EL DAVANTER BLAUGRANA AL BANC DELS ACUSATS

Messi: "No miro mai els contractes, no sé el que firmo"

Així va ser la declaració davant la jutge del futbolista del Barça. El seu judici per presumpte frau fiscal comença aquest dimarts

El crac reconeix que no sap d'on procedeixen els seus ingressos. "Jo em dedico a jugar a futbol. És el que faig"

ecarrasco23751136 barcelona    2013 09 27    deportes   leo messi ha160527162117

ecarrasco23751136 barcelona 2013 09 27 deportes leo messi ha160527162117

5
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / MARGARITA BATALLAS / BARCELONA / MADRID

Leo Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, començaran a ser jutjats aquest dimarts en una sala de l'Audiència de Barcelona per, presumptament, haver defraudat a Hisenda 4,1 milions d'euros entre els anys 2007 i 2009. El futbolista del Barça només està acusat per l'Advocacia de l'Estat, que sol·licita per a ell i per al seu progenitor una pena de 22 mesos i mig de presó (7 mesos i 15 dies per cada un dels tres delictes contra la Hisenda Pública) i una multa.

L'Advocacia de l'Estat  L'Advocacia de l'Estat demana per a l'argentí i per al seu pare 22 mesos i mig de presó per tres delictes contra Hisenda. La fiscal, en canvi, exculpa el jugador

La fiscal Raquel AmadoRaquel Amado, no obstant, exculpa el davanter argentí i únicament demana 18 mesos de presó per a Jorge Horacio, que s'ha responsabilitzat de la gestió tributària i dels negocis del seu fill. La defensa reclama l'absolució de pare i fill. EL PERIÓDICO ha tingut accés a la declaració del futbolista davant la jutge de Gavà que va instruir el procés. "Jo confio en el meu pare, que és el que porta les meves coses, i el que ell em diu ho faig", va dir el davanter. Aquests són alguns moments de l'interrogatori.

EXPECTACIÓ A GAVÀ

El 27 de setembre del 2013 al matí hi havia una gran expectació a la seu dels jutjats de Gavà. Messi havia sigut citat a declarar com a imputat (ara investigat, segons la nova terminologia) per la querella presentada contra ell i el seu pare per la fiscalia per haver defraudat a Hisenda 4,1 milions d'euros. L'acompanyava aquell dia el que llavors era el seu advocat, Cristóbal Martell (ara el defensa Enrique Bacigalupo). Abans de començar l'interrogatori, la secretària del jutjat informa el jugador dels seus drets, entre els quals hi ha la possibilitat de no declarar i no confessar-se culpable. Després li pregunta: "¿Vostè declararà?". "Sí", contesta ell.

Primer, la jutge li relata els fets recollits en la querella del fiscal i els delictes dels quals se l'acusa. I tot just acabar li fa la primera pregunta directa. "¿Qui s'encarregava de les gestions relatives a la tributació i a les qüestions econòmiques?".

-Messi: La meva família, la meva mare, el meu pare.

-Jutge: Quan vostè firmava algun document, ¿en llegia el contingut?

-M: No.

-J: ¿Per què el firmava? ¿Perquè l'hi deien?

-M: Jo confio en el meu pare, que és qui porta les meves coses, i el que ell em diu jo ho faig.

La secretària li demana a Messi si pot parlar una mica més fort. Ell assenteix. La jutge torna a prendre la paraula i li enumera una sèrie de societats que componen la primera estructura que va ser creada suposadament per no pagar impostos a Espanya i el requereix perquè digui si n'ha sigut administrador, soci o accionista. El jugador respon amb un rotund "no".

-J: Respecte a les societats, ¿què en sap?

-M: Jo encara que m'assabenti de tot això no hi entenc res.

-J: Li mostraré un contracte de cessió de drets de març del 2015. ¿Té coneixement d'aquest contracte?

-M: La veritat que ni idea. Per més que m'ho miri, no ho sé. Vaig firmar les coses, però no miro mai els contractes. No sé el que firmo.

Leo Messi

"Confio en el meu pare, és el que porta les meves coses, i el que ell em diu, jo ho faig"

La jutge l'insta que parli una mica més fort. El jugador li diu: "No ho sé, és la meva manera de parlar". I continua l'interrogatori.

-J: Molt bé. I en relació amb altres contractes de serveis que s'haguessin firmat en determinació de les comissions i retribucions, ¿en sabia alguna cosa?

-M: Res, res.

La jutge ensenya al davanter una escriptura sobre la cessió de drets i el requereix perquè hi reconegui la seva firma. El jugador pregunta primer on està la firma i després diu que és la seva, encara que aclareix que no se'n recorda d'aquell document.

-J:  D'acord. ¿Des de quin any vostè percep elevats ingressos derivats dels drets d'imatge?

-M: La veritat és que no he mirat mai el tema dels diners. És una cosa que porta el meu pare. I confio en ell. Jo em dedico a jugar a futbol. I és el que faig. Tot el que sigui respecte a contractes i...

-J: ¿Però vostè és el destinatari final dels ingressos o se'ls reparteixen entre vostès? Expliqui-m'ho una mica, a veure.

-M: Sí. És meu. Però jo al final de l'any veig el resum del que tinc, del que he fet a l'any. Però no pregunto d'on surten els diners. Sé que el club em paga i res més, res més (...)

-J: A part de la relació laboral amb el club, ¿vostè sabia o era conscient que els drets d'imatge generaven uns ingressos?

Leo Messi

"Jo al final de l'any veig el resum de lo que tinc, de lo que he fet en l'any. Però no pregunto d'on surt els diners"

-M: No, ja l'hi dic. Jo l'únic que sé és el que entra al final de l'any. El que tinc, el que he fet, no sé on estan els diners, on van...

-J: ¿És una societat, és una empresa?

-M: No ho sé. Recordo haver firmat un contracte amb Adidas, que és una marca que em patrocina, però no sé com.

-J:  Miri, li mostraré a continuació una sèrie de documents, a veure si en té coneixement, perquè apareix el seu nom en tots, ¿d'acord? Aquest primer del 30 de gener del 2006

-M: Sí, me'n recordo que vaig firmar un contracte amb Adidas.

-J: ¿I respecte als altres que veu aquí? ¿Amb Danone?

Notícies relacionades

-M: Sí, es veu que sí, perquè aquesta és la meva firma.

Messi s'haurà d'enfrontar aquesta setmana de nou a les preguntes de la fiscalia, de l'Advocacia de l'Estat i de la seva defensa. El que és normal és que no es mogui gens de la declaració que va fer al jutjat i encara més quan el seu pare, Jorge Horacio Messi, s'ha responsabilitzat de la gestió tributària i dels drets d'imatge de l'estrella. El progenitor va al·legar que el davanter era aliè a aquesta qüestió. "El meu fill s'ha dedicat sempre i només a jugar a futbol", va defensar el progenitor. Messi va rubricar aquesta tesi. Un tribunal de l'Audiència de Barcelona valorarà ara si és així o no.