AMB TRES HORES DE RETARD

Dembélé torna a arribar tard a l'entrenament

Valverde haurà de decidir si castiga el jove francès com ja va fer davant del Betis, enviant-lo a la grada

marcosl46188903 cornella el prat     08 12 2018   deportes       coutinho su181209151421

marcosl46188903 cornella el prat 08 12 2018 deportes coutinho su181209151421 / JORDI COTRINA

6
Es llegeix en minuts
Marcos López

No n’ha après Ousmane Dembélé. No ha après res. I això que estava més que avisat. En tot just un mes, el davanter francès ha comès dos greus actes d’indisciplina que no només comprometen la seva imatge sinó també la seva posició, cada vegada més feble, a l’interior del vestidor. Coincidint, a més, amb el seu excel·lent rendiment esportiu, avalat pel seu salvador gol al Metropolitano que va donar l’empat al Barça (1-1) i la seva bona actuació al derbi (va firmar el 0-2 i va assistir el 0-3 a Suárez). Però continua sense aprendre i ha tornat a arribar tard a un entrenament, com va informar aquest diumenge RAC-1 i ‘Mundo Deportivo’.

No és la primera vegada que Dembélé s’equivoca greument. Almenys, en aquesta ocasió sí que es va presentar a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, tot i que ho fes amb dues hores de retard sobre l’inici de l’entrenament, fixat per a les 11 del matí. Tres hores, per tant, si s’inclou el temps en què cada jugador ha d’estar al vestuari abans de començar la sessió. Quan va arribar el francès ja havia acabat la feina, que havia sigut suau per als titulars en el derbi. Entre ells hi havia de ser ell, però no hi era.

Dembélé marca l’1-1 a l’Atlètic al Metropolitano. / REUTERS / pAUL HANNA

Va al·legar que s’havia despistat, posant de nou a prova la paciència de Valverde

Hi eren tots, menys Ousmane, que va al·legar que s’havia adormit despistant-se de tal manera que es va perdre l’entrenament. Almenys, sí que va anar a la ciutat esportiva, una cosa que no va fer el mes passat de novembre quan el club no va aconseguir localitzar-lo, generant tanta indignació que Valverde el va enviar a la grada al xoc contra el Betis. Llavors, ni va anar-hi; diumenge, sí. Diumenge es va entrenar en solitari, com recull el vídeo difós pel mateix Barça, acompanyat per Edu Pons, un dels preparadors físics blaugranes.

Dembélé ni tan sols es va posar les botes. Va sortir a treballar amb sabatilles esportives després d’haver-se disculpat al vestuari, al·legant que s’havia despistat. La primera badada li va costar cara. Veure la derrota davant del Betis des de la grada després de ser recriminat públicament per alguns dels seus companys. “Ha d’enfocar-se una mica més i ser responsable en alguns aspectes perquè els jugadors de futbol som uns privilegiats”, li va recordar Luis SuárezLuis Suárez. “Hem d’ajudar Dembélé perquè sàpiga que el futbol són 24 hores”, li va indicar Piqué. “Hem de tenir paciència, això és un aprenentatge per a ell i esperem que s’adapti com més aviat millor. Amb Dembélé ens costarà”, va confessar també Busquets.

“Hem de tenir paciència, això és un aprenentatge per a ell. Amb Dembélé ens costarà” (Busquets, després de la primera indisciplina d’Ousmane) 

No li faltava raó al segon capità del Barça. Costarà. En realitat, està costant molt que el davanter s’integri amb normalitat en la disciplina del grup, per molt avisat que estigui. “Tots els professionals al Barcelona han de fer un pas al capdavant i viure la seva professió. Has de lluitar a cada entrenament i jugar on et diguin”, va arribar a dir Guillermo Amor, el portaveu del club, elevant el to de manera inusual perquè el missatge arribés clarament i sense distorsions.

Indignació al club

Però Dembélé hi ha tornat, provocantun segon capítol d’indignació al Barça. Tant als despatxos com al vestuari, perquè no comprenen aquestes injustificades tardances. És reincident, com també havia advertit fa setmanes Didier Deschamps. “Conec les excuses de Dembélé quan arriba tard”, va dir el seleccionador francès, que l’ha alertat en un parell d’ocasions perquè assumeixi les obligacions pròpies d’un futbolista d’elit.

