UNITS PEL MISSATGE OPTIMISTA

Xavi-Laporta, química renovada

Xavi-Laporta, química renovada

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Hi va haver un temps, i no fa tant, en què els ponts de diàleg entre Joan Laporta, llavors candidat, i Xavi Hernández, llavors tècnic de l’Al-Sadd, estaven trencats. No hi havia química entre ells, amb silencis que resultaven estrepitosos. Estrepitós perquè s’havia perdut aquell vincle especial que es va teixir durant set anys en què el jugador, que va ser capità blaugrana després de la marxa de Puyol, tenia bon rotllo amb el president en el seu primer mandat. Ara, quan no fa ni dos mesos que conviuen, reunits, de nou, al Camp Nou, han renovat aquesta confiança.

Laporta llança el missatge, com si fos l’eslògan electoral d’una campanya, que «el Barça ha tornat», capaç de competir contra qualsevol, disposat a lluitar per Haaland per convertir-lo en la bandera del seu segon projecte i Xavi el recull com si fos també seu. «Sí, és clar, estem tornant», va proclamar el tècnic, pujant a aquesta onada d’eufòria anunciada pel dirigent per acabar amb la inacabable depressió que s’ha instal·lat al Camp Nou els últims anys.

Clima de provisionalitat 

Tot i que tot sembla circumstancial i interí al Barça (es fitxen jugadors com Alves i Ferran Torres sense saber quan es podran inscriure), ells, en canvi, no tenen dubtes. Aquesta provisionalitat s’accentua en el mercat d’hivern, on «perquè hi hagi entrades hi ha d’haver sortides, això és evident», va dir Xavi, que no atenua el seu irreductible optimisme, basat ara en les paraules. Tot i que tots dos esperen a certificar-ho amb fets.

«Soc molt afí al president. Estic amb el president, soc molt afí a ell. M’agrada que sigui positiu, m’agrada la seva ambició. És un tio molt valent», va assegurar l’entrenador, segur que el Barça va «pel camí de tornada per tornar-lo on es mereix».

Laporta necessita Xavi per reconstruir el Barça després dels dubtes que va traslladar sobre ell els mesos anteriors. L’hauria pogut fitxar a l’estiu quan va reclamar dues setmanes de temps a Koeman a la recerca d’un entrenador millor. Però el president va triar la via de la fictícia continuïtat del neerlandès, en qui mai va creure. I Xavi llavors va renovar dos anys més per l’Al-Sadd.

«Soc molt afí al president. M’agrada que sigui positiu, m’agrada la seva ambició. És un tio molt valent»

Xavi, tècnic del Barça

Tot i que al novembre es va trencar finalment el desglaç, necessitats com estaven tots dos. Laporta necessitava Xavi per tenir alguna cosa més que un entrenador, tot i que hagués explorat altres vies per a la banqueta. I Xavi necessitava Laporta per tornar, ara sí, al Camp Nou després de les dues negatives que va donar al seu dia a Bartomeu.

«Estic encantat amb el president. ¿Que hem tornat? Sí, anem per aquest camí, estem treballant bé, a un punt de la Champions», va afirmar el tècnic, que va alertar sobre el Linares en la seva estrena avui en la Copa. «Serà un partit complicat, ells estaran extramotivats, no tenim res a guanyar perquè som els favorits».

Coutinho, Neto, Luuk...

Laporta i Xavi comparteixen aquest discurs enèrgic i entusiasta, que contrasta amb el realisme de Mateu Alemany, el director de futbol, executor del pla ideat per escapar-se de la misèria. Sí, aquesta va ser la paraula utilitzada pel mateix tècnic, que no va voler confirmar si havia comunicat a Coutinho i Neto que no compta amb ells perquè es vagin buscant una sortida en aquest mercat hivernal. Sortida més que necessària per alliberar massa salarial, factor imprescindible per acabar amb la provisionalitat entorn dels fitxatges.

«Cal seguir el president, ell ens marca el camí. Si ens enfonsem en la misèria segur que això no serveix»

Xavi, tècnic del Barça

Notícies relacionades

«Érem novens en la Lliga i ara som cinquens. Ja estem tornant, i també al joc de posició», va proclamar el tècnic. «I temes com el fitxatge del Ferran fa també que l’afició respiri i vegi que, malgrat la difícil situació econòmica, es poden fer coses», va argumentar Xavi, que va dir que «estan treballant durant 24 hores» al dia per sortir d’aquesta degradació que va denunciar Laporta.

«Cal seguir el president en aquest missatge que hem tornat, és ell qui marca el camí. Si ens enfonsem en la misèria segur que això no serveix. Cal afrontar la vida amb positivisme», va afegir. La ruta de Laporta fixa el retorn del Barça. A Linares els espera, no obstant, una d’aquelles nits traïdores de Copa. I Xavi no vol caure a la trampa.  Tot i que el president no podrà ser-hi perquè ha donat positiu per coronavirus.