la història o per una cosa més abstracta.

--¿Algun exemple?

--Sí, una de les meves favorites ésLady falcó.També m'agraden moltCarretera a l'infern, Furia ciega, La llegenda del Sant BevedoriThe room. I això que aquesta última, un curtmetratge que vaig codirigir amb Erik Lies- hout, dura 10 minuts. A vegades el material d'una pel.lícula t'atrapa molt, la història pot arribar a enganxar-te sense saber per què.

--¿Recorda més rodatges especials?

--El d'Escape from Sobibor, per exemple, un telefilm inspirat en un fet real que va passar en un camp de concentració durant la segona guerra mundial. Ja n'han passat molts anys. Encara que pugui semblar ridícul, un dia em vaig descobrir a mi mateix plorant en el rodatge sense saber ben bé per què.

--A més de Blade Runner,

--Sí, Verhoeven és un gran director, un director de culte. I ha tingut un paper realment important en la meva carrera. Quan jo començava, em va donar l'oportunitat de rodar a Holanda pel.lícules que em van obrir les portes dels Estats Units, com per exempleDelicias turcas. És indiscutible que en part he arribat fins aquí gràcies a ell.

--¿Li agraden totes les versions de Blade Runner

--Les tres versions oficials són diferents. Però les que menys m'agraden són les que inclouen el somni de l'unicorn. Al suggerir que Deckard Harrison Ford és un replicant, la història perd força. Prefereixo la versió original, molt més intensa. És millor un idil.li entre un humà i una replicant que entre dos replicants.

Notícies relacionades

--Ha publicat aquest any la seva autobiografia...

--És un llibre del qual estic orgullós. Són 23 moments clau de la meva vida explicats amb total sinceritat.

Temes:

Blade Runner