GENI DEL MURAL
Mor als 78 anys Sol LeWitt, un dels pilars de l'art conceptual
El nord-americà Sol LeWitt, considerat un dels màxims exponents de l'art conceptual, ha mort a Nova York als 78 anys, víctima de càncer, segons ha informat la premsa nord-americana.
LeWitt ha treballat en dues i tres dimensions, i ha creat des de murals de colorits motius geomètrics fins a escultures (ell preferia dir-neestructures modulars) construïdes a partir de la repetició de cubs o formes geomètriques.
L'artista va reduir el seu llenguatge expressiu a formes bàsiques, com els quadrats, les esferes i els triangles, i colors primaris, explica el crític d'art del diariThe New York Times, Michael Kimmelman, en l'obituari publicat avui. LeWitt va militar activament en l'art conceptual, al donar primacia a la idea sobre l'execució de l'obra o l'estètica.
A mitjans dels anys 60 va començar a experimentar amb dibuixos sobre la paret, una idea que en el seu temps era considerada original per radical, ja que aquests murals eren executats per un equip d'assistents seguint les seves instruccions. L'artista va arribar a idear uns 1.200 d'aquests murals efímers, que havien de ser esborrats un cop finalitzada la seva exhibició.
Obra exhibida en un centenar de galeries
"LeWitt va desenvolupar un mètode de treball per crear obres d'art basades en simples direccions, obres que poden ser executades per altres en lloc de l'artista. Va rebutjar la noció d'art com un objecte únic i preciós", diu la historiadora J. Fiona Ragheb en el catàleg de la col·lecció del Museu Guggenheim.
Nascut el 1928 a Hartford (Connecticut), LeWitt va estudiar art a la Universitat de Syracuse, on es va llicenciar el 1949, i va ser a l'Exèrcit dos anys, a partir del 1951, durant la guerra de Corea. El 1953 es va instal·lar a Nova York, on va tenir diverses ocupacions, inclosa la de recepcionista del MOMA, abans de començar a despuntar com a artista.
Notícies relacionadesLa seva primera exposició individual va tenir lloc el 1965 a la galeria John Daniels de Nueva York i des d'aleshores la seva obra ha estat exhibida en gairebé un centenar de galeries dels EUA, Europa, el Japó i Corea.
LeWitt deixa una esposa, Carol, i dues filles, Sofia i Eva, com també un extens llegat artístic inclòs a les col·leccions dels museus més importants del món, entre aquests el MOMA, el Guggenheim i el Dia Center, a Nova York.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès