Edifici Venus

El Consorci de la Mina aprova un nou projecte d’expropiació de l’edifici Venus

Inclou millores en la valoració dels immobles i les indemnitzacions i garanteix una vivenda a les famílies vulnerables

El Consorci de la Mina aprova un nou projecte d’expropiació de l’edifici Venus

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
ACN

El Consorci del Barri de la Mina ha aprovat un nou projecte d’expropiació de l’edifici Venus que actualitza, substitueix i millora substancialment l’aprovat el 2009. El text ha de permetre fer efectiva la demolició de l’edifici amb garanties de reallotjament per a les famílies que l’habiten. El pla del 2009 implicava uns desemborsaments que una part important del veïnat no es podia permetre. El desacord va desembocar en un procés judicial llarg i complex, que juntament amb l’evolució del context econòmic i els canvis normatius dels anys en matèria de vivenda o urbanisme ha portat el consorci a aprovar un nou projecte adaptat a la realitat del 2023.

Augmenta la valoració dels pisos

En termes econòmics, la nova proposta comporta un increment de valoració de les vivendes, de manera que es passa de 79.340 euros a 97.450 els pisos de tres habitacions, i de 98.851 a 121.514 els de quatre. S’arriba a aquesta xifra perquè es decideix que el pis afectat per l’expropiació es valora al mateix preu de mercat que l’entorn, sense tenir en compte l’estat de conservació.

A més, incrementa la indemnització per despeses de trasllat, passant d’entre 600-800 euros a 1.500. Per a aquells que no són propietaris, s’estableix una indemnització per pèrdua de la possessió de 6.846 euros per als pisos de tres habitacions i de 8.529 euros per als de quatre, a descomptar de la indemnització al propietari del pis.

També s’obre la porta a aplicar l’anomenat ‘decret HAUS’, d’acord al qual s’ofereix la fórmula «metre quadrat per metre quadrat» si s’arriba a un acord mutu. Així, si el pis expropiat i el pis nou tenen els mateixos metres quadrats, les persones reallotjades només hauran de pagar el cost dels impostos de transmissió.

També s’oferirà la possibilitat de la propietat compartida entre administració i particular, ja que l’IVA generat no es pot deduir i és d’obligat pagament. La xifra pot ser d’entre 15.000 i 20.000 euros.

Reallotjament social

Notícies relacionades

Per evitar situacions d’exclusió i a l’empara del desplegament normatiu que s’ha aprovat des del 2009 fins ara, les administracions del consorci garanteixen una vivenda a totes les famílies vulnerables del bloc Venus, independentment de la situació contractual de la seva llar. Per poder reallotjar les famílies, es contemplen diverses possibilitats.

Entre aquestes, la recuperació de vivendes al mateix barri que es destinen a lloguer social propietat del Consorci del Barri de la Mina, l’adquisició de vivendes per dret de tempteig i retracte que preveu la llei del dret a la vivenda, la compra d’habitatge de segona mà o la construcció d’edificis de protecció oficial, entre d’altres.