Entrevista CON Justo Molinero // JUAN SOTO VIÑOLO

"Ha arribat el moment d'acomiadar-nos de Can Zam"

3
Es llegeix en minuts
JUAN SOTO VIÑOLO / BARCELONA

NAIXEMENT VILLANUEVA DE CÓRDOBA, 1949

PROFESSIÓ EMPRESARI

TRAJECTÒRIA ALS 18 ANYS ES VA TRASLLADAR A SANTA COLOMA DE GRAMENET, ON VA TREBALLAR COM A MECÀNIC I TAXISTA. EL 1982 VA CREAR UNA EMISSORA DE RÀDIO. AVUI PRESIDEIX EL GRUP DE COMUNICACIÓ TELE TAXI

El multitudinari festival folklòric que se celebrarà diumenge a Can Zam organitzat per Justo Molinero i el seu grup radiofònic, i al qual assistiran el president José Montilla i al voltant de mig milió de persones, serà l'últim que se celebri al parc de Santa Coloma de Gramenet quan es compleix el 25è aniversari de la fundació alegal de Ràdio Tele-taxi.

--Malgrat l'èxit del festival i de projectar la ciutat en tots els mitjans, batre rècords de públic i llançar artistes, fa temps que s'han aixecat veus agres contra l'esdeveniment.

--Els veïns dels barris de les Oliveres i Singuerlín ens acusen de causar alguns desperfectes al parc, col.lapsar el trànsit, impedir l'aparcament i fer soroll. En conseqüència, he decidit que aquest any sigui l'últim. Hem complert un cicle a Can Zam i ha arribat el moment de buscar altres emplaçaments, el Fòrum o el Palau Sant Jordi, per exemple.

--¿Què hi diu l'alcalde Bartomeu Martín?

--Ho sabrà llegint l'entrevista.

--¿S'ha rendit davant els crítics?

--En absolut, però no vull que en un festival lúdic on tantes persones disfruten algú se senti agredit i vagi a l'ajuntament a protestar o al recinte mateix. Vull la festa en pau. Crec que per una vegada a l'any, quan Santa Coloma és notícia, aquests veïns haurien de sentir-se agraïts, però com que ens hem instal.lat en la reivindicació per la reivindicació no vull ser l'objecte de la discòrdia. Ningú destaca la germandat de la nostra trobada. N'hi ha prou que uns quants protestin perquè s'oblidi la nostra feina i la felicitat que brindem.

--¿Com reformularà el festival?

--Després d'una reflexió d'acord amb la nova immigració i els nous corrents musicals. Potser és bo fer monogràfics, flamenc, sevillanes, sardanes, salsa i música marroquina en altres escenaris.

--¿Quants artistes participaran en l'últim festival de Can Zam?

--Quaranta-tres, entre solistes, grups i acompanyants.

--Pressupost.

--Uns 40.000 euros.

--¿Què està preparant?

--Versionaré les sardanes més populars amb diferents palos del flamenc cantades en català per artistes andalusos en un disc.

--¿L'emblemàtica i tants anys censurada La santa espina per rumbes?

--Per celebrar els 100 anys de la seva estrena el 1907 amb música de Morera i lletra de Guimerà.

--El 1982 va obrir una emissora alegal a Santa Coloma perquè el Ministeri de Transports i Comunicacions no li atorgava llicència per emetre. Després la va tancar. Avui presideix un grup que reuneix Ràdio Tele-taxi, RMR Ràdio, Ràdio Grama i Tele Taxi Televisió. ¿Què passa fins a la legalització?

--Em vaig posar en contacte amb José María Ballvé, propietari de Ràdio Miramar, i després de treballar com a empleat a la seva ràdio de Mataró vaig adquirir diversos percentatges de l'emissora fins al 1991, quan la Generalitat, fent ús de les seves competències va atorgar noves freqüències de ràdio, entre elles les de Ràdio Tele-taxi a Santa Coloma de Gramenet. També em va ajudar davant el Ministeri el senador socialista Josep Maria Sala.

--¿Com s'aconsegueix en 25 anys crear un grup atípic amb tan alt índex d'audiència i facturació?

--Treballant el meu equip i jo una mica més que altra gent d'aquests mitjans perquè ho fèiem clandestinament i sense ser radiofonistes professionals, sinó taxistes, parlant a la gent en el seu mateix llenguatge.

--¿Quantes emissores té el grup de comunicació?

--Vint-i-vuit a Ràdio Tele-taxi, sis a la de RMR de Mataró i Ràdio Grama, emissora municipal que vam guanyar en concurs públic, més Tele Taxi Televisió.

--¿Va rebre de la Generalitat de Jordi Pujol un tracte de favor?

--La Generalitat va fer el que havia de fer donant-me l'emissora de Tarragona, que, al seu torn prenia a la COPE, que es va acarnissar amb mi. L'assumpte encara és als tribunals.

--Per agraïment ¿es va fer militant de Convergència?

--No. El conseller Antoni Comas em va suggerir la conveniència d'afiliar-me a CiU en un moment determinat perquè "seria ben vist des del Govern".

--Però vostè li va aclarir que la seva militància no significaria ensabonar la Generalitat.

--El fet de ser militant de CiU no m'ha restat mai llibertat des dels micròfons. Puc dir que tinc bons amics a CiU, al PSC, a ERC i a ICV-EUiA.

--Diumenge anirà a Can Zam Montilla, cordovès com vostè.

--Nosaltres i el públic el rebrem amb l'afecte i el respecte que mereix la nostra primera autoritat, el mateix que vam fer amb Pasqual Maragall.

Notícies relacionades

--¿I Jordi Pujol?

--No va venir mai a Can Zam, però sí a la ràdio. Més que militant de CiU jo sóc un home de Pujol.