La situació dels CLUB BLAUGRANA

En defensa de Neymar

Luis Enrique rebat les crítiques de «provocador» al davanter, de qui troba que té un comportament «exquisit»

«Aquest és un país curiós: ofèn més un túnel que no que et rebentin amb 4 o 5 entrades», denuncia el tècnic

El tècnic del Barça defensa Neymar davant les acusacions de provocador. / ATLAS / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH / BARCELONA

Després de la sèrie de tres partits amb l'Elx (8, 15 i 24 de gener) i la de l'Atlètic (11, 21 i 28 gener), el Barça obre el febrer amb una nova col·lecció contra el Vila-real (1 i 11 de febrer i 4 març), amb la Copa del Rei també pel mig. L'inici del triple episodi amb l'onze castellonenc començarà a la Lliga. Barça i Vila-real posen en joc aquest vespre les seves respectives ratxes: les 7 victòries consecutives dels blaugranes davant els 18 partits sense perdre dels grocs.

El salt de la Copa a la Lliga, de l'Atlètic al Vila-real, té Neymar com a nexe d'unió. Protagonista en l'últim episodi del Calderón i, ahir, amb la defensa a ultrança que va fer d'ell Luis Enrique. Elogiat pels seus dos gols, la seva actitud valenta va ser interpretada pels jugadors blanc-i-vermells -i alguns mitjans- com a provocativa. El pecat de Neymar va ser posar-se la mà darrere l'orella en el segon gol, en la virtual sentència de l'eliminatòria (2-3) i per intentar fer un túnel a Raúl García en una jugada sense escapatòria, entre el centrecampista i la línia de banda.

LA PROVOCACIÓ I LA VIOLÈNCIA / «Aquest és un país curiós: ofèn més un túnel que et rebentin amb quatre o cinc entrades», va observar Luis Enrique, denunciant la lectura tendenciosa que s'ha fet en alguns sectors. Neymar ha rebut més crítiques que Mario Suárez (que va veure dues targetes i va fer quatre faltes sobre Leo Messi),  Juanfran (que va provocar el brasiler esmentant-li l'1-7 d'Alemanya en el Mundial) o Arda Turan (que va llançar una bota al jutge de línia sense arribar a ser sancionat pel Comitè de Competició).

Aquesta falta de càstig va corroborar la impressió de l'asturià al valorar que Espanya «és un país diferent» d'Anglaterra, per exemple. La Premier hi intervé d'ofici per depurar comportaments antiesportius o violents que no siguin advertits pels àrbitres o no consignats a l'acta. Diego Costa, ara al Chelsea, ha estat suspès amb tres partits per haver trepitjat Emre Can (Liverpool). Durant el partit no va rebre cap càstig.

EL FUTBOL I LA SAMBA / Luis Enrique va protegir el seu futbolista, a tots en realitat, ressaltant el «comportament exquisit» de tots ells davant l'agressivitat desplegada per l'Atlètic. Davant les entrades perilloses del rival, el tècnic va destacar que cap dels seus pupils perdés els papers. A més a més de rebatre les crítiques, va intentar aportar un missatge divulgatiu que justifiqués els gestos presumptament irritants de Neymar.

«A un brasiler li treus el futbol, la samba i no sé que més i ja no és brasiler», va explicar, interpretant el sentit dels balls que de tant en tant, també al Calderón, traça Neymar després de marcar un gol. «No tinc res a retreure-li. Ni a ell ni a cap dels brasilers de l'equip. Només els demano que segueixin disfrutant del futbol i que ens facin disfrutar». El té tan ben considerat que pensa que està predestinat a «marcar una època» al Barça.

UNA ALTRA HISTÒRIA / ¿I arribar a ser com Messi? Això ja és una altra història. «Pel que ha fet Leo, el que fa i el que farà... El llistó és molt alt», va anticipar Luis Enrique en l'única al·lusió a Messi. Minuts abans, al sentir el seu nom en l'episodi que va recordar Mathieu de la discussió que van protagonitzar en un entrenament, l'entrenador va al·legar que no volia entrar en polèmiques. Més explícit va ser al valorar Javier Mascherano, a qui considerava «un referent» abans de conèixer-lo i en qui ha vist «un líder del vestidor».

Notícies relacionades

FRESCOS FINS AL FINAL /  Un vestidor que només compta avui amb les baixes de Vermaelen i Douglas per jugar el primer duel davant el Vila-real. Els resultats acrediten la solidesa del submarí groc, tot i que el Barça també ha adquirit una alta velocitat de creuer sustentada en una alineació estàndard i últimament amb pocs canvis. Avui es podrien reprendre algunes rotacions. Serà el novè partit en 29 dies.

«Ja vaig dir que seríem més forts sent més que menys. Arribarem frescos al final, això segur», va explicar Luis Enrique, convençut del seu mètode. Sense que sigui cap garantia de títols, va advertir. La clau serà que el Barça segueixi progressant, evolucionant, accentuant aquesta característica de ser «imprevisible» per al rival i que tant arriba a complaure l'entrenador blaugrana.