Alba abraça Messi, davant de Dembélé, després d’un dels seus gols de falta en el derbi. / REUTERS / ALBERT GEA

“Conec les excuses de Dembélé quan arriba tard” (Deschamps, seleccionador francès)

El davanter no es dona, no obstant, per al·ludit. Viu al seu món. Va actuar Valverde amb fermesa en el primer acte d’indisciplina (el club el va buscar i no el va localitzar durant diverses hores fins que se li va diagnosticar “una gastroenteritis”) traient-lo de la llista contra el Betis. Aquest dilluns se sabrà si repeteix aquesta mateixa teràpia contra el Tottenham.

Una vegada aixecat el càstig del Betis –Valverde ha demostrat sempre que no és un tècnic rancorós–, Dembélé ha arribat a temps sempre. A temps d’ajudar el Barça en els 10 últims minuts del duel amb l’Atlètic firmant un gol al Metropolitano d’immens valor. Un gol que retrata el que és Ousmane.

Fora del camp és sempre impuntual, però a la gespa arriba a temps de ser decisiu asseient fins i tot Coutinho a la banqueta

En un partit volcànic, amb el ‘cholisme’ enardit acariciant el lideratge després del gol de Diego Costa, va aparèixer el francès amb tota la calma del món. Com si no estigués esgotant-se el temps de vida del Barça en aquella dura nit. Després de rebre una delicada assistència de Messi, es va prendre un instant de pausa per trencar la defensa blanc-i-vermella amb la cama dreta i marcar després amb l’esquerra aquell gol. A temps va aparèixer Dembélé per a en l’últim sospir donar una mica més que un punt al seu equip. 

Profitosa reinserció

A temps se’l va veure també a Eindhoven, ja instal·lat en la titularitat, aprofitant, això sí, la lesió muscular de Coutinho intervenint amb tacte –no va molestar en el meravellós gol de Messi al PSV– per demostrar que s’estava reinserint amb rapidesa. Al camp, Dembélé ha sigut sempre resolutiu com ho proven les seves aparicions decisives davant de l’Atlètic (el gol de l’1-1), amb moments intel·ligents davant del PSV (assistència a Leo), minuts de qualitat davant el Vila-real, més enllà del seu centre a Piqué en l’1-0, i un derbi brillant.

Messi celebra el gol de Dembélé, el 0-2 a l’Espanyol. / JORDI COTRINA

“Dembélé va fer un gran partit en el derbi, el necessitem, està molt bé” (Messi)

No només pel gol que va firmar davant de Diego López, un altre gol molt ‘dembelià’.Control i retallada amb la cama esquerra per firmar un fantàstic xut amb la dreta, amb tant verí dins que s’anava allunyant de la plàstica estirada d’un ja batut Diego López. O sigui, similar al del Metropolitano. Allà va ser un tir ras; al derbi, en canvi, el xut va esquinçar l’aire de Cornellà-el Prat atorgant-li encara més valor a la jugada prèvia de Messi. Un amb l’esquerra, l’altre amb la dreta. Aquest és Dembélé, terriblement puntual en la gespa, especialment quan els focus podien encegar-lo amb tanta pressió, però tradicionalment impuntual lluny del camp.

Gol i assistència al derbi 

Notícies relacionades

Tan bé ha respost que es va guanyar la titularitat, fins i tot coincidint amb el retorn de Coutinho després de la seva lesió. Ni així va perdre el seu lloc el francès, que va aprofitar llavors l’absència de Luis Suárez, que va necessitar dues setmanes per tractar les seves velles molèsties al cartílag del genoll dret. Llavors, davant del Vila-real, Dembélé va exercir d’extrem dret, Messi, de ‘fals nou’, i Coutinho, d’extrem esquerre. Però va arribar el derbi i estaven a punt ja els quatre davanters. Va ser quan Valverde va premiar el ‘rebel’ Ousmame amb un lloc a l’onze inicial, mentre el brasiler es quedava a la banqueta de Cornellà. 

El davanter, això sí, va canviar de banda. De la dreta a l’esquerra completant 68 excel·lents minuts. Va tenir temps Dembélé per firmar el 0-2 i assistir Suárez en el 0-3 unint-se a la festa del nou trident en una devastadora primera partVa tenir temps Dembélé per firmar el 0-2 i assistir Suárez en el 0-3 . Es va guanyar fins i tot els elogis de Messi, amo d’una altra antològica nit amb dos gols superbs de falta directa. “Va fer un gran partit, està molt bé. El necessitem, està molt bé”, va explicar Leo, acollint, de nou, amb els braços oberts aquest indesxifrable jove. Al camp sí que hi és, fora se l’espera sempre.