DESCANS PER A BUSQUETS

Valverde, o la gestió del mur de l'abril

El tècnic dosificarà la plantilla en els últims revolts per rubricar amb brillantor el treball del Barça

marcosl42446084 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva  coutinho180405181903

marcosl42446084 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva coutinho180405181903 / A MIGUEL RUIZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Al tornar de l’última aturada de la FIFA, el Barça ha rebut dos avisos. Va patir a Sevilla defensivament, però no va perdre per l’aparició del diví Messi i no va governar el partit com volia davant el Roma, però somriu feliç per la contundència del marcador, que el col·loca gairebé en les semifinals de la Champions.

Arribat aquest punt, l’equip de Valverde encara ho té tot a la mà, però encara no ha guanyat res. Per començar, li toca superar el mur de l’abril, a la vegada que Valverde ha de dosificar la plantilla per no cremar les peces vitals (Messi, Busquets, Iniesta, Piqué). De fet, al Barça li quedarien cinc o sis partits realment decisius en aquests dos mesos finals.

Però això no implica l’autocrítica. «Veig el que ens està costant guanyar els partits», va admetre el tècnic blaugrana, que ha detectat els principals errors que ha patit el Barça. Tant davant el Sevilla («a nosaltres no ens van bé els partits d’anada i tornada, només els d’anada», va subratllar Valverde) com a la Champions, encara que en aquest cas va mostrar tanta maduresa i eficàcia en el seu futbol que es presenta a la tornada a Roma amb un 4-1 de coixí.

Fa un any, sense anar més lluny, el Barça del trident estava al caire de l’abisme després d’encaixar un dolorós 3-0 davant la Juve a Torí. I va caure precipici avall. En menys d’una hora, aquell equip, amb Messi, Suárez i Neymar, va rebre tres bufetades: Dybala (m. 7 i m. 22) i Chiellini (m. 55). El Barça de Valverde, en canvi, només ha encaixat tres gols en nou partits de Champions: Nikolaou (Olympiacos), Willian (Chelsea) i Dzeko (Roma), mantenint així la seva porteria a zero en sis partits.

MIMAR MESSI

No és moment, sosté el Txingurri, per a gaires canvis, però es veu obligat, això sí, a dosificar la plantilla. Busquets, per exemple, va jugar infiltrat per poder reaparèixer contra el Roma. Però va notar molèsties que li van fer demanar el canvi. Resulta complicat que jugui demà davant el Leganés. Messi ja ha iniciat  el seu particular calendari de dosificació. Només ha sigut titular en quatre dels vuit partits, inclosa l’absència en el doble duel amistós de la selecció Argentina.

L’àmplia renda a la Lliga (9 punts sobre l’Atlètic quan falten 8 jornades) unit al 4-1 de la Champions més la proximitat de la final de Copa (queden dues setmanes) juntament amb la possibilitat de les semifinals europees a l’horitzó obliguen el tècnic blaugrana a extremar les precaucions. Piqué s’ha passat setmanes jugant amb molèsties, per més que el seu extraordinari rendiment defensiu li hagi permès ocultar-les.

Notícies relacionades

Es tracta, per tant, que Valverde, vist el que té al davant (13 partits en el millor dels casos, inclosa la hipotètica final de la Champions), iniciï la gestió d’aquests últims revolts. El Barça està on tots voldrien estar hores d’ara. Amb opcions reals de reeditar el triplet de Guardiola (2009) i de Luis Enrique (2015). Però ara mateix, com recorda el Txingurri, encara no té res.

EL RECURS ‘DENIS’

Per tot això el tècnic mira de gestionar el calendari, pendent dels seus jugadors, sobretot en el cas de Messi. Dimecres, Dembélé no va jugar ni un minut. Ara, l’espera el Leganés, després de no haver tret bona nota al Sánchez Pizjuán. Coutinho, que no pot jugar la Champions perquè ja ho va fer amb el Liverpool, va venir precisament per a això. Per donar minuts de qualitat i, especialment, descans als pilars del Barça. L’última bona notícia per a Valverde és el cas de Denis. En els pocs minuts jugats davant el Sevilla i en els menys encara que va tenir davant el Roma, el migcampista es va reivindicar, de manera  que és un altre recurs més.