PRESENTACIÓ

Dues noves obres completen la bibliografia sobre El Bulli

RBA llança la història del restaurant i una crònica fotogràfica

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Hem arribat a l'inimaginable, i ara ha arribat el moment de disfrutar-ho". Ferran Adrià no cabia a la pell. Amb un ull posat a la Documenta 12, un dels grans aparadors mundials de l'art contemporani on hi acudeix com una de les estrelles convidades, el millor xef del món dibuixava un somriure nerviós a la cara: dies abans de passar la revàlida de Kassel --serà el dimecres, 13--, va presentar ahir dos llibres definitius per saber-ho tot sobre El Bulli, el restaurant on ha tocat el cel de la gastronomia. El Bulli des de dins. Biografia d'un restaurant (La Magrana / RBA), del col.laborador d'EL PERIÓDICO Xavier Moret, i Un dia a El Bulli (elBullibooks/RBA), amb textos de Josep Maria Pinto i fotos de Maribel Ruiz de Erenchun, marquen per a Ferran Adrià la nova etapa, el moment de congratular-se per l'èxit.

Les novetats editorials que expliquen els secrets d'El Bulli i s'afegeixen a l'extensíssima bibliografia sobre el mític restaurant --la majoria són receptaris monumentals-- s'han solapat gairebé per casualitat. Moret, que va anar a cala Montjoi a escriure articles "a quatre mans" amb Adrià, va descobrir infinitat d'anècdotes i secrets de la història del restaurant, així que va decidir fer un llibre amb aquest valuós material. El millor del cas és que el va presentar als premis Sent Soví de literatura gastronòmica de l'any passat i va guanyar. Va agafar tothom per sorpresa. El xef, el primer.

"VEURE EL SENTIMENT" DEL LOCAL

Notícies relacionades

Gairebé al mateix temps, Ruiz de Erenchun estava fent fotos del dia a dia del restaurant per a la web. I, com Moret, es va veure desbordada per un material tan meravellós. Així és que, amb el suport d'Adrià i el seu equip (encapçalat pel seu germà Albert i pel seu soci, Juli Soler), es va llançar a l'elaboració d'un llibre de gran format que permet "veure el sentiment" del local, segons el cuiner. Al tractar-se de dues obres complementàries, l'editorial RBA va decidir llançar-los conjuntament.

"La gent parla molt d'El Bulli però no sap gaire què passa allà dins. Amb Un dia a El Bulli es coneix la part humana, veus la gent menjant i l'equip treballant. I amb el llibre de Xavier Moret es pot saber exactament què ha passat durant aquest temps perquè el restaurant s'hagi convertit en el que és. Es nota que ha estat molt temps amb nosaltres perquè ha vist coses que normalment no es veuen. Es tracta d'una obra molt rigorosa i molt amena", va analitzar Adrià.