Torna a casa el marroquí confós amb un buscat narco

La família que viu a Mataró presentarà una reclamació patrimonial pels nou dies que va estar a la presó i els dos mesos sense poder sortir d’Espanya.

Torna a casa el marroquí confós amb un buscat narco

germán gonzález

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Final feliç per a Mohamed el-Maadioui. El seu malson va començar el 18 de febrer quan va arribar a l’aeroport de el Prat en un vol procedent de Nador per passar una setmana amb els seus fills, que resideixen a Mataró. No obstant, ha estat dos mesos a Espanya al ser confós, per tenir el mateix nom i edat, 71 anys, amb un delinqüent buscat per les autoritats franceses per complir una pena de 10 anys de presó per tràfic d’armes i droga.

Els primers nou dies els va passar a presó per ordre de l’Audiència Nacional, que va valorar el seu trasllat a França, ja que estava en vigor una ordre de recerca i captura. No obstant, els seus fills i nebots van iniciar un procediment judicial en què asseguraven que hi havia una confusió.

Mohamed compartia nom i cognom amb el narco, així com data de naixement, l’1 de gener. Sobre el cognom, la família explica que és molt habitual en aquesta zona del Marroc, igual que el nom. Allò de l’any té a veure amb una pràctica comuna en la burocràcia marroquí anterior als anys 80, ja que sempre posaven per defecte a tots els documents d’identitat el mateix dia, 1 de gener, com a data de naixement. L’únic que canvia és l’any.

Va sortir de la presó provisional als nou dies, però el procediment judicial encara no s’havia tancat. Mohamed havia d’anar a firmar al jutjat diàriament dins de les mesures establertes pel magistrat Santiago Pedraz i tampoc tenia passaport, per la qual cosa no podia tornar al Marroc.

Sense disculpes

Mohamed va viure a Mataró durant 30 anys, tot i que quan es va jubilar se’n va anar a viure al Marroc amb part de la seva família. A la capital del Maresme en va quedar una part. Fa uns dies, Ahmed el-Maadioui, el pare del qual és cosí de Mohamed, explicava a EL PERIÓDICO que Mohamed ho ha passat malament i no entenia res: "No només no ha rebut unes disculpes, sinó que el meu oncle continua sense passaport i en llibertat provisional. Ha d’anar a firmar cada 15 dies als Jutjats de Mataró i no pot sortir del país. I això que ja s’ha demostrat clarament que no té res a veure amb la persona que buscaven". Dimecres passat l’Audiència Nacional va comunicar que tota mesura cautelar contra Mohamed quedava sense efecte i arxivava l’expedient d’ordre europea de detenció. El jutge havia fet totes les comprovacions amb les autoritats franceses per descartar que fossin la mateixa persona: es confirmava un cas d’homonímia.

Notícies relacionades

Mohamed podia tornar a casa. "Ho ha passat fatal, però ara estem molt contents, amb una sensació de llibertat definitiva", explica Ahmed. El primer que va fer Mohamed va ser adquirir un passatge de tornada a Nador aquest cap de setmana.

Tot i que Mohamed ja no estigui a Espanya, encara queden serrells judicials per tancar. La seva família a Mataró ha anunciat que presentaran una reclamació patrimonial per via administrativa per danys i perjudicis pels dies que va passar a la presó i amb limitacions de mobilitat per ordre judicial. Creuen que s’han limitat els seus drets al confondre’l amb un delinqüent i prohibir-se-li la lliure circulació durant els dos mesos que s’ha trigat a fer les comprovacions. Per això demanen una compensació econòmica.