La dècada Messi

El Barça ha guanyat un terç dels títols de tota la seva història durant l'estada de l'astre argentí

jdomenech32217597 fc barcelona s lionel messi acknowledges fans afte151221161733

jdomenech32217597 fc barcelona s lionel messi acknowledges fans afte151221161733

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un terç dels títols que ha conquistat el Barça en tota la seva història futbolística s'han obtingut durant l'estada de Leo Messi. Aquest és el nom que marca, per sobre de tots, l'era daurada del club. És el denominador comú en la dècada més prolífica. A l'astre l'acompanyen diversos jugadors -Andrés Iniesta, l'actual capità, ha recopilat la mateixa quantitat de títols, 26-, però ningú ha intervingut tant i tan decisivament com l'astre mundial.

El transcurs de l'any convida, a més, a establir una relació de causa-efecte entre els èxits de l'equip i la crucial aportació de Messi. El 2015 va començar amb Leo assegut a la banqueta d'Anoeta. El Barça va perdre, malgrat l'aparició a la segona meitat del jugador. La seva absència en l'entrenament de l'endemà, l'empipada de Luis Enrique i la inestabilitat del club (Josep Maria Bartomeu va acomiadar Andoni Zubizarreta, el director esportiu, l'ednemà i va anunciar eleccions anticipades quatre dies més tard) van provocar una inseguretat que Messi va ajudar a temperar: l'equip va encadenar 11 victòries consecutives amb 14 gols de l'estrella.

Tots els entrenadors  han aconseguit títols, però Martino només va obtenir una Supercopa d'Espanya 

50 VICTORIAS, 5 TÍTOLS

L'any encara no s'ha acabat, pendent com està el xoc davant el Betis (dia 30), i dels 64 partits disputats, el Barça n'ha guanyat 50, que li han reportat cinc títols. Tots els que hi va haver en joc (Lliga, Copa, Lliga, Champions, Supercopa d'Europa i Mundial de Clubs per aquest ordre) tret del de la Supercopa d'Espanya. Un altre quintet que s'uneix al del 2011, i al sextet del 2009.

Així de pròsperes estan sent les temporades al Camp Nou des que disposa d'una joia com Messi. El seu debut esperançador, però, no permetia aventurar collites tan generoses i productives. Leo va debutar davant l'Espanyol, va marcar el seu primer gol en el novè partit, acariciant el triomf del 2004 i el seu primer triplet el va aconseguir davant el Madrid, encara amb 19 anys.

ABANS I DESPRÉS DEL 'MESSIES'

El 30% dels trofeus del club han entrat en el museu des del 16 d'octubre del 2004, data de l'estrena de Messi a Montjuïc sense ser encara futbolista de la plantilla. 59 títols pertanyen a l''era AM' (abans de Messi) i 26 a la 'DM' (durant Messi). Un període per finalitzar, tenint en compte que el 'messies' blaugrana només compta amb 28 anys.

El relat de les conquistes de Messi i els seus amics provoquen calfreds entre els culers més vells, que no havien pogut sospitar mai que veurien aquesta concentració de triomfs en 10 anys: 7 Lligues, 3 Copes del Rei, 6 Supercopes d'Espanya, 4 Copes d'Europa, 3 Supercopes d'Europa i 3 Mundials de Club.

Leo jugarà davant el Betis el partit 500  amb el Barça i ja suma 424 gols

INIESTA, AMB ELS MATEIXOS NÚMEROS

Notícies relacionades

Iniesta és l'únic que pot mirar als ulls de Messi, més enllà que coincideixin en estatura. Tots dos han batut el rècord de títols de Xavi, han continuat el perfil guanyador de l'equip amb les successives pèrdues del Xavi, Puyol i Valdés i han allargat les victorioses èpoques de cada entrenador. Van celebrar rues amb Frank Rijkaard, amb Pep Guardiola, amb Tito Vilanova i també han sortit d'excursió pel carrer amb Luis Enrique. Enmig d'aquest període daurat hi ha l'any de Tata Martino, a manera de contrast, amb una modesta Supercopa d'Espanya que contrasta davant tan brillant oripell.

Però a Messi el distingeix d'Iniesta la producció golejadora. Abismal. A punt de complir els 500 partits (la pedra de Yokohama va endarrerir l'efemèride fins al partit contra el Betis que tancarà el 2015), Leo ha cantat 424 gols. Un 0,84 de mitjana. La progressió del seu rendiment apunta al fet que podria arribar a la descomunal mitjana del gol per partit, encara que des de la temporada riu tant marcant com passant. Amb Luis Suárez i Neymar, el valor afegit del tresor del Barça és incalculable.