CAS NEGREIRA

La Lliga insta la jutge a investigar també el fill de Negreira per corrupció

L’entitat presidida per Tebas està tenint un paper actiu en la causa i aporta noves dades sobre la relació de Javier Enríquez amb els àrbitres

  • El cas Negreira: el gran forat negre del Barcelona

  • Les millors frases de Laporta sobre el cas Negreira

La Lliga insta la jutge a investigar també el fill de Negreira per corrupció
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Lliga de Javier Tebas està tenint una paper molt actiu en la investigació judicial del cas Negreira pel presumpte cas de corrupció al FC Barcelona. Va ser la primera entitat que es va personar en la causa que s’instrueix al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona per exercir l’acusació i va aportar documents que, al seu entendre, implicaven els expresidents del Barça Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu en els pagaments a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, José María Enríquez Negreira. Ara ha fet un pas més i ha requerit a la jutge que inclogui en la investigació Javier Enríquez Romero, el fill de l’exdirigent arbitral, per la seva vinculació amb les empreses que van cobrar milions del Barça, alhora que ha avalat que el Reial Madrid exerceixi també l’acusació com a perjudicat.

D’entrada, tant la fiscalia com la jutge d’instrucció Silvia López Mejías van descartar incloure en les indagacions Javier Enríquez Romero al considerar que no hi havia indicis de delicte contra ell. Però LaLiga insisteix i creu «errònia l’esmentada apreciació», ja que, segons aquesta entitat, existeix un «nombrós quadro probatori» del qual es desprendria «la cooperació activa i necessària» del fill del principal implicat en la trama.

Les sospites es basen en l’informe de l’Agència Tributària i en la relació que aquest ha tingut amb àrbitres als quals va assessorar com a ‘coach’ i que van xiular el FC Barcelona. Aquesta entitat també aporta una anotació intervinguda «en la qual sembla estipular-se una retribució específica pel que seria la funció d’acompanyament dels àrbitres a l’hotel i als aeroports», segons el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’anotació manuscrita confiscada al domicili de l’exdirectiu del Barça José Conteras Arjona deia: «Veure cotxe de l’àrbitre o no en funció. Tema cotxe aeroport hotel». El document detallava unes quantitats: «50.000+10.000»

La Lliga sosté que el fill de l’exdirigent arbitral tènia una nòmina i era apoderat de la mercantil Dasnil 95, la societat en la qual participava amb el seu pare, i que va percebre pagaments milionaris del Barça, i destaca la seva connexió amb altres societats de la trama, com Soccercam, que és seva, i també van rebre diners del club en la primera etapa de Joan Laporta, i Tresep 2014 SL, una mercantil de l’exdirectiu del FC Barcelona José Contreras, que va morir el 2022, que va actuar com a intermediària per al cobrament d’algunes quantitats.

Hisenda destaca en una acta que un dels desemborsaments de Dasnil a Javier Enríquez es tracta en realitat d’«una retribució encoberta». És a dir, segons l’entitat que presideix Tebas, aquesta persona «mantenia una fluida i continuada relació amb la societat que administrava» (Dasnil) i «que impedeix concloure que es tractava d’un mer testaferro». La Lliga exposa que els exexecutius del club blaugrana, com Óscar Grau, Albert Soler o el mateix expresident Bartomeu, van deixar constància en alguns requeriments o en la seva declaració davant la policia que no tenien relació amb l’exdirigent arbitral Enríquez Negreira, però si amb el seu fill.

Àrbitres clients

Notícies relacionades

Per demostrar l’estreta relació de Javier Enríquez amb els àrbitres espanyols, LaLiga també ha posat a disposició del jutjat un llistat amb els diners que va percebre aquest de sis àrbitres espanyols pels seus serveis de ‘coaching’. Un d’ells, Óliver de la Fuente Ramos, li va arribar a abonar 10.200 euros entre el 2016 i el 2018. En aquest grup inclou Santiago Jaime Latre, Javier Alberola, Iñaki Vicandi, David Medié i Carlos Calderiña. Latre i Alberola van actuar com a col·legiats en partits del Barça en el mateix període en què van fer aquests desemborsaments.

D’altra banda, al jutjat que investiga el cas no paren d’arribar peticions per exercir l’acusació. Una d’aquestes és de l’Associació per a la Promoció d’Activitats Socials i Esportives 2004, que engloba seguidors d’Un Crit Valent, i de l’advocat de Tenerife Miguel Ángel de Armas Pérez, lletrat que inclou en la seva querella Joan Laporta i Joan Gaspart, en la presidència del qual també es van abonar fons a les societats del cas Negreira. Aquesta querella obligarà la jutge a pronunciar-se sobre la prescripció o no dels delictes