PLA DE MOBILITAT URBANA DE LA CAPITAL CATALANA

Barcelona preveu el col.lapse l'any 2018 si no millora Rodalies

L'ajuntament afirma que els viatges en tren han de pujar un 65% en 12 anys

La xifra de vehicles privats per quilòmetre i dia ha de baixar en un milió d'unitats

3
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS / BARCELONA

Barcelona estarà col.lapsada en 12 anys si no millora substancialment el transport públic, en especial la xarxa ferroviària de connexió entre la ciutat i la seva àrea metropolitana, fonamentalment el servei de Rodalies. Amb aquesta inquietant advertència va resumir ahir el regidor de Seguretat i Mobilitat, Ferran Julián, les conclusions del pla de mobilitat urbana per al període 2006- 2018, elaborat per l'ajuntament.

El document, que analitza el context general de la mobilitat a Barcelona i defineix les estratègies futures amb criteris de sostenibilitat i qualitat de servei, reconeix que la tendència prevista és insostenible i proposa solucions per corregir-la.

Les més destacades es dirigeixen a potenciar l'ús del transport públic i plantegen la urgència d'ampliar la capacitat de la xarxa ferroviària de connexió en un 65% respecte a la situació actual. Això suposaria absorbir 765.117 viatges més per dia. En els desplaçaments per l'interior de la ciutat es reclama ampliar un 30% els viatges (392.514 més).

DE COSTA A COSTA

El director de Mobilitat, Ángel López, va demanar que per arribar a aquestes metes s'inclogui en la pròxima revisió del pla de Rodalies de Renfe --encara responsabilitat del Govern central-- l'antiga idea de l'anterior alcalde, Joan Clos, de crear una línia que uneixi l'àrea d'influència de Barcelona de costa a costa.

Això voldria dir que els usuaris podrien agafar un tren a Malgrat de Mar (Maresme) i anar fins a Vilanova i la Geltrú (Garraf) sense necessitat de canviar de línia a l'estació de Sants de Barcelona, com passa actualment.

Una altra de les modificacions que defensa el consistori és prolongar el túnel de maniobres de l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a la plaça de Catalunya per reduir la freqüència de pas dels trens de dos minuts a un minut i mig, com va avançar aquest diari. Això permetria descongestionar tota la línia que passa per les estacions de Provença, Balmes i Sarrià.

TOT A UNA CARTA

López va reconèixer que bona part de les perspectives de millora de la mobilitat es recolza en la millora dels trens de Rodalies de Renfe, tot i les greus incidències que s'han registrat durant els últims mesos.

"Ens ho juguem gairebé tot a una carta que ara és feble, però no hi ha cap més solució", va apuntar davant l'horitzó d'un futur traspàs de les competències a la Generalitat. "Admetre que Renfe no pot créixer més ens portaria a una congestió total del trànsit, a una situació insostenible per a la mobilitat i el medi ambient", va indicar.

El consistori va instar l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), gestionada per la Generalitat i els ajuntaments, a aprofitar la revisió el 2007 del seu pla director d'infraestructures per incloure altres propostes municipals que s'han formulat els últims anys.

López va recordar l'objectiu que la xarxa de metro i de FGC tingui estacions per fer connexions fora del centre de Barcelona. Això permetria que els usuaris no haguessin d'anar fins al cor de la ciutat, per exemple, a l'estació de la plaça de Catalunya, per poder canviar de transport i arribar al seu destí.

AMPLIAR LÍNIES DE METRO

Notícies relacionades

En aquest sentit, va insistir en la conveniència d'ampliar la línia 5 del metro des de Cornellà fins a Sant Boi, perquè es pugui connectar aquí amb els FGC. També s'ha demanat que la línia 3 arribi fins a Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet; i de l'estació de Zona Universitària a Sant Feliu de Llobregat; i ampliar la línia 1 de Bellvitge a Sant Boi. López va advocar perquè l'ampliació dels FGC de la plaça d'Espanya fins a Francesc Macià arribi a la plaça de les Glòries.

El tercer repte que planteja el pla de mobilitat és reduir un 6% els vehicles que circulen a la ciutat per quilòmetre i dia (un milió menys que ara). L'ajuntament proposa promoure que augmentin les persones que viatgen en cada vehicle mitjan- çant carrils d'alta ocupació, pels quals només poden circular cotxes amb més de tres passatgers; i peatges d'autopista més barats per a aquests mateixos casos